Asistența socială

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3583
Mărime: 13.47KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Oroș
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luiza Dordea

Extras din referat

Alocaţia de stat pentru copii constiuie o formă de sprijin bănesc lunar acordat de către stat familiilor cu copii.

Reglementările juridice prevăd că „persoanele care primesc alocaţia de stat pentru copii sunt obligaţi să o folosească exclusiv în scopul îngrijirii copiilor” ceea ce înseamnă că alocaţia este un drept al copilului şi nu al persoanei (părintelui) care o încasează, că ea are o destinaţie specială.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani. Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repeta din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de 32 lei lunar cu exceptia alocaţiei de stat acordate copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, al cărei cuantum este 200 lei (RON) lunar şi se majorează anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse."

Titular al dreptului de alocaţie de stat pentru copii este copilul.

Alocaţia de stat pentru copiii aflaţi în centrele de plasament şi centrele de primire a copilului în regim de urgenţă se virează în conturile personale deschise pentru acesţia de către reprezentanţii legali. Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se capitalizează până la împlinirea de către aceştia a vârstei de 14 ani. Dupa implinirea de către titular a vârstei de 14 ani, alocaţia de stat poate fi plătită direct acestuia, poate fi capitalizată în continuare în contul personal al acestuia, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Alocatia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neîntelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a incredinţat copilul spre creştere şi educare. Alocatia de stat pentru copii se plateşte şi tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost incredintat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii.

După împlinirea vârstei de 14 ani, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.

Stabilirea dreptului la alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă indeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.

Cererea se face în numele copilului de către persoanele enumerate mai sus.

După implinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.

Plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Plata alocaţiei de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.

Alocaţia de stat pentru copii nu este impozabilă şi nu poate fi urmarită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Fondurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru cheltuielile cu administrarea şi transmiterea drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalităţii de Şanse.

Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizează prin mandat postal, cont curent personal sau cont de card.

ASIGURĂRILE SOCIALE DE SĂNĂTATE

Asigurările sociale de sănătate constituie principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Sunt obligatorii şi funcţionează descentralizat pe baza principiului solidarităţii sociale şi subsidiarităţii în colectartea şi utilizarea fondurilor, precum şi a dreptului de alegere liberă de către asigurat a medicului de familie, a unităţii medico sanitare şi a casei de asigurări de sănătate.

Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asiguraţi.

Preview document

Asistența socială - Pagina 1
Asistența socială - Pagina 2
Asistența socială - Pagina 3
Asistența socială - Pagina 4
Asistența socială - Pagina 5
Asistența socială - Pagina 6
Asistența socială - Pagina 7
Asistența socială - Pagina 8
Asistența socială - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Asistenta Sociala.doc

Te-ar putea interesa și

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Ergoterapia în boala psihică

Cap. I Boala psihică 1. Delimitări conceptuale „Istoria dezvoltării societăţii cuprinde şi istoria conceptului de boală psihică. Mari...

Tehnici de Intervenție în Asistența Socială

Capitolul I Istoricul asistenţei sociale 1.1 Aspecte ale devenirii asistenţei sociale internaţionale Comunităţile umane au avut întotdeauna în...

Relația de comunicare asistent social-client

Introducere Importanța temei pentru domeniul asistenței sociale Această lucrare își propune să abordeze problematica relației de comunicare între...

Rolul de Pedagog al Asistentului Social

INTRODUCERE Specializarea şi utilizarea pe scară tot mai largă a ştiinţei şi tehnologiilor moderne fac tot mai dificilă participarea pe piaţa...

Comunicarea în Relația de Asistență Socială

INTRODUCERE COMUNICAREA ÎN RELAŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ Comunicarea a devenit în a doua jumătate a secolului XX acţiunea umană cea mai vizibilă ,...

Asistența Socială în România

I. Sistemul serviciilor de asistenţă socială din România Serviciile de asistenţă socială în contextul sistemului de protecţie socială În cadrul...

Reducerea consumului de alcool în comunitățiile rurale - alcoolul - masca de împrumut a veseliei

DESCRIEREA PROIECTULUI 1. Titlu Reducerea consumului de alcool în comunităţiile rurale. Alcoolul- mască de împrumut a veseliei 2. Locul de...

Ai nevoie de altceva?