Biblioteca

Institutiile Totale in Conceptia lui Erving Goffman

Referat / Sociologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 5
Marime arhiva: 9.21Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Sociologie
Nota pe site: 8 Institutiile Totale in Conceptia lui Erving Goffman, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Institutiile Totale in Conceptia lui Erving Goffman.doc

Extras din document:

Erving Goffman s-a nascut in anul 1922, in Canada si a murit in 1982. In 1945 a obtinut licenta in discipline umaniste la Universitatea din Toronto, iar apoi si-a continuat studiile la Universitatea din Chicago, obtinand masteratul in discipline umaniste in anul 1949, iar doctoratul, in 1953. A petrecut un an pe una dintre insulele mai mici din arhipelagul Insulelor Shetland, timp in care a adunat materiale pentru o disertatie despre comunitatea locala ; ulterior a lucrat, in calitate de consultant, la Institutul National pentru Sanatate Mintala din Washington, apoi la University of California, Berkeley (1958-1968), unde a predat sociologia, si la University of Pennsylvania, Philadelphia (1968-1982), ca profesor de antropologie si sociologie.
Este autorul mai multor articole si recenzii de carte, aparute in publicatii periodice cum ar fi „Psychiatry” si „American Journal of Sociology”. A publicat numeroase volume, printre care si: „The Presentation of Self in Everyday Life” (1956, 1959), „Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity” (1963), „Strategic Interaction” (1969), „Relations in Public: Micro Studies of the Public Order” (1971), „Gender Advertisements” (1979), „Forms of Talk” (1981).
Goffman, cel mai influent microsociolog al anilor ’60-’70, a fost pionierul perspectivei dramaturgice asupra sociologiei. Opera sa a suferit numeroase influente, fiind sub inraurirea interactionistilor simbolici, in special a lui Everett Hughes si Herbert Blumer, a neodurkheimienilor, mai ales a lui Lloyd Warner, Edward Shils si Edward Banfield, precum si a antropologiei sociale. In acest mod, atentia i-a fost atrasa de importanta simbolurilor in viata cotidiana si de tehnicile de cercetare ale observatiei participative.
Erving Goffman a efectuat unele studii asupra persoanelor internate in spitale de psihiatrie, studii expuse mai tarziu in lucrearea “Aziluri”.
Aziluri cuprinde patru texte gindite ca studii de sine statatoare (“Despre caracteristicile institutiilor totale”, “Cariera morala a pacientului psihiatric”, “Viata clandestine a unei institutii publice”, “Modelul medical si spitalizarea psihiatrica”), care au rezultat dintr-o ancheta incognito" intre anii 1954 si 1957, desfasurata in spitale, inchisori si aziluri americane, si mai ales intr-un spital din Washington, in care autorul marturiseste ca a ajuns fara a avea un mare respect pentru psihiatrie. Cele patru eseuri vizeaza aceeasi problema: trateaza viata sociala a celor inchisi in aceste institutii din perspectiva relatiilor inainte/dupa cu lumea "de dincolo" si a presupusului atasament fata de locuinta lor fortata. Intr-o larga masura, observatiile lui Goffman se sprijina si pe surse scrise, provenind din studii de psihiatrie, memorii din lagare de concentrare, cazarmi si inchisori.
Termenul de “institutie totala” a fost introdus de Goffman in “Asylum” (1961) pentru a analiza o categorie de institutii care controleaza in mod birocratic mari grupuri de oameni. Acestea sunt isolate fizic de ciclul normalde activitate, prin obligatia de a dormi, a munci si a se distra intre zidurile aceleiasi institutii.
Erving Goffman considera inchisorile ca fiind “institutii totale” care isi asuma responsabilitatea deplina pentru toate aspectele de viata ale indivizilor privati de libertate.
“O institutie totala, sublinia Goffman, poate fi definita ca un loc de rezidenta si de munca in care un mare numar de indivizi, care au o situatie identica, fiind despartiti de societatea exterioara pentru o perioada de timp apreciabila, duc impreuna un ciclu de viata ingradita si administrata in mod formal. Inchisorile servesc ca un exemplu clar in aceasta privinta, permitandu- ne sa apreciem ca ceea ce se intampla intr-o inchisoare poate fi gasit si in institutiile ale caror membri nu au incalcat nici o lege”, adica in aziluri pentru batrani, orfelinate, spitale psihiatrice, scoli militare, lagare de concentrare etc.
Erving Goffman a aratat ca resocializarea membrilor institutiilor totale presupune privarea de fostele lor statusuri si supunerea la un tratament restrictiv, vizibil in programul disciplinar, taierea parului, portul aceleiasi uniforme s.a., in raport cu normele, valorile si stilul de viata al institutiei respective.
Exilati de lume, prizonierii, bolnavii psihic sau batranii din aziluri isi organizeaza o viata sociala a lor. O viata pe care autorul incearca sa ne-o descrie nu de la inaltimea sententioasa a unui specialist in psihologie, ci ca un martor direct la problemele si bucuriile lor zilnice. Stilul lor de viata capata, in ochii celui ce traieste in grupul lor social, un inteles si o coerenta proprii.
Cu Aziluri, Goffman isi propune studiul vietii cotidiene a indivizilor in conditii precare de existenta, marginalizati de societate sau care se izoleaza voluntar (este cazul manastirilor). Boala mintala si devianta care intereseaza cu predilectie psihiatria sau criminologia devin obiecte sociologice in masura in care, prin procesul internarii intr-o institutie medicala sau de penitenta, alienarii mentale i se adauga alienarea sociala printr-o serie de dispozitive medicale care nu numai ca ridica in jurul populatiei claustrate ziduri care o separa de restul societatii, dar o si deposedeaza de propria imagine de sine prin tehnici de mortificare care ii impun un rol social specific: acela de bolnav, care sa-i permita ulterior influentarea personalitatii lor.


Previzualizare pagini: (5)

  Comentarii:

  FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA. UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI


  Documente similare:
  Preview document similar
  Recenzie - Aziluri - Erving Goffman
  Referatul contine 5 pagini in format doc cu o marime totala de 11.77 KB.
  Preview document similar
  Violenta in Familie - Un Fenomen Social
  Licenta contine 79 pagini in format doc cu o marime totala de 127.83 KB.
  Preview document similar
  Violenta in Scoala
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 2.29 MB.
  Preview document similar
  Recenzie - Aziluri
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 14.79 KB.
  Preview document similar
  Urbanismul ca Mod de Viata
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 30.95 KB.
  Preview document similar
  Somajul - Realitatea Vietii Sociale
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 38.05 KB.
  Carti recomandate:
  Anthony Silard
  ,,Imi pasa de ceea ce crezi, dar ma intereseaza si mai mult sa crezi in ceva anume si sa-ti organizezi actiunile in functie de acest lucru. Actionand in concordanta cu propriile valori, vei simti ca viata devine coerenta, ca are sens. Scopul meu, prin aceasta carte, este sa te fac sa traiesti in acord cu propria viziune, deoarece fiecare... citeste tot
  Erving Goffman
  ,,Opera lui Erving Goffman reprezinta produsul desavarsit al uneia dintre cele mai originale si mai rare modalitati de a practica sociologia: aceea de a privi indeaproape - si indelung - realitatea sociala. Si-a pus halatul de doctor si a patruns in azilul psihiatric, plasindu-se in centrul nesfirsitelor interactiuni infinitezimale a caror... citeste tot
  Bruno Stefan
  Din cuprins: Elementele culturii penitenciare: simbolurile, ritualurile, eroii; Lumea arestatilor; Dimensiunile civilizatiei penitenciare; Indicatorii sociali ai civilizatiei carcerale; Scurta istorie a inchisorilor; Viitorul penitenciarelor. Lucrarea reprezinta una dintre cele mai importante abordari sociologice ale mediului... citeste tot