Plan de Interventie la Varstnici

Referat / Sociologie
Informatii Referat:
Numar pagini: 11 pagini
Marime arhiva: 20.71 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Plan de Interventie la Varstnici , 8 out of 10based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Bodi Cristina
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Bătrâneţea este starea ce caracterizează o grupă de vârstă particulară, cea a persoanelor de peste 60 de ani (Fontaine 2008 apud Batran, D., 2010).

Dicţionarul Larousse de psihiatrie (1991) defineşte bătrâneţea ca fiind ultima perioadă a vieţi, corespunzând rezultatului normal al senescenţei. Senescenţa este termenul folosit ca sinonim cu îmbătrânirea, iar senilitatea este termenul folosit ca sinonim cu îmbătrânirea patologică.

Din perspectiva stadiilor lui Erik Erikson, referitoare la evoluţia individului avem: pruncia, copilăria timpurie, perioada de la 4 la 5 ani, perioada de la 6 la 11 ani, adolescenţa, prematuritatea,

perioada adultă şi bătrâneţea. În fiecare dintre aceste stadii se evidenţiază o criză care duce la mutaţii importante in viaţa individului. Astfel la bătrâneţe, individul priveşte cu satisfacţie realizările din trecut şi cu regret ceea ce nu a realizat, trăieşte eşecul nerealizărilor din viaţă.

În gerontologie, există diferenţe între:

- vârsta cronologică care desemnează numărul anilor de la naştere;

- vârsta biologică care corespunde vârstei diferitelor componente ale organismului;

- Vârsta morfologică, aceasta desemnează modificari ale ţesuturilor şi ale organelor;

- Vârsta fiziologica sau funcţională, care desemnează diminuarea capacităţilor unor

organe. ( Batran, D., 2010)

Relaţiile vârstnicului cu ceilalţi

Mediul condiţionează şi relaţiile cu ceilalţi, care sunt influenţate de omogenitatea de vârstă a celor din proximitate. Astfel, pentru vârstnicii care se află în comunităţi în care persoanele de vârsta a treia sunt majoritare şi condiţiile de mediu facilitează vizitele şi colaborarea, relaţiile de prietenie sunt întreţinute şi există posibilitatea ca altele noi să se constituie. Activităţile cele mai frecvente sunt mersul la biserică, întâlniri pentru a discuta politică, beau cafea împreună, etc.

Vârstnicii care locuiesc la bloc sau în case care se află la distanţe care fac mai greu posibile vizitele, sunt defavorizaţi în ceea ce priveşte interacţiunile sociale, deoarece datorită proximităţii scăzute, întâlnirile dintre aceste persoane se realizează mai greu, cu excepţia acţiunilor care au ca scop acest lucru sau în activităţi în care este cuprinsă toată comunitatea, cu ocazia diferitelor sărbători sau evenimente. În casele în care locuiesc familii multigeneraţionale, închegarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre vârstnici este mai dificilă, deoarece aceştia chiar dacă se văd, se cunosc şi au posibilitatea de a se întâlni, o fac destul de rar, fiind preocupaţi de realizarea rolurilor şi sarcinilor pe care le au în familie. Aceste situaţii se găsesc frecvent în mediul urban în case şi

apartamente apropiate. Situaţiile în care persoanele vârstnice sunt puţine ca număr şi distanţa dintre ele este destul de mare sunt întâlnite în zonele rurale în care casele sunt la distanţe apreciabile; aici posibilitatea persoanelor vârstnice de a interacţiona este mult diminuată.

Instituţiile de asistenţă socială oferă posibilitatea persoanelor vârstnice să interacţioneze, ca urmare a faptului că se afla în proximitate iar omogenitatea de vârsta este asigurată, însă acest lucru nu este suficient. Persoanele instituţionalizate interacţionează până la un anumit moment, după care intervine saturaţia, apare nevoia de schimbare, de cunoaştere a altor persoane, care să ofere posibilitatea dobândirii de noi satisfacţii şi aprecieri. Pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor beneficiarilor din aceste instituţii, sunt elaborate regulamente şi norme interne care sunt percepute a

fi prea severe pentru unii dintre beneficiari, ca urmare apar nemulţumiri, conflicte interne între beneficiari, dar şi între beneficiari şi angajaţi. Cele mai contestate interdicţii sunt cele legate de consumul de alcool, de respectarea normelor de igienă şi de preferinţele alimentare ale beneficiarilor.(Gal, D, 2004)

Asistarea vârstnicilor şi a familiilor

Grija faţă de clienţii vârstnici înseamnă şi grija faţă de familiile lor deoarece, pentru majoritatea vârstnicilor, familia reprezintă grupul de referinţă esenţial. Vieţile multor vârstnici au un sens, în primul rând, în contextul familiei; ignorarea aspectelor ce ţin de viaţa de familie înseamnă ignorarea celei mai importante părţi din viaţa clientului vârstnic.

Familia şi vârstnicii

Pe măsură ce societatea s-a schimbat, de la cea predominant rurală la cea urbană, familia extinsă, formată din mai multe generaţii care locuiesc împreună (bunicii, nepoţii, părinţii, unchii şi mătuşile), a devenit mai puţin răspândită. Familia nucleară, care include doar soţul, soţia şi copiii a devenit modelul predominant. Cu toate acestea, încă mai există mulţi vârstnici care au trăit pe vremea când familia lărgită era “regula” şi reprezenta cea mai importantă formă de referiţă grupală. Familia lărgită s-a dezintegrat în contextul modernităţii, în principal datorită industrializării şi urbanizării procese care la rândul lor au determinat accentuarea mobilităţii populaţiei.

Menţinerea legăturilor cu familia este o parte importantă a vieţii vârstnicilor, indiferent cât de frecvente sunt acestea. Chiar în cazul în care contactul cu familia este minim, amintirile şi trăirile vârstnicilor sunt legate constant de familie.

Modelele familiale

În general, legăturile familiale sunt mai puternice în zona rurală decât în cea urbană. Instituţiile publice ca şi organizaţiile neguvernamentale pot avea o mai mare importanţă şi impact asupra vieţii oamenilor într-un oraş decât în zonele rurale, unde normele sunt stabilite de către familie, unde problemele economice sunt rezolvate prin împrumuturi între membrii familiei, iar “căminul” poate fi casa î¬n care o persoană a crescut şi în care comunicarea ca şi relaţiile directe sunt regula şi nu excepţia. În zonele urbane, contactele cu familia şi influenţele familiei lărgite au mai puţină importanţă deoarece acolo funcţionează alte tipuri de relaţii. La oraş vecinii sau partenerii de afaceri pot juca un rol mai puternic dacât familia.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Plan de Interventie la Varstnici.doc

Previzualizare pagini (11):


  Alte informatii:

  UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI COMUNICARE SPECIALIZAREA ASISTENŢĂ SOCIALĂ


  Documente similare:

  Preview Protectia Persoanelor Varstnice
  Protectia Persoanelor Varstnice
  Referatul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 12.07 KB.
  Preview Metode si Tehnici in Asistenta Sociala
  Metode si Tehnici in Asistenta Sociala
  Cursul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 108.71 KB.
  Preview Psihosociologia Sanatatii si Sanatate Publica
  Psihosociologia Sanatatii si Sanatate Publica
  Cursul contine 39 pagini in format doc cu o marime totala de 52.71 KB.
  Preview Introducere in Asistenta Sociala
  Introducere in Asistenta Sociala
  Cursul contine 85 pagini in format doc cu o marime totala de 148.04 KB.
  Preview Asistenta Sociala a Persoanelor Dependente
  Asistenta Sociala a Persoanelor Dependente
  Cursul contine 40 pagini in format doc cu o marime totala de 182.86 KB.
  Preview Tehnici de Interventie in Asistenta Sociala
  Tehnici de Interventie in Asistenta Sociala
  Proiectul contine 111 pagini in format doc cu o marime totala de 179.26 KB.