Biblioteca

Teoria Schimbului

Valoare:

1 punct *

Marime:

4,75 Kb

Pagini:

3

Nota:
9Teoria Schimbului, 9 out of 10 based on 3 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Sociologie


Profesor Indrumator / Prezentat Profesorului:

Badescu Ion

* de la numai 0.41 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate.

Karl Polanyi(The great Transformation,1944)semnaleaza in sistemul economic,trei moduri principale de schimb:

- schimbul reciproc(schimbul de daruri obligatoriu)-atunci cand este predominant se vorbeste de o economie sociala,prin urmare organizrea sociala integreaza organizarea economica.
- schimbul redistributiv-este cel care include plata obligatorie catre un centru locativ,predominarea sa indicand o economie de tip politic.
- schimbul de piata presupune vanzare si cumpararea intr-un sistem al preturilor unde predominarea sa duce la o economie de piata.

Mihail Manoilescu(Rostul si destinul burgeziei romanesti,1941)idenifica in cazul romanesc cadrele schimbului inegal-intre industie si agricultura intre sat si oras,intre Romania si Occident.
Claude Levi-Strauss(Structures elementaires de la parente,1949)considera ca antropologia se bazeaza pe trei sisteme de schimb:

- sistemul de inrudire ce are la baza schimbul de persoane(in special femei)in societatile in care tipul de partener este precis pentru casatorie.
- schimbul de cuvinte si mesaje(propriu sistemului religios , limbajului si domeniului politic care regleaza ansamblul vietii civice.
- schimbul de bunuri si servicii(fundamenteaza sistemul economic)are loc intr-o masura redusa in comunitatile bazate pe autosubzistenta,in care raporturile de productie sunt raporturi de dependenta personala - se dezvolta datorita diviziunii muncii,privatizarii proprietatii si generalizarii contractului.

Teoria darului-reprezinta parte a teoriei schimbului


  Documente similare:
  Preview document similar
  Repere Sociologice
  Cursul contine 153 pagini in format doc cu o marime totala de 263.39 KB.
  Preview document similar
  Deontologia Profesiei de Asistent Social
  Referatul contine 249 pagini in format doc cu o marime totala de 167.24 KB.
  Preview document similar
  Politici Sociale
  Cursul contine 69 pagini in format doc cu o marime totala de 195.57 KB.
  Preview document similar
  Metode si Tehnici in Asistenta Sociala
  Cursul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 108.71 KB.
  Preview document similar
  Sociologia Comunicarii
  Cursul contine 83 pagini in format pdf cu o marime totala de 735.22 KB.
  Preview document similar
  Sociologie Organizationala
  Cursul contine 131 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.07 MB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Petru Ilut
  Lucrarea reprezinta o sinteza a achizitiilor din cimpul psihologiei sociale, in special americane, ce constituie un reper atit prin rezultatele empirice, cit si prin deschiderile teoretice. Pe linga temele clasice tratate prin prisma noilor descoperiri, sint abordate subiecte din sociopsihologie. Autorul argumenteaza specificitatea acestui ... citeste tot
  Scrisa de Marian-Gabriel Hancean
  Analiza retelelor sociale are o aplicabilitate extinsa in cercetarea relatiilor, interac-tiunilor si interdependentelor dintre diferiti indivizi. Volumul ofera o introducere in studiul fenomenelor sociale din perspectiva relationala, prezentand teoriile si aparatul conceptual de baza pentru caracterizarea retelelor sociale, precum si ... citeste tot
  Scrisa de Remus Gabriel Anghel, Istvan Horvath
  Migratia este unul dintre procesele sociale care influenteaza profund societatea romaneasca actuala; totusi, din bibliografia de specialitate lipsesc inca lucrarile stiintifice care sa redea complexitatea acestui fenomen. Volumul reuneste studii semnate de sociologi romani si straini cunoscuti, ce imbina aspectele teoretice cu analiza de caz. ... citeste tot