Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1538
Mărime: 9.60KB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Pascu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Diaconu
ACADEMIA DE STUDFACULATEA DE MANAGEMENT ADMINISTRATIE PUBLICA

Extras din referat

Codul rutier – Obtinerea permisului auto

Codul rutier precizeaza :

„Dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte vehiculul”. Conform legislatiei in vigoare permisul de conducere se obtine astfel :

- Elevul sustine doua probe : una teoretica si una practica.

- Proba teoretica este sub forma de chestionar cu 26 de intrebari grila care pot avea raspuns multiplu. Domeniile acoperite de intrebarile grila sunt : legislatia rutiera in vigoare (codul rutier) si mecanica.

- Proba practica se sustine in prezenta unui agent de politie si a unui martor si presupune conducerea vehiculului din categoria solicitata pe drumurile publice.

- Promovarea probei teoretice presupune obtinerea a cel putin 22 de puncte iar avizul pentru proba practica este dat de catre agentul de politie.

- Permisul de conducere se va obtine in urma promovarii ambelor probe.

-Obtinerea permisului auto – pricepere sau „noroc”?!

me Permisul auto si achizitionarea unui autoturism nu mai sunt un lux pentru multi dintre romani. Si asta se vede peste tot : fie in banci, unde posibilitatea contractarii unui credit auto este mare pentru aproape orice persoana care poate dovedi venituri stabile, fie la societatile de leasing care ofera o oportunitate mai ieftina decat bancile dar este destina unui segment de piata mai avut sau cel mai usor acest lucru se vede pe strazile din marile orase sau in parcari. Piata auto a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii 4 ani ajungand in 2007, numai in Bucuresti la 1.09 milioane de vehicule. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2012, capitala sa atinga un numar de 1.64 milioane de vehicule. La acestea se mai adauga cele 300.000 de vehicule care tranziteaza zilnic Bucurestiul. Prin urmare, nici nu e de mirare ca un traseu de 2 km il parcurgem in 30 min la aproape orice ora din zi.

Alexandru Tudor si Mihai Ionescu sunt unii din baietii de 18 ani al caror scop este sa obtina permisul de conducere. Alex dorea sa obtina permisul pentru a putea conduce masina oferita cadou de tatal sau cu ocazia majoratului iar Mihai dorea sa se angajeze la o firma de transport. Alex si Mihai s-au inscris la una din cele mai renumite scoli de soferi din Bucuresti, au platit taxa si au facut cunostinta cu instructorul. La prima ora, instructorul le-a prezentat functiile masinii dupa care i-a urcat la volan. O data ajuns acolo,Alex, ca orice baiat de varsta lui s-a simtit stapanul soselelor iar la a treia sa sedinta , intr-un moment de neatentie al instructorului a provocat un accident patrunzand intr-o intersectie fara a acorda prioritate.

Agentul de politie care a intocmit procesul verbal de constatare al accidentului l-a scos vinovat pe celalalt sofer, deoarece, sustine acesta „chiar daca avea cedeaza , o data patruns in intersectie are prioritate”. O explicatie de neinteles pentru soferul nevinovat. Motivul pentru care politistul a oferit aceasta explicatie : tatul lui Alex a purtat „o discutie” in privat cu acesta. Alex a sustinut proba teoretica, pe care a reusit sa o promoveze din a treia incercare, apoi proba practica si dupa mai putin de o luna a obtinut permisul de conducere, in conditiile in care, conform legislatiei, scoala trebuie sa dureze minim 45 de zile.

Mihai a efectuat orele de traseu si orele teoretice oferite de scoala de soferi, a sustinut proba teoretica pe care a promovat-o cu 25 de puncte apoi a sustinut proba practica pe care a picat-o. Explicatia este simpla : Instructorul le-a spus ambilor baieti ca „traseul se plateste” ; Alex a platit iar Mihai a refuzat sa plateasca motivand ca stie sa conduca foarte bine si considera ca se va descurca. Se pare ca parerea agentului de politie nu a fost aceeasi. Examinat mai apoi de un instructor de la o scoala de soferi profesionisti, Mihai a obtinut cea mai buna nota, fiind felicitat pentru abilitatile sale de sofer. Pe aceasta baza, Mihai a dat in judecata Politia Romana – Directia de Regim Permise si Inmatriculari Auto cerand daune morale.

Preview document

Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump - Pagina 1
Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump - Pagina 2
Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump - Pagina 3
Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump - Pagina 4
Etică și deontologie - permisul auto - un act prea scump - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Etica si Deontologie - Permisul Auto - Un Act Prea Scump.doc

Ai nevoie de altceva?