Biblioteca

Forme de Guvernare

Valoare:

4 puncte *

Marime:

10,68 Kb

Pagini:

6

Nota:
8Forme de Guvernare, 8 out of 10 based on 3 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Stiinta Administratiei


* de la numai 1.64 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

De-a lungul istoriei, societatiile au avut nevoie de guverne pentru a crea si aplica legile care afectau societatea. Oamenii au pus insa intotdeauna sub semnul intrebarii rolul guvernelor – modul de functionate si puterea, gradul pana la care acestea erau abilitate sa dicteze comportarea individului.
Notiunea de “guvernare” sau “guvernamant” se refera la conducerea suprema a statului ce cuprinde organele ce o infaptuiesc si careia ii revine sarcina de a asigura realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor pe care le are statul pe plan intern si extern.
Astfel, actul de guvernare presupune punerea in practica a politicilor, deciziilor si a hotararilor de stat, de catre functionarii unui aparat politic.
Guvernamantul imbraca forme diferite.
Aristotel identifica trei forme de guvernamant: democratia, monarhia si aristocratia.
Montesquieu identifica si el trei forme: guvernamantul republican, monarhic si cel despotic
In politologia moderna, prin guvernamant se desemneaza uneori organizatiile executive ale statului, respectiv seful statului si guvernul, parlamentul constituind doar un corp de cenzura a guvernului si reprezentand intermedierea in raportul guvernanti – corp electoral
Din perspective dreptului constitutional, forma de guvernamant reprezinta modul in care sunt constituite si functioneaza organele supreme ale statului.

FORME DE STAT – FORME DE GUVERNARE

Pentru a întelege pe deplin statul ca institutie politica, trebuie studiata si problema formelor de stat.
Esenta statului, adica tipul de stat respectiv, se manifesta prin mai multe forme în raport cu conditiile concrete ale epocii si tarii respective. Forma de stat are în vedere modul de organizare a puterii de stat si, în special, structura si functionarea organelor supreme de conducere. Rezulta ca forma de stat, indiferent de esenta, este data de trei elemente: forma de guvernamânt, structura statului si regimul politic.
Forma de guvernamânt este un raport între organele de stat în procesul de constituire si exercitare a puterii. Daca ne referim la statele existente astazi în lume, din punctul de vedere al formei de guvernamânt, exista: monarhii constitutionale, republici parlamentare si republici prezidentiale.
Indiferent de esenta statului, care poate fi democratica sau dictatoriala, forma de guvernamânt poate sa fie una din cele de mai sus. Aceasta nu înseamna ca între esenta statului (democratica sau dictatoriala) si forma de guvernamânt nu exista legaturi.
Un stat democratic se poate mai bine realiza printr-o forma de guvernamânt ca republica parlamentara sau prezidentiala, în care toate organele sunt alese, decât prin monarhie constitutionala, în care seful statului, monarhul, nu este ales. Ramâne totusi ca o realitate dovedita de experienta istorica faptul ca esenta statului, democratica sau dictatoriala, nu depinde hotarâtor de forma de guvernamânt, întrucât viata a aratat ca pot exista dictaturi, în cazul unor republici, dupa cum exista democratii în cadrul unor monarhii.
Regimul politic reprezinta pentru multi politologi un element al formei de stat, pentru altii, un element al sistemului politic. Având în vedere ca statul reprezinta institutia centrala a sistemului politic, este clar faptul ca regimul
politic este legat, în primul rând, de stat, constituind un element al formei de stat, si anume elementul hotarâtor, pentru ca el exprima un raport între organele de stat si cetateni. Daca organele de stat se constituie si actioneaza prin consultarea cetatenilor, ca expresie a vointei acestora, avem de-a face cu un regim politic democratic si, invers, daca organele de stat se constituie si actioneaza fara consimtamântul cetatenilor, ignorând vointa acestora, regimul politic pe care acestea îl promoveaza este unul de factura dictatoriala. De aceea, în analizele politologice, când se urmareste elucidarea esentei statului, se vorbeste despre regimul politic.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Politologie
  Cursul contine 110 pagini in format doc cu o marime totala de 230.83 KB.
  Preview document similar
  Administratia Publica in Diferitele Regimuri Politice
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 33.01 KB.
  Preview document similar
  Politici Publice Sectoriale - Suport de Curs
  Cursul contine 106 pagini in format doc cu o marime totala de 256.37 KB.
  Preview document similar
  Controlul Exercitat de Parlament asupra Guvernului
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 38.66 KB.
  Preview document similar
  Criterii de Comparatie ale Sistemelor Administrative din ...
  Referatul contine 6 pagini in format doc cu o marime totala de 13.62 KB.
  Preview document similar
  Formarea Opiniei Publice si Impactul Acesteia asupra Politicii ...
  Proiectul contine 87 pagini in format doc cu o marime totala de 120.35 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Cristian Preda, Sorina Soare
  Ceea ce a adus nou postcomunismul in istoria noastra politica este raportul dintre alegeri si guvernare. Intr-adevar, sistemul politic romanesc dintre cele doua razboaie a fost marcat de crearea a ceea ce Matei Dogan numea ,,Parlamentele guvernamentale", intrucat toate alegerile se tineau dupa numirea de catre Rege a unui nou prim-ministru; o ... citeste tot
  Scrisa de Alex Mihai Stoenescu
  Cele 3 dictaturi: Maresalul Antonescu, regele Carol al II-lea si regimul comunist. La originea statului modern roman a existat o decizie politica gresita; ar fi fost posibila si o alta cale, pentru care Eminescu si Caragiale au fost ostracizati, Barbu Catargiu a platit cu viata, iar Eliade si Petru Carp sunt prezentati si astazi drept tradatori. ... citeste tot
  Scrisa de Loughlin John
  Din cuprins: Centralizare si descentralizare in istoria Frantei; ,,Les Trentes Glorieuses" (1945-1975) si urmarile acesteia; Programul de descentralizare: aspecte generale (1982-2006); Municipalitatea (Commune): intre democratie locala si guvernarea efectiva; Nivelul ,,mezo": regiune vs. Departament; Politica guvernarii teritoriale ... citeste tot