Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8030
Mărime: 36.42KB (arhivat)
Publicat de: Isidor Gheorghe
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Medar Sergiu
Referatul a fost prezentat la cursul de Bazele diplomatiei apararii la Universitatea Lucian Blaga- Sibiu, Facultatea de Stiinte politice, Relatii internationale si Studii europene- Master anul I.

Cuprins

  1. CONCEPTUL DE DIPLOMAŢIE PREVENTIVĂ 3
  2. SCURT ISTORIC AL PROVINCIEI KOSOVO 9
  3. ACŢIUNI DIPLOMATICE DESFĂŞURATE PENTRU EVITAREA UNEI CONFRUNTĂRI ARMATE ÎN “DOSARUL” KOSOVO 11
  4. CONCLUZIE 19
  5. BIBLIOGRAFIE 21

Extras din referat

CONCEPTUL DE DIPLOMAŢIE PREVENTIVĂ

La începutul anilor ’90, odată cu sfârşitul războiului rece, la ordinea de zi a celor mai prestigioase instituţii internaţionale şi-a găsit înaintare tematica diplomaţiei preventive. În ianuarie 1992, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, întrunit în şedinţă la nivelul şefilor de state şi guverne, a cerut recomandări în vederea întăririi capacităţii Naţiunilor Unite în domeniul diplomaţiei preventive pentru operaţiile de menţinere şi asigurare a păcii.

În raportul său „O agendă pentru pace“, Secretarul General al ONU Boutros-Ghali a oferit un capitol aparte diplomaţiei preventive. În acest raport diplomaţia preventivă a fost inclusă pe o bază egală cu concepte ca menţinerea păcii (peace keeping), întărirea păcii (peace enforcement), consolidarea păcii (peace making). Raportul a primit o confirmare pozitivă din partea Adunării Generale a ONU. De atunci Naţiunile Unite tratează diplomaţia preventivă în calitate de politică prioritară majoră a Organizaţiei. Acest fapt şi-a găsit expresie în Rezoluţiile 47/120 A şi B adoptate de către Adunarea Generală a ONU la 18.12.1992 şi respectiv 20.12.1993.

Tematica diplomaţiei preventive este şi în atenţia liderilor marilor state din lume în special a celor americani. În discursul său către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în septembrie 1992, fostul Preşedinte al SUA George Bush menţiona: „Monitorizarea şi menţinerea păcii în mod preventiv, prin dislocarea efectivului înainte de începerea luptei, poate deveni îndeosebi importantă în regiunile de risc“. În 1993, Secretarul de Stat al SUA, Warren Christopher susţinea: „Noi nu putem să mergem de la o criză la alta. Noi trebuie să avem o diplomaţie nouă, care poate anticipa şi preveni crizele, … mai degrabă decât să le administreze“.

Şi mai recent, prin adoptarea de către Administraţia de Stat a SUA a programei „Prevenirea crizelor“, ca temă majoră a politicii sale externe pe lângă altele, a fost stimulat efortul de a crea în SUA sistemul de prevenire timpurie a războiului, fapt care confirmă recunoaşterea actualităţii tematicii diplomaţiei preventive.

Pentru prima dată o prevedere serioasă a măsurilor preventive din timpul fondării Naţiunilor Unite s-a cerut de către guverne prin Comisia Carnegie în raportul privind Conflictul mortal, prezentat la forumul comun care a avut loc la 6 februarie 1997 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. În acest raport, 16 membri ai Comisiei au solicitat Naţiunile Unite să ia unele măsuri specifice pentru prevenirea conflictelor, inclusiv folosirea mai largă a bunelor oficii şi unirea naţiunilor dispuse să răspundă la crizele în dezvoltare.

Ideea diplomaţiei preventive este susţinută de membrii organizaţiilor regionale precum Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care stipulează în Carta de la Paris pentru o nouă Europă obiectivul căutării de noi forme de cooperare pentru căi de prevenire a conflictelor prin mijloace politice. La rândul său, Organizaţia Unităţii Africane în 1993 a stabilit un nou mecanism, care are drept obiectiv primar anticiparea şi prevenirea conflictelor.

Cele expuse confirmă că în lumea contemporană este recunoscută actualitatea diplomaţiei preventive ca formă de activitate politică. În ceea ce priveşte concepţia diplomaţiei preventive care cuprinde definiţia, formele, metodele, mijloacele şi instrumentele ei, putem constata că aceasta este în proces de formare, fapt despre care ne vorbeşte varietatea de opinii în domeniul respectiv, spectrul lor larg şi multiplu.

Unii autori limitează termenul diplomaţie preventivă doar la eforturile de a ţine conflictele de la izbucnire sau de la reaprinderea lor. În acest sens, după cum menţionează autorul american Michael S. Lund, însuşi termenul “diplomaţie preventivă” înseamnă diplomaţie închisă efectuată de către oficialităţi la nivel înalt cu scopul de a îndrepta situaţia internaţională deteriorată sau folosirea de către Secretarul General al ONU a bunelor oficii pentru a media conflictul sau chiar încetarea focului. Din alt punct de vedere, diplomaţia preventivă este văzută ca orice efort care opreşte sau limitează conflictul la orice stadiu, chiar supravegherea războiului declanşat de la o răspândire mai largă sau atenuarea distrugerilor posibile în război. Astfel, Boutros Boutros Ghali vede diplomaţia preventivă acţionând ca să limiteze conflictele violente nu doar la una din etape dar la diferite etape de dezvoltare a lor:

a) foarte timpurie, când diplomaţia preventivă se concentrează asupra surselor de bază ale diferendelor;

b) mai târzie, când diplomaţia preventivă încearcă să preîntâmpine diferendele care pot deveni violente;

c) mult mai târzie, când diplomaţia preventivă urmăreşte să reţină expansiunea violenţei declanşate.

Există însă şi părerea că diplomaţia preventivă nu ar trebui restrânsă la preîntâmpinarea conflictelor propriu-zise, a ostilităţilor armate deschise de către două sau mai multe părţi antagoniste. Termenul diplomaţie preventivă nu specifică ce urmează să fie prevenit. Astfel noţiunea de prevenţie poate să fie pusă la baza chiar a viitorului în etiologia conflictului, să includă sisteme de măsuri şi programe cu caracter social-economic, cultural, educativ, juridic, întreprinse în plan internaţional şi naţional, cum ar fi programe de dezvoltare economică, planificare a familiei, migraţia ş.a. Realizarea lor aplanează condiţiile ce creează conflicte precum sărăcia, suprapopulaţia, ignoranţa etc.

După cum se menţionează şi în Raportul Secretarului General al ONU Koffi Annan conflictele apar de cele mai multe ori în ţările sărace, în cele care sunt rău administrate şi în care există o inegalitate evidentă între grupe etnice sau religioase. Cea mai bună cale pentru preîntâmpinarea conflictelor se spune în Raport este contribuirea la dezvoltarea economică balansată în îmbinare cu asigurarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor şi a mecanismelor politice în care în mod echitabil sunt reprezentate toate grupele populaţiei.

Astfel definiţia cea mai completă a diplomaţiei preventive ar trebui să includă întregul şir de lucruri pe care statele moderne le fac ca să-şi configureze relaţiile şi care afectează bunăstarea umană, inclusiv relaţiile diplomatice, comerţul, călătoriile, drepturile omului, din moment ce toate aceste politici şi activităţi ar putea determina viitorul prospect al păcii sau războiului. În aceeaşi ordine de idei, diplomaţia preventivă ar putea include toate programele naţionale interne de dezvoltare economică şi socială. Dar o definiţie atât de amplă nu ar evidenţia semnele particulare ale diplomaţiei preventive.

O definiţie utilă este propusă de către Michel S. Lund în proiectul lucrării sale “Prevenind conflictele violente”. în viziunea acestui autor diplomaţia preventivă include activităţi diplomatice guvernamentale sau neguvernamentale, politice, economice, militare sau alte eforturi care sunt întreprinse în mod deliberativ la o etapă timpurie pentru a reţine statele sau grupe sociale de la ameninţarea cu forţa, aplicarea forţei sau constrângerea ca mijloace de rezolvare a diferendelor politice care apar de la efectele destabilizatoare ale schimbărilor naţionale sau internaţionale.

Diplomaţia preventivă are ca scop să descurajeze sau să minimalizeze ostilităţile iar în cazul când conflictul a evoluat până la confruntări armate, să reducă tensiunile, să ajusteze diferenţele, să creeze canale pentru soluţii şi să limiteze insecurităţile şi condiţiile materiale care pot provoca violenţa. Trei părţi ale acestei definiţii conţin orientarea la acţiunea timpurie, ca bază a diplomaţiei preventive, metodele diplomaţiei preventive, nerecurgerea la forţă sau constrângerea în rezolvarea diferendelor politice.

Michael S. Lund argumentează existenţa următoarelor forme de diplomaţie: diplomaţia tradiţională, diplomaţia de criză, război şi diplomaţie preventivă. Aici s-ar putea adăuga că mai sunt cunoscute şi aşa tipuri de diplomaţie ca diplomaţia secretă, diplomaţia economică, diplomaţia ad-hoc,diplomaţia multilaterală.

Intre diplomaţia de criză şi diplomaţia tradiţională, conceptual, se află diplomaţia preventivă, având de-a face cu diferende de o intensitate mai mare decât în condiţiile diplomaţiei tradiţionale, dar nu aşa de înaltă ca în caz de criză sau război. Din punct de vedere semantic, fraza “diplomaţie preventivă” a apărut în cadrul Naţiunilor Unite în perioada Războiului Rece. În această perspectivă „diplomaţia preventivă” nu era considerată ca o acţiune pentru prevenirea conflictelor potenţiale, ci mai mult pentru a feri (a conserva) conflictele apărute de la atracţia magnetică a confruntării Est – Vest.

Preview document

Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 1
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 2
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 3
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 4
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 5
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 6
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 7
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 8
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 9
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 10
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 11
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 12
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 13
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 14
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 15
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 16
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 17
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 18
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 19
Măsuri diplomatice luate pentru prevenirea conflictului din Kosovo - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Masuri Diplomatice Luate pentru Prevenirea Conflictului din Kosovo.doc

Alții au mai descărcat și

Identitatea Spațiului Balcanic

INTRODUCERE Balcanii, sunt un subiect care reprezintă o continuă provocare, o zonă în care situaţia se poate schimba de la o zi la alta, totuşi,...

Rolul OSCE în menținerea păcii

Introducere Menţinerea şi asigurarea păcii este un subiect de interes general şi foarte fragmentat în prezent. Pacea internaţională poate fi...

România și participarea la acțiunile OSCE după anul 2000

Introducere Problemele de securitate au fost o preocupare permanentă a liderilor politici și militari datorită transformărior și schimbărilor din...

ONU și soluționarea litigiilor internaționale

INTRODUCERE O veche maximă a lui Cicero spunea „ Dacă sunt două feluri de luptă, unul cu cuvântul şi altul cu forţa şi dacă unul e propriu omului,...

Reconfigurarea Politicii Externe a Statelor Unite ale Americii după Atentatele din 11 Septembrie 2001

I. Introducere S.U.A constituie un model de capitalism, ce vrea la sfârşit de secol XX, a fi cel mai performant. America de la începutul secolului...

Managementul Crizelor NATO în Bosnia și Herțegovina

INTRODUCERE Dezastrul destrămării Iugoslaviei a însemnat pentru comunitatea internaţională faptul că nu avea un alt mijloc de intervenţie militară...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Te-ar putea interesa și

Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății

Master an I Mediu In ultimele decenii, la orizont au aparut germenii constructiei unei noi arhitecturi de securitate, in care vechea ordine...

Ai nevoie de altceva?