Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3030
Mărime: 1.79MB (arhivat)
Publicat de: Cristinel Vasilescu
Puncte necesare: 0
referatul a fost sustinut in cadrul facultatii de stiinte politice si ale comunicarii.

Extras din referat

Iran has always been a multi-ethnic and multicultural country. Article 13 of the Constitution gives a special status to three religious minorities named “recognized religious minorities”: “Zoroastrian, Jewish, and Christian Iranians are the only recognized religious minorities, who, within the limits of the law, are free to perform their religious rites and ceremonies, and to act according to their own canon in matters of personal affairs and religious education.” Therefore, despite the fact that they constitute the largest religious minority in Iran, the Bahá’ís are a “non-recognized” religious minority without any legal existence, classified as “unprotected infidels” by the authorities.

The main ethno-linguistic minority groups in Iran include the Azeris, Kurds, Arabs, Baluchis, Turkmen, Armenians, Assyrians, and Georgians. While, many of these ethnic groups have their own languages, cultures, and often literature, their languages and cultures are essentially regional variations of Persian and are all native to Iran.

The persecution of Bahá'ís has been common throughout Iranian history. In the 1950s, under the regime of the Shah Mohammed Reza Pahlevi, Bahá'ís and their holy places were attacked with tacit state approval. Since the Iranian revolution, more than 200 Bahá'ís have been executed or killed, hundreds more have been imprisoned, and tens of thousands have been deprived of jobs, pensions, businesses, and educational opportunities. All national Bahá'í administrative structures have been banned by the government, and holy places, shrines and cemeteries have been confiscated, vandalized, or destroyed.

The constitution of the Islamic Republic of Iran recognizes only Islam, Christianity, Jewish, and Zoroastrianism as official religions. No other religious practice is legally accepted in Iran. Conversion from Islam to any other religion is considered apostasy and can under the current government result in harassment and religious persecution. Apostasy still retains a death sentence but in recent years this has not been used.

The current governmental policy can be characterized by a mixture of celebrating and furthering cultural diversity under a joint Iranian national umbrella, while holding down (occasionally violently) political separatism. Some ethnic minorities have reported racial or religious discrimination.

Iranul (numit oficial Republica Islamica Iran) este o tara mare, situata in sud-vestul Asiei avand o suprafata de 1 648 195 km si un numar de 58 110 227 locuitori.

Iran este compus din diverse minoritati religioase, etnice si lingvistice care convietuiesc in pace fara nici o discriminare si care pot participa la yoate activitatile politico-sociale. Membrii acestor minoritati se pot bucura in egala masura de locutile de munca, educatie, etc. ale institutiilor si organelor statale fara nici o constrangere etnica, lingvistica sau religioasa.

Cele mai evidente minoritati ale Iranului sunt cele religioase acestea. Dintre cele sase, trei sunt crestine (0,7%), adica armeni, asirieni si protestanti, iar celelalte trei sunt evrei(0,3%), zoroastrei (0,3%)si bahai.

Iranul este un stat islamic condus de un guvern islamic si guvernat de legea islamica. In mod inevitabil vor aparea discriminari ale persoanelor care au o alta religie decat cea musulmana. Constitutia Iranului recunoaste ca minoritati religioase in Iran crestinii (armeni si asirieni), evreii si zoroastrii, ca fiind „religiile Cartii”. In limitele Legii aceste minoritati au dreptul sa isi desfasoare propriile ritualuri si ceremonii religioase si sa se comporte in concordanta cu propriile lor reguli in privinta vietii personale si a educatiei religioase. Constitutia prevede ca aceste minoritati trebuie sa fie respectate atata timp cat nu sunt implicate in conspiratie sau alte activitati impotriva Islamului sau a Republicii Islamice a Iranului. (Art. 14). Cele mai raspandite, dar si cele mai mici ca marime al minoritatilor non-musulamne sunt bahai si protestantii care nu sunt recunscute oficial deoarece sunt considerate religii ilegale.

Mai mult, membrii minoritatilor religioase recunoscute sunt reprezentati in Majles. In prezent are loc o migrare a crestinilor (armeni si asirieni) din Iran. Intalnirile cu reprezentantii comunitatilor si cu mai multi membri lasa impresia ca unul dintre multele motive ale migrarii este posibilitatea de a emigra in Statele Unite si facilitatea de a obtine o viza pentru anumite state europene de unde pot merge mai departe. Situatia nu pare sa se fi schimbat in ultimii doi ani.

Armenii si asirienii, care au trait netulburati in Iran inca din vechi timpuri, alcatuiesc comunitatea crestina din Iran.

Armenienii sunt un grup putin numeros care nu este in principiu subiectul unor violari ale drepturilor omului. Persecutarea armenilor crestini ar fi ceva neobisnuit, de care de obicei nu se aude. Afirmatii ale solicitantilor de azil armeni ortodocsi care nu locuiau in nord-vest, unde se gasesc in mod normal crstinii, si care afirma ca ar fi fost victime ale persecutiei par sa indice o noua situatie. In orice caz, un armean care ar fi crestin evanghelic si ar face prozelitism s-ar gasi intr-o situatie de risc.In principiu nu exista persecutie cu privire la minoritatile religioase recunoscute. Exista insa elemente ale discriminarii care pot sa varieze de la o persoana la alta, de la un loc la altul sau care depind de o anumita stare sau de un anumit moment. Crestinii care fac prozelitism in randul musulmanilor se afla in situatii de risc. Armenii au si ei, ca si alte minoritati, propriile scoli particulare, un ziar in limba armeana numit Alik si sunt reprezentati in Parlament. Exista aproximativ douazeci de biserici gregoriene in care se tin slujbe religioase, o biserica catolica si citeva lacasuri ale armenilor protestanti.

Asirienii au o asociatie proprie, care are grija de comunitatea lor, biserici in care au loc slujbe religioase si cateva centre de presa. Si ei sunt reprezentati in Parlament. Exista si alte culte crestine: protestanti , romano-catolici, adventisti, toti acestia beneficiind de propriile lor lacase de cult.

Evreii iraninei au dreptul de a fi reprezentati in Parlament, dispun de 30 de sinagogi raspindite pe tot cuprinsul tarii, au o asociatie proprie, un ziar numit Tamous si scoli particulare.

Zoroastrismul era raspindit in Iran cu mult timp inainte de aparitia Islamului. Este o straveche religie iraniana dualista ; se spune ca ar fi fost intemeiata de profetul mitic Zarathushtra (pe care grecii l-au numit Zoroastru). Aceasta religie era deja pe deplin conturata in secolul al VII-lea i.Hr. Ideea centrala a ei este ca in lume se da o lupta neincetata intre doua elemente contrarii : binele, personificat de zeul luminii Ahura Mazda (Ormazd) si raul, personoficat de zeul intunericului, Angro Mainyush (Ahriman). Conceptiile eschatologice ale zoroastrismului cu privire la sfarsitul lumii, invierea mortilor si venirea unui mantuitor nascut de o fecioara au exercitat o mare influenta asupra iudaismului si crestinismului. Se mai intalneste in prezent, in afara Iranului, si in India, sub forma parsismului, care a pastrat vechile idei dualiste dar a adoptat conceptia existentei unui singur Dumnezeu Atotputernic.

Preview document

Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 1
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 2
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 3
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 4
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 5
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 6
Minorități în iran și politicile pentru societățile interculturale - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Minoritati in Iran si Politicile pentru Societatile Interculturale.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?