Biblioteca

Organizarea si Functionarea Parlamentului European

Referat / Stiinte Politice
Informatii Referat:
Numar de pagini: 9
Marime arhiva: 79.29Kb
Contine fisiere: docx
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Stiinte Politice
Nota pe site: 8 Organizarea si Functionarea Parlamentului European, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Organizarea si Functionarea Parlamentului European.docx

Extras din document:

Prezentare generala
Parlamentul European reprezinta, in viziunea Tratatului de la Roma, din 1957, "popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene".
Originile Parlamentului European se regasesc in Tratatul de la Paris din 1951. Acest tratat, care a instituit Comunitatea Europeanã a Cãrbunelui si Otelului a creat 4 institutii:
a) Inalta Autoritate
b) Consiliul Special de Ministri;
c) Adunarea Comuna;
d) Curtea de Justitie.
Tratatul de la Paris prevedea, in cadrul institutional nou format, o "Adunare comuna" compusa din "reprezentantii ai popoarelor statelor reunite in Comunitate", avand rol de Adunare consultativa. Ca model a fost luata Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
Adunarea Comuna era constituitã conform art. 7 si art. 20-25 din tratat. Ea era compusa din 78 de delegati desemnati de parlamentele nationale ale statelor membre. Potrivit prevederilor inscrise in tratat, membrii Adunarii erau fie numiti, fie alesi prin "sufragiu universal, direct, dupa procedura fixata de fiecare Inalta Parte Contractanta". In fapt, toti membrii Adunarii erau delegati ai parlamentelor nationale. Potrivit stipulatilor din tratat, Adunarea se intrunea cel putin o data pe an, prilej cu care se punea in discutie si un raport general prezentat de Inalta Autoritate. La 23 iulie 1952 Paul-Henri Spaak este numit presedinte al Adunãrii.
In 1957, in cele doua Tratate prin care se instituiau Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice se prevedea crearea de aceleasi "Adunari", Conventia din 25 martie 1957 propunand infiintarea unei "Adunari unice".
Tratatele de la Roma, din 1957, au dus la aparitia celorlalte doua comunitãti europene, Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. O data cu semnarea Tratatelor CEE si CEEA a fost semnata si Conventia referitoare la unele institutii comune ale Comunitãtilor, prin care cele trei Adunãri erau unificate sub numele de Adunarea Parlamentarã Europeanã. La 19 martie 1958 are loc sesiunea de stabilire a Adunãrii Parlamentare Europene. Este tinutã in Strasbourg. Este ales ca Presedinte al Adunãrii Robert Schuman.
Prin rezolutia Adunarii parlamentare europene din 30 martie 1962, s-a stabilit denumirea de Parlament European, denumire pe care o poarta pana in prezent.
Primele alegeri directe in Parlamentul European s-au tinut in iunie 1979. Numarul de mandate este repartizat pe tari, in functie de marimea acestora. La numai 34 de ani de la terminarea celui de al doilea razboi mondial, popoarele natiunilor Europei, o data destramate de razboi, au mers la urne pentru a alege membrii unui parlament unic. Europenii nu ar fi putut gasi un simbol mai puternic al reconcilierii.
Parlamentul European, a carui legitimitate deriva din sufragiul universal direct, este ales la fiecare cinci ani; de-a lungul timpului, el a acumulat constant putere si influenta, printr-o serie de tratate. Aceste tratate, in special Tratatul de la Maastricht din 1992 si Tratatul de la Amsterdam din 1997, au transformat Parlamentul European dintr-un organism pur consultativ intr-un parlament legislativ, cu puteri similare cu cele ale parlamentelor nationale.
Parlamentul European este singura institutie comunitara care se intalneste si isi tine dezbaterile in public. Dezbaterile, opiniile si rezolutiile Parlamentului se publica in Monitorul Oficial al Uniunii Europene.
2. Componenta Parlamentului European
Inca de la incheierea tratatelor C.E.C.A si C.E.E a fost sustinut clar principiul conform caruia membrii Adunarii sa fie alesi prin “sufragiu universal direct, dupa o procedura uniforma in toate statele membre” si sa se reglementeze punerea sa in aplicare”. S-a avut in vedere ca Adunarea sa fie formata din delegati desemnati de Parlamentele nationale, dupa procedura stabilita de fiecare stat membru. Principiul a fost preluat de Tratatele C.E.E. si EURATOM.
“Statele membre nu au agreat ideea adoptarii unei proceduri electorale uniforme, astfel incat, articolul 138.3 al Tratatului C.E.E. prevede ca procedura electorala este condusa in fiecare stat membru prin dispozitii nationale. Fiecare stat era liber sa adopte un anumit tip de scrutin, conform traditiilor electorale nationale. Toate statele au procedat astfel, mai putin Franta, care a incalcat traditie celei de-a V-a Republici, alegand scrutinul proportional, adica impartirea restului la cea mai puternica jumatate, in liste blocate si pragul de 5% voturi. Franta a invocat istoria electorala pe care o are, folosind cadrul national, adica o circumscriptie electorala unica.”
Cu toate ca fiecarui stat membru ii este permisa organizarea sufragiului in functie de propriile reguli, trebuind sa respecte numai un set de conditii minime comune:
- nimeni nu poate vota decat o singura data (principiul votului unic);
- alegerile se desfasoara in cursul aceleiasi perioade in toate statele membre incepand cu joi dimineata, pana duminica, in cursul aceleiasi saptamani; prima perioada este determinata de catre Consiliu, care statueaza, cu unanimitate de voturi, dupa consultarea Parlamentului European;
- varsta minima pentru vot este 18 ani;
- deschiderea urnelor se poate face numai dupa inchiderea scrutinului in toate statele membre.


Previzualizare pagini: (9)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Cetatenia Europeana
  Cursul contine 161 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.01 MB.
  Preview document similar
  Organizarea si Functionarea Parlamentului European
  Proiectul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 55.96 KB.
  Preview document similar
  Parlamentul European si Europarlamentarii Romaniei
  Proiectul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 148.25 KB.
  Preview document similar
  Organizarea si Functionarea Parlamentului European Dimensiunea...
  Licenta contine 83 pagini in format doc cu o marime totala de 118.89 KB.
  Preview document similar
  Parlamentul Olandei vs Parlamentul Germaniei
  Proiectul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 21.96 KB.
  Preview document similar
  Partide Politice Europene - Parlamentul European
  Proiectul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 71.76 KB.
  Carti recomandate:
  Jose Echkenazi
  Aceasta carte face parte din colectia Actualitate a editurii Niculescu. Suntem in Uniunea Europeana si se cuvine sa ne comportam in cunostinta de cauza. Ceea ce presupune cunoasterea in detaliu a tot ceea ce tine de organizarea anatomica si functionarea practica a institutiilor U.E. Asta ne si propune ghidul scris de Jose Echkennazi, expert... citeste tot
  Simon Hix, Abdul G. Noury, Gerard Roland
  Cartea este un instrument de invatare adresat studentilor sau cercetatorilor din domeniul stiintelor politice, al relatiilor internationale si al studiilor europene. Pentru ca Parlamentul European cuprinde politicieni din diferite tari, culturi, limbi, partide nationale si medii institutionale, se poate crede ca politica din Parlament este... citeste tot
  Claudiu D. Tufis, Andrei Gheorghita, Mircea Comsa
  Elaborat de o echipa de politologi si sociologi reuniti in cadrul programului ,,Studii Electorale Romanesti" initiat de Fundatia Soros, volumul abordeaza o serie de aspecte definitorii pentru comportamentul electoral in contextul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2009. Pornind de la datele de sondaj de opinie culese in colaborare... citeste tot