Cenzura și persuasiunea

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3180
Mărime: 17.20KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Maftei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marinele Borcoman
Prezentat in cadrul cursului de Fundamente ale Relatiilor Publice.

Extras din referat

1. Ce reprezinta cenzura?

Cenzura este un termen ultra-cunoscut de oricine. Este genul de termen care le da multora fiori pe sira spinarii, pe altii ii revolta sau le aminteste de trecut. Punctele de vedere sunt la fel de diferite ca si chipurile celor care le vocifereaza. In prezenta lucrare am incercat sa surprind cat mai multe opinii si cazuri actuale de cenzura.

De la bun inceput observam o dislocare a definitiei cenzurii raportata la doua puncte de vedere diferite:

a. explicare a cuvantului cenzura de ca D.E.X.-ul Editurii Academiei Republicii Socialiste Romania din 1975.

„Cenzura, cenzuri, s.f. 1. Control prealabil care asigura pastrarea secretului de stat: control exercitat asupra continutului publicatiilor , emisiunile de televiziune sau de radio, etc.; organ care exercita acest control”

b. definitie apartinand Dictionarului Explicativ Englez al editurii Macmillan din 2003.

„Censorship noun the proces of removing parts of books, films, letters, etc that are considered unsuitable for moral, religious, or political reasons.”

Traducere:

Cenzura este procesul extragerii unor parti din carti, filme, scrisori, etc., considerate nepotrivite din motive morale, religioase sau politice.

Trebuie mentionat ca perceptia aspura acestui fenomen nu se poate desfasura independent ci este raportata la circumstante externe( cea mai impunatoare fiind regimul politic).Astfel diferenta punctului de vedere este evidenta, motiv pentru care nu voi insista asupra perceptiei cenzurii in Romania secolului trecut, ci ma voi axa pe prezenta cenzurii astazi 02 aprilie 2008.

Cenzura este prevenirea diseminării informaţiei către public de către un grup de control. De obicei, cenuzura este realizată de guverne, grupuri religioase sau de mass-media, dar există şi alte forme de cenzură. Păstrarea informaţiilor secrete oficiale, secretelor comerciale, proprietăţii intelectuale şi comunicaţiilor privilegiate avocat-client nu sunt de obicei descrise ca cenzură, atâta timp cât rămân în limite rezonabile. De aceea, termenul cenzură poartă deseori o semnificaţie de represiune prin secretizarea informaţiilor.

Cenzura este suprimarea vorbirii sau stergerea materialului folosit la comunicare ce poate fi considerat objectinabil, daunator sau sensibil, dupa cum considera cenzorul. Rationamentul cenzurii este diferit, depinzand de tipul de date cenzurate. Cenzura deci este actul sau practica de a extrage materialele facute publice pe care noi le intalnim in fiecare zi pe motive de obscenitate, vulgaritate . Fie ca exista la televiziune, in muzica, pe Internet sau in carti, cenzura este o parte din viata noastra de care nu putem scapa.

Cenzura poate fi impartita in mai multe categorii:

1. Cenzura morala: este mijlocul prin care orice material ce contine fragmente considerate de catre cenzor a fi de o moralitate indoielnica este interzis publicarii. Pornografia spre exemplu este deseori cenzurata, tinand cont de acest aspect. Un alt exemplu este cenzurarea filmului „Scarface”, considerat a fi „ semnificant din punct de vedere cultural, istoric si estetic” finalizat original in 1932.

2. Cenzura militara: este procesul prin care informatiile si tacticile militare sunt tinute secrete si departe de dusmani. Acest lucru este utilizat in principal pentru contracararea spionajului. In plus, cenzura militara poate sa insemne si restrictii asupra informatiei sau mediatizarea unor evenimente care sa ajunga la mase. Acest tip de cenzura este acceptat chiar si de guvernele democrate pentru pastrarea securitatii nationale.

3. Cenzura politica: apare atunci cand guvernele tin secrete unele informatii si nu le impartasesc cetatenilor. „Logica acestei metode este sa previna libera expresie care este elementul necesar unei revolte: orice declaratie impotriva guvernului considerata a fi o „slabiciune” ce poate fi exploatata de catre opozanti.

4. Cenzura in cadrul corporatiilor: este procesul prin care editorii materialelor media legate de corporatii intervin pentru stoparea publicarii informatiilor negative despre propria corporatie sau despre partenerii lor de afaceri. Corporatii private implicate in difuzarea stirilor de asemenea refuza uneori sa ditribuie informatii din cauza posibilitatii pierderii ofertelor publicitare sau majoritatii actionare care parvine din publicitate. In vreme de razboi, cenzura explicita este folosita pentru a preveni scurgerile de informatie catre taberele adverse. Cu toate ca informatii din trecut au fost pastrate sau memorate, acest mod intentionat si sistematic de alterare a istoriei in mintea publica este fundamentala stalinismului si totalitarismului.

5. Cenzura surselor educationale: continutul manualelor este deseori subiect de discutie, din moment ce segmentul lor de audienta este tineretul. „Mascarea” anumitor evenimente daunatoare sau a unor comentarii incisive este folosita o tehnica folosita pentru a indeparta selectiv unele fragmente. Spre exemplu raportarea unor atrocitati militare din istorie a ramas deosebit de controversata in cazul Masacrului de la Nanking, Holocaustului (sau negarea Holocaustului) si investigatia „Winter Soldier” a razboiului din Vietnam. Reprezentarea defectelor fiecarei societati sau condiutei necorespunzatoare este adesea mascata in favoarea unei viziuni mai nationaliste si patriotice. Grupurile religioase au incercat uneori sa blocheze predarea evolutiei in scolile publice deoarece le contrazice credintele religioase sau au acuzat de cenzura daca nu li se permitea si predarea creationismului. De asemenea predarea educatiei sexuale in scoli si includerea informatiilor despre sanatatea sexuala si metodele contraceptive in manuale au fost de asemenea tinta suprimarii unor informatii.

Preview document

Cenzura și persuasiunea - Pagina 1
Cenzura și persuasiunea - Pagina 2
Cenzura și persuasiunea - Pagina 3
Cenzura și persuasiunea - Pagina 4
Cenzura și persuasiunea - Pagina 5
Cenzura și persuasiunea - Pagina 6
Cenzura și persuasiunea - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Cenzura si Persuasiunea.doc

Te-ar putea interesa și

Psihologia reclamei - afișul în campania anti-mIRC

„Advertising may be described as the science of arresting the human intelligence long enough to get money from it." - Stephen Butler...

Inteligența Emoțională

Motivaţia alegerii temei Şcoala românească, este încă tributară inteligenţei cognitive. Elevilor nu li se dezvoltă şi alte tipuri de inteligenţe...

Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității

INTRODUCERE Tema acestei lucrări se intitulează "Publifobia sau reacția împotriva publicității". Am abordat acest subiect din două motive...

Publicitate și reclamă

Marketingul este o ştiinţă tânără. A apărut la începutul secolului XX, deşi anumite tehnici de marketing se regăsesc în istoria omenirii (exemplu:...

Persuasiunea și Cenzura în Comunicare

1.Persuasiunea şi manipularea opiniilor şi comportamentelor „A persuada”(fr.persuader,it.,lat.persuadere) este sinonimul livresc al cuvântului „a...

Aspecte Juridice și medico-legale ale Sancțiunii Penale

JUSTIFICARE Lucrarea de faţă vrea să aducă o lumină asupra uneia dintre marile întrebări ale perioadei pe care o străbatem, referitoare la modul...

Mijloacele de Manipulare în Masa și Cenzura Gîndirii

The basic goal of the communist system was to transform people in an army of believers without questioning. For such a plan, individuals had to be...

O Viziune de Ansamblu asupra Fascismului

Capitolul I.Introducere Fascismul este o ideologie politică modernă care urmăreşte regenerarea vieţii sociale, economice şi culturale a unei ţări,...

Ai nevoie de altceva?