Transporturile și mediul înconjurător

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3324
Mărime: 43.19KB (arhivat)
Publicat de: Norman Balint
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Ionut
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT SPECIALIZAREA SERVICII

Cuprins

  1. 1. Transporturile si impactul lor asupra mediului inconjurator
  2. 2. Politici care pot fi adoptate in vederea reducerii poluarii

Extras din referat

1. Transporturile si impactul lor asupra mediului inconjurator

“Daca vrem sa traim intr-o lume sanatoasa, trebuie sa minimalizam efectele reziduurilor produse de societate. “

Daca reziduurilor li se pemite sa domine mediul, echilibrul natural este piedut si acest dezechilibru poate avea efecte dezastruase asupra animalelor, vegetatiei si chiar a vremii.

Poluarea are diferite cauze si efecte - pe uscat, in rauri si mari (poluarea apei), si in atmosfera. Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat.

Principala sursa de poluare a aerului atmosferic în ultimii ani în Republica Moldova, ca si în toate tarile Europei de Est este transportul auto.

Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus nevoia de transport. Astfel că la nivelul acestui deceniu, activitatea de transport a ajuns să deţină 10% din P.I.B. în cazul Uniunii Europene, 8,8% în Ungaria, 8,7% în Norvegia, 7,4% în Belgia, 6,2% în Austria, 4,5% în Romania.

Transporturile rutiere sunt, de departe, cele mai periculoase surse de emisii, cu o pondere de 93% in cantitatea de gaze de sera aruncate in atmosfera. Nici una dintre cele doua componente, transportul de calatori si cel de marfuri, nu s-au dovedit a fi “prietenoase” cu mediul. Ambele au emis din ce in ce mai multe gaze de sera. La finalul perioadei de timp monitorizate, s-a constatat ca mijloacele rutiere de transport a pasagerilor au atacat mediul cu 27% mai puternic, iar cele de transport marfuri cu 51%.

Emisiile în atmosfera de la transportul auto depind de mai multi factori - calitatea combustibilului, starea tehnica a unitatilor de transport si starea retelelor de drumuri auto.

În ultimii ani (1999-2003) s-a mentinut tendinta de majorare a ponderii benzinei cu continut redus de plumb, de la 82,5 mii tone (70,5%) în a.1999, pâna la 167,6 mii tone (99,0%) în anul 2002 din volumul total al benzinei importate.

Astfel, in S.U.A. 60% din totalul emisiilor poluante provin de la autovehicule, iar in unele localitati ajung chiar si pana la 90%. Autovehiculele care functioneaza cu motor cu combustie, sunt un factor poluant care este luat din ce in ce mai mult in seama. Orasele mari sau aglomeratiile urbane dense sunt afectate in mare masura de transporturile cu eliberare de noxe.

Sectorul transporturi este responsabil pentru 63% din emisiile de NOx, 47% din emisiile de compusi organici volatili, precum benzenul, 10-25% din pulberi si 6,5% din emisiile de SO2 in mediul rural - valorile fiind mai mari in zonele urbane. Femeile insarcinate si copiii, tinerii, batranii si cei cu probleme respiratorii sunt supusi celor mai mari riscuri de sanatate.

La nivelul Uniunii Europene, circa 28% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt datorate transportului, 84% din aceste emisii provenind din transportul rutier. Mai mult de 10% din emisiile de dioxid de carbon provin in UE din traficul rutier din zonele urbane.

Cea mai rapida crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera s-a inregistrat in Luxemburg, 156%. Irlanda, Cehia si Portugalia ocupa pozitiile imediat urmatoare, cu performanta de nedorit a cresterii emisiilor cu 140%, 107%, respectiv 97%. Romania, pe locul al cincilea, a aruncat in atmosfera, in perioada monitorizata, gaze cu efect de sera in crestere cu 95%. La pol opus, Lituania, Bulgaria si Estonia au avut cu adevarat performante pozitive, intre 1990 si 2004, reducandu-si emisiile cu 33%, 32%, respectiv 20%. Germania, Elvetia, Slovacia, Finlanda si Suedia au atacat stratul de ozon al planetei intr-un ritm mult mai lent decat am facut-o noi. In cei 14 ani monitorizati, emisiile de gaze cu efect de sera provenite din aceste tari au crescut cu sub 10%.

Principalii compuşi consideraţi ca poluanţi sunt următorii:

-Monoxidul de carbon: provine din disocierea bioxidului de carbon la depăşirea unei temperaturi critice în camera de ardere. Poate cauza malformaţii fătului gravidei şi accentuează afecţiunile coronariene. În concentraţii mari provoacă moartea.

-Oxizii de azot: provin din combinarea oxigenului cu azotul la temperaturile mari din camera de ardere. Sursa principala a acestui gaz o reprezinta motoarele cu ardere interna, in special a automobilelor. NO 2 se formeaza la temperatura ridicata din tevile de esapament. Afectează sistemul respirator, scad imunitatea organismului, participă la formarea ozonului troposferic.

-Bioxidul de sulf: este emis de motoarele cu MAC, provine din combustibil intensifică astmul şi accentuează bronşitele, afectând sistemul respirator.

-Plumbul: provine din combustibili şi se regăseşte în proporţie de 64% din totalul particulelor în suspensie evacuate. Provoacă deficienţe cerebrale, fizice, creşte tensiunea arterială şi generează insuficienţa cardiacă şi renală.

-Hidrocarburile nearse: apar datorită arderii nesatisfăcătoare a amestecului carburant în cilindrii motorului, ca urmare a unei amestecări incomplete între aer şi combustibil. Cauzează cancerul şi provoacă leucemia în doze mari.

-Ozonul: este un compus secundar care se formează prin reacţia hidrocarburilor din atmosferă cu oxizii de azot într-un raport de 5:1 în condiţii de temperatură ridicată şi lumină puternică. Este şi cel mai toxic dintre poluanţi. Irită ochii şi căile respiratorii.

Între 1990 şi 2003, volumele de transport de persoane în ţările EEA au crescut cu 20 %. Transporturile aeriene au crescut cel mai mult, cu 96 % în perioada respectivă.

În timp ce emisiile provenite din majoritatea celorlalte sectoare (furnizare de energie, industrie, agricultură, gestionarea deşeurilor) au scăzut între 1990 şi 2004, emisiile provenite din transporturi au crescut substanţial din cauza cererii mari în acest domeniu.

Transporturile sunt răspunzătoare pentru 21 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG) din UE-15 (cu excepţia transportului aerian şi maritim internaţional). Transporturile rutiere produc 93 % din totalul emisiilor provenite din transporturi. Cu toate acestea, emisiile provenite de la transporturile aeriene internaţionale cresc cu cea mai mare rapiditate: între 1990 şi 2004 s-a înregistrat o creştere de 86 %.

Preview document

Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 1
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 2
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 3
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 4
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 5
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 6
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 7
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 8
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 9
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 10
Transporturile și mediul înconjurător - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Transporturile si Mediul Inconjurator.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Transporturilor în România

Introducere In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale, a largirii si dezvoltarii schimburilor comerciale din state, un rol de...

Combaterea Poluării Aerului Produsă de Autovehicule

1. INTRODUCERE Transporturile rutiere realizate cu autovehicule echipate cu motoare cu ardere internă au o contribuţie însemnată asupra poluării...

Impactul Transportului Asupra Mediului

Situația ecologică a Terrei din ultimii ani este din ce în ce mai nefavorabilă, lasând de dorit. În ultimii ani ne confruntăm cu diferite probleme...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Te-ar putea interesa și

Particularități climatice ale Municipiului Vatra Dornei

Introducere Meteorologia este ştiinţa care studiază proprietăţile fizice ale atmosferei şi legile de formare, de dezvoltare, ale tuturor...

Analiza Impactului asupra Mediului a Sistemului de Transport Public

INTRODUCERE Oamenii s-au deplasat dintotdeauna, iniţial pe distanţe mai mici şi pentru procurarea hranei, mai apoi pe distanţe mai mari pentru a...

Cercetări privind Starea de Calitate a Solurilor din Zona Municipiului Bacău

CAPITOLUL 1 Introducere 1.1. Solul - componenta esentiala a mediului înconjurator Solul este termenul generic prin care se defineste întregul...

Semnătura electronică

INTRODUCERE Integrarea este o strategie cu o dimensiune constructivă, iar această componentă constructivă este una cât se poate de bine profilată....

Proiecte Naționale și Internaționale de Limitare a Poluării

Capitolul 1 INTRODUCERE Conceptul de mediu înconjurător are caracter de sistem, fiind vorba de un ansamblu complex dar unitar, format dintr-un...

Analiza economico-socială a regiunii sud-est

1. INTRODUCERE Regiunile de dezvoltare ale României nu sunt diviziuni administrative ale statului, ele neavând consiliu legislativ sau corp...

Impactul Transporturilor Rutiere de Marfă asupra Mediului Inconjurător

1. Rezumat Prezenta lucrare este o analiză a degradării atmosferei provocată de industria transporturilor rutiere, urmărind delimitarea valorilor...

Impactul Transportului Feroviar Asupra Mediului în România

Introducere Transportul durabil se realizează, în principal, prin moduri de transport nepoluante sau care au un impact scăzut asupra mediului și...

Ai nevoie de altceva?