Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1747
Mărime: 1.27MB (arhivat)
Publicat de: Lemnaru L.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Cismaru
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice 2011, Universitatea Transilvania Braşov

Extras din referat

REZUMAT: Datorită faptului că un număr tot mai mare de plângeri ale consumatorilor asupra serviciilor online, Comisia Europeană împreună cu statele membre şi statele voluntare au demarat o acţiune de curăţare a site-urilor care încalcă drepturile consumatorilor. S-a constatat un număr mare de plângeri în domeniul vânzărilor de bilete on-line pentru evenimente culturale şi evenimente sportive, ceea ce a dus la lansarea sweep-ului pentru vânzări de bilete on-line.

Cuvinte cheie: acţiune de curăţare, protecţia consumatorilor, vânzări de bilete online pentru evenimente culturale şi evenimente sportive.

1. Introducere

Al doilea sweep european din domeniul turismului a fost lansat de către Comisia Europeană împreună cu statele membre datorită numărului mare de plângeri ale consumatorilor. În urma acestor plângeri Comisia Europeană alături de autorităţile naţionale din toate statele membre ale UE au stabilit ca obiectiv inspectarea site-urilor web care comercializează bilete pentru evenimente culturale (concerte, piese de teatru şi filme) şi evenimente sportive (meciuri de fotbal şi Formula 1) şi care au drept ţintă consumatorii naţionali, pentru a depista conţinuturile neconforme cu cerinţele legale armonizate în domeniul protecţiei consumatorilor şi a dispune corectarea practicilor incorecte.

2. Sweep-ul European

Sweep-ul european este o acţiune de curăţare coordonată de către Comisia Europeană şi efectuată simultan de autorităţile naţionale din statele membre ale UE, Norvegia şi Islanda. La o săptămână dată, odată pe an, autorităţile naţionale verifică şi coordonează sute de site-uri dintr-o anumită categorie (bilete de avion, bunuri electronice, etc.) referitor la încălcarea drepturile consumatorilor. Dacă site-urile nu sunt conforme cu legea consumatorilor UE, autorităţile naţionale contactează operatorii şi îi chestionează asupra clarificării şi chestionării neregulilor. Cei care nu corectează practicile incorecte li se închid site-urile.

În prezent sunt patru astfel de acţiuni de curăţare, şi anume: acţiunile de curăţare pentru biletele de avion, comerţ cu tonuri de apel, bunuri electronice şi vânzări de bilete on-line. Dintre acţiunile de curăţare prezente, două au legătură în domeniul turismului: primul fiind pentru bilete de avion, iar al doilea vânzări de bilete on-line.

Autorităţile naţionale se află în prezent în faza controlului punerii în aplicare, când contactează comercianţii vizaţi şi le cer să îşi clarifice poziţia sau să corecteze problemele identificate.

3. Al doilea sweep al Comisiei Europene în domeniul turismului

Datorită faptului că internetul reprezintă un mijloc rapid şi uşor accesibil pentru un număr tot mai mare de consumatori, aceştia putându-şi alege singuri produsele şi cumpărându-le chiar la preţuri mai mici on-line, din ce în ce mai mulţi consumatori folosesc internetul pentru a-şi achizitiona diverse produse. În 2009, din 35% de consumatori UE care au cumpărat vreodată bilete on-line, fie pentru un eveniment sportiv sau cultural, Centrele Europene ale Consumatorilor (CCEs) au raportat un procentaj de 30% de plângeri asupra acestei categorii.

În prima fază, cele 27 de state membre UE, Norvegia şi Islanda au participat la ancheta pentru verificarea site-urilor ce vindeau bilete pentru evenimente culturale şi sportive în vederea respectării normelor UE privind protecţia consumatorilor. Coordonată de către Comisia Europeană, verificarea simultană a fost efectuată între 31 mai şi 4 iunie 2010 de către autorităţile naţionale.

Pentru a putea fi pus în aplicare, sweep-ul urmăreşte două faze:

- faza de coordonare, în care autorităţile naţionale verifică sistematic şi simultan o anumită piaţă, ei dispunând de o listă comună de nereguli ce trebuiesc verificate;

- faza de executare, în care sunt investigaţi comercianţii suspectaţi de nereguli şi iau măsurile necesare pentru a asigura drepturile consumatorilor.

Investigaţiile acestei categorii s-au concentrat pe trei probleme principale:

- informaţii despre comerciant;

- informaţii despre ofertă şi preţ;

- termeni şi condiţii incorecte.

Investigaţiile primei faze au realizat un număr total de 414 de site-uri verificate, din care 247 de site-uri (60%) au fost marcate pentru investigaţii suplimentare privind încălcarea normelor de protecţie a consumatorilor şi doar 167 de site-uri (40%) au fost găsite conforme.

În cadrul acestui proiect, ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) din România a verificat 10 site-uri de intermediere a comercializării biletelor privind evenimentele culturale şi sportive, 7 dintre ele fiind propuse pentru continuarea investigaţiilor, întrucât prezintă nereguli.

Preview document

Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 1
Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 2
Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 3
Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 4
Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 5
Al Doilea Sweep al Comisiei Europene în Domeniul Turismului - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Al Doilea Sweep al Comisiei Europene in Domeniul Turismului.doc

Ai nevoie de altceva?