Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2969
Mărime: 610.43KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Toth
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: M.Ilies

Extras din referat

Cap. I. Optiuni pentru tipul de amenajare

Motivatia alegerii zonei :

Arieseni –este statiune turistica de interes local si este cunoscuta in zona atat pentru speoturism si drumetie pentru perioada verii cat mai ales pentru practicarea sproturilor de iarna. Datorita pozitiei sale geografice, reliefului si climei exista posibilitatea amenajarii a altor partii de schi pe langa cele 2 deja existente.

Zona din apropierea Arieseniului se caracterizeaza printr-un cadru natural bogat si pitoresc : numeroase pesteri, chei, cascade, trasee turistice pentru drumetii, pante pentru schi, snowboard, sanius. Grosimea stratului de zapada se mentine ridicata aproape 6 luni pe an favorizand practicarea sporturilor de iarna. Infrastructura locala este in curs de dezvoltare, existand acum drumul national 75 care trece pin localitate si numeroase drumuri comunale si forestiere care se pot moderniza. Deasemenea este finalizat proiectul pentru canalizare si statia de epurare, care urmeaza a fi incepute. In Arieseni si imprejurimi exista numeroase unitati de cazare pentru toate gusturile si toate buzunarele. Este necesara amenajarea unor noi partii de schi pentru imbunatatirea posibilitatilor de agrement in zona. Deasemenea este stric necesara existenta unor parcari in apropierea acestor partii.

Amenajarea turistica a domeniului schiabil Arieseni are ca scop valorificarea superioara a potentialului turistic al localitatii in special in perioada de iarna prin marirea numarului de partii. Extinderea sezonului turistic in perioada iernii prin utilizarea instalatiilor de zapada artificiala astfel incat sa se poata schia si in perioadele cu ninsori insuficiente. Prin cresterea numarului de partii si a extinderii sezonului se urmareste totodata cresterea ariei geografice de provenienta a turistilor.

Cap. II. Selectia zonei

Localizare

Izvorand din limita vestica a Muntilor Apuseni, Ariesul strabate una dintre cele

mai pitoresti vai carpatice. Bazinul mijlociu si cel superior formeaza una din

cele mai populate vai de munte ale Romaniei. Asezarile prezinta trasaturi

neobisnuite ca habitat, prin intinderea si caracterul arealului ocupat. Astfel,

bazinul Ariesului adaposteste 460 asezari rurale la un numar de doar 4 orase.

La o densitate medie de doar 55 loc/kmp in bazinul superior al Ariesului,

asezarile ocupa aproape tot peisajul, umanizand si cele mai inalte creste.

Asezarile se afla la altitudini deosebit de mari. Aici se afla localitea situata la

cea mai mare altitudine din Romania - satul Petreasa din comuna Horea,

situata la 1560 m. Satele Ocoale si Ghetar din comuna Garda sunt situate la

1350 m, Arieseni avand in centrul comunei altitudinea de 825 m, cu

gospodarii la altitudini de pana la 1250 m.

Teritoriul comunei Arieseni, prin excelenta montan, este ocupat de 18 sate

risipite pe o arie larga de la Curcubata pe creasta Bihorului pana la Batrana in

Padis: Avramesti, Bubesti, Cobles, Casa de Piatra, Dealu Bajului, Fata

Cristesii, Fata Lapusului, Galbena, Hodobana, Izlaz, Pantesti, Poinita,

Patrahaitesti, Ravicesti, cantonul Steu, Sturu, Vanvucesti si, ca o viitoare

zona turistica, Vartop.

Fata de localitatile apropiate localitatea Arieseni se afla la :

- 120 km de Alba-Iulia

- 160 km de Cluj-Napoca

- 120 km de Oradea

- 180 km de Arad

- 130 km de Deva

Localizare Arieseni (Sursa : www.Arieseni-Apuseni.ro)

Statistici Arieseni

Suprafata totala: 3321 ha

Suprafata locuibila: 3321 mp

Populatia: 1922 locuitori

Suprafata agricola: 2518 ha

Suprafata arabila: 200 ha

Suprafata pasuni: 1290 ha

Suprafata fanete: 1029 ha

Potential turistic

Resursele naturale

Relief

Asezata intr-un cadru montan pitoresc din Muntii Bihorului, Arieseni are un relief specific de munte cu o altitudine cuprinsa intre 800 si 1848 metri si ocupa intreg bazinul de izvoare al Ariesului Mare. Acesta imparte Muntii Bihor in doua masive diferite ca aspect si constituire geologica : Bihorul de Nord si Masivul Biharia.

Relieful carstic aduce in peisaj o mare varietate de forme : abrupturi stancoase, vai adanci si chei, creste sau « custuri« , lapiesuri, carora lise adauga un mare numar de forme carstice negatice : pesteri, avene, doline, ponoare, depresiuni carstice, cursuri subterane de ape.

Masivul Biharea format din sisturi cristaline dezvolta forme greoaie, masive cu cele mai mari inaltimi din Muntii Apuseni. Desi sub 2000 de metri altitudine creasta principala adaposteste mici caldari, urme ale ghetarilor cuaternari, sectorul mai spectaculos este cel cuprins intre Varful Vartop si Curcubata Mica cuprinzand varfurile Piatra Graitoare si Bihorul. Masivul Biharea are o structura geologica complicata cu suprapuneri inverse de straturi. Sisturile cristaline si granite de varsta precambriana acopera un strat de conglomerate metamorfozate mai tinere de varsta paleozoica.

In Bihorul Nordic pe calcare si dolomite apare un relief carstic amplu ca intindere si varietate, fundamentul intregului ansamblu structural fiind rocile autohtone. Aici predomina calcarele si dolomite ce alterneaza cu pachete mai subtiri de conglomerate, sisturi violacee si gresii. Este un peisaj domol de « campuri« la o altitudine in jur de 1000 metri presarate cu formatiuni carstice doline, polii si vai seci.

Clima

Climatul comunei Arieseni este tipic de munte, in general umed si rece pe culmele inalte cu o alternare treptata spre regiunile joase. Muntii Bihorului prin masivitatea lor constituie o bariera in calea maselor de aer vestice, dar contribuie si la etajarea pe verticala a elementelor climatice. Cu toate acestea se resimte influenta maselor de aer umed de origine oceanica care dau climatului un climat continental moderat cu usoare nuante pluviale.

Temperatura : Izoterma anuala de 10 gradeinconjoara Muntii Apuseni cu unele mici exceptii localitatea se incadreaza in aceasta zona. Adancimea jeobijnuita a vailor sunt fapte ce dau o anumita nuanta climatica, unde soarele patrunde asa de greu si putin, gace sa se inregistreze temperaturi destul de scazute pe timpul noptilor de vara, ia iarna in orice perioada a zilelor si noptilor.

Temperatura medie multianuala este de 5 grade celsius cu minime in ianuarie de -10 grade si maxime in iulie de 14 grade, iar pe inaltimi temperatura este mai coborata cu 3-4 grade , Acest climat determina in mare masura durata anotimpurilor, vara mai scurta si mai racoroasa, iar iarna lai lunga si mai geroasa. Stratul de zapada persista 4-6 luni pe an, avand o grosime medie de circa 60-100 cm, acest fapt asigurand conditii excelente practicarii sporturilor de iarna.

Flora

Unul dintre elementele ce reflecta cel mai bine variatia altitudinii este vegetatia. Aflandu-se intr-o zona montana invelisul montan este foarte variat, sucesiunea de jos in sus este urmatoare : etajul padurilor de fag dominant 700-1000m ; etajul padurilor de fag amestecat cu rasinoase 1000-1200 m ; etajul padurilor de molid dominant 1200-1600 m ; etajul alpin .

Principalii arbori sunt : fagul, paltinul de munte, mesteacan, molid, brad.

Poienile sunt impodobite cu un bogat covor vegetal din care amintim : merisorul, afinul, fragi, panseluta de munte, brandusa etc.

Preview document

Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 1
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 2
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 3
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 4
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 5
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 6
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 7
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 8
Amenajare turistică domeniu schiabil Arieșeni - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Amenajare Turistica Domeniu Schiabil Arieseni.doc

Alții au mai descărcat și

Valea Arieșului, potențialul și promovarea turistică

Introducere Turismul reprezintă astăzi unul dintre fenomenele care domină lumea contemporană, unul dintre segmentele cele mai profitabile din...

Stațiunea montană Sinaia

Statiunea Sinaia este asezata pe Valea superioara a raului Prahova, in plina zona carpatica, la poalele Muntilor Virful cu Dor si Piatra Arsa....

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Arieșeni

Arieşeni Arieșeni (în maghiară Lepus) este un sat în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Bihorului. Este reședința comuneiArieșeni....

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Pensiune turistică Vila Roca

LOCALIZARE Marcat de paralele 45'30" şi 46'17" latitudine nordicş şi de meridianele 23'54" şi 24'57", judeţul Sibiu este aşezat în centrul...

Te-ar putea interesa și

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Modele de Amenajare Europene

FRANŢA- are prioritate în amenajările montane ale staţiunilor de schi Motive : în anii 20 ai secolului al XX-lea aici a apărut schiul modern...

Ai nevoie de altceva?