Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2185
Mărime: 14.47KB (arhivat)
Publicat de: Emilia B.
Puncte necesare: 6
Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice și Administrarea Afacerilor Specializarea ECTS

Cuprins

  1. Introducere pag. 3
  2. 2. Prezentarea stațiunii Tușnad pag. 4
  3. 3. propuneri de amenajare turistică pag. 5
  4. 4. Bibliografie pag. 8

Extras din referat

Introducere

Cercetările hidrogeologice au arătat că subsolul României conține o varietate de resurse balneare situate în interiorul sau la suprafața scoarței terestre. Aceste resurse sunt reprezentate în primul rând de substanțele minerale terapeutice, care prin proprietățile fizico-chimice răspund necesităților profilactice și medicale de menținere, consolidare, refacere a stării de sănătate, a capacității de muncă și de reconfortare fizică și psihică individuală. În al doilea rând, factorii climatici existenți în România, datorită poziției geografice (radiația solară, circulația atmosferică, temperatura, umiditatea, aeroionizarea, microclimatul salinelor) fac parte din climatoterapie un mijloc eficient, care contribuie în orice stațiune balneară la completarea ofertei de tratament. Substațele minerale terapeutice se regasesc atât în apele minerale si termominerale cât și în apa lacurilor terapeutice a nămolurilor și turbelor.

În sens larg, turismul reprezintă o serie de activități, de tehnici ocazionate de călătoriile și sejururile de agrement. Denumit în mai multe feluri, turismul de sănătate, turismul balnear reprezintă de fapt deplasarea unor persoane de diferite sexe, vârste și profesii în stațiuni balneare pentru îngrijirea sănătății, odihnă și cure de substanțe balneare naturale (ape minerale,nămoluri,etc.).

Turismul balnear are numeroase valențe medicale, profilactice, de recuperare dar și un potențial economic major. Aspectul acesta reiese atât din activitatea specifică de turism, generatoare de capital, cât și ca generator de economii importante în cadrul bugetului social.

Având în vedere necesitatea dezvoltării acestui segment de turism – turismul de sănătate, cât și gradul avansat de uzură al societăților balneare, se impun în mod stringent și obligatoriu, investițiile ca unic mod de redresare atât din punct de vedere al bazei materiale, cât și a tratamentului.

Turismul balnear este singura formă de turism din țara noastră care se bazează pe un potențial permanent, de mare complexitate, practic inepuizabilă. România se înscrie printre țările europene cu un fond balnear remarcabil. Avem șansa ca 1/3 din apele termale și minerale de pe continent să se găsească în țara noastră.

Prezentarea stațiunii Tușnad

Băile Tuşnad sunt situate în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între munţii Harghita şi Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului. Poziţia în teritoriu îi conferă un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat în aerosoli răşinoşi şi ioni negativi care fac ca staţiunea să dispună de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortării psihice.

Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din secolul al XVIII-lea, când se menţionează existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere. Denumită "Perla Ardealului", Tuşnadul este una dintre cele mai frumoase aşezări balneare din România, recomandată pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, urinare şi ale sistemului nervos, datorită prezenţei diverselor izvoare de ape minerale, mezotermale şi mofete.

Stațiunea este recomandată pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central (nevroza astenică, stări astenice secundare, stres fizic și intelectual), al bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune, arteriopatie periferica, stări postflebite, varice), al bolilor sistemului urinar (litiasa renală, inflamații) și al unor boli înrudite (boli digestive, endocrine, ginecologice etc.). Posibilități moderne de tratament: băi cu ape minerale carbonatate, băi galvanice, împachetări cu parafine, instalații pentru electroterapie, săli de gimnastică, mofete (emanații naturale de bioxid de carbon) cu încăperi pentru inhalații de bioxid de carbon. La trei ore distanță de mers pe jos se află Lacul Sfanta Ana - singurul lac vulcanic din România, la o altitudine de 950 m.

Preview document

Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 1
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 2
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 3
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 4
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 5
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 6
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 7
Propuneri de Amenajare Turistică în Stațiunea Tușnad - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Propuneri de Amenajare Turistica in Statiunea Tusnad.doc

Te-ar putea interesa și

Influența integrării în UE asupra turismului românesc

INTRODUCERE Turismul ca activitate economică se bazează pe o strânsă conlucrare a industriei turistice cu celelalte sectoare economice ca:...

Amenajarea turistică a teritoriului Băile Tușnad

Istoric Orasul Baile Tusnad reprezinta una din cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara noastra si cu Valente suficiente , care sa...

Ai nevoie de altceva?