TPPV

Seminar
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 28234
Mărime: 3.39MB (arhivat)
Publicat de: Tiberia Matei
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: radu stela

Extras din seminar

. CURS 2

- Recepţia calitativă şi cantitativă a cerealelor

- Depozitarea cerealelor

- Caracterizarea făinii de grâu

- Depozitarea făinurilor

S24. 1.1.4. Recepţia calitativă şi cantitativă a cerealelor

- Aprovizionarea morii cu cereale se face de obicei cu vagoane CFR, autocamioane special amenajate şi prin preluare directă din silozul furnizorului, în silozul morii.

- Aprovizionarea pe cale maritimă este mai rară, însă la noi în ţară, chiar dacă cerealele au fost transportate pe apă, se preiau din port cu vagoane CFR sau autocamioane pentru transportul la beneficiar.

- Recepţia cantitativă constă în măsurarea gravimetrică (cântar pod-basculă) sau volumetrică (nerecomandată din cauza erorilor pe care le introduce) a lotului de cereale sosit la furnizor.

- În cazul transportului cu autocamioane, cerealele se cântăresc atât la furnizor în prezenţa unui delegat al beneficiarului cât şi la beneficiar în vederea înlăturării oricăror erori şi a conferirii unei siguranţe mai mari gestionarilor că produsul introdus în siloz corespunde cantitativ cu documentele care l-au însoţit.

- Pentru evitarea cheltuielilor de transport, în ultimul timp, s-au construit mori moderne în aceeaşi incintă cu silozurile mari de cereale ale furnizorului. Preluarea cerealelor de la silozul furnizorului se face printr-o legătură directă cu ajutorul unor instalaţii de transport intern formate din elevatoare, şnecuri, redlere, benzi şi conducte.

- Cerealele se cântăresc automat atât în silozul furnizorului, cât şi în silozul morii. În situaţii limită (când unul din cântare lipseşte), se acceptă cântărirea numai la un singur cântar prin convenţie scrisă.

S25. Recepţia calitativă a cerealelor cuprinde două faze:

- faza de recoltare şi pregătire a probelor – în care este necesar să se folosească o tehnică specială care să includă în proba respectivă toate componentele masei şi în proporţia cantitativă şi calitativă existentă în lot. Se efectuează de regulă cu ajutorul unor instrumente speciale, numite sonde. Probele recoltate cu sonda se introduc în cutii metalice închise. În laborator, aceste probe brute se omogenizează (probe omogenizate) şi, după prelevarea probei de umiditate, această probă omogenizată se împarte în 2 sau mai multe probe de laborator prin metoda sferturilor sau metoda divizorului. Pentru analizele care necesită cantităţi mici se constituie proba de analiză prin metoda şah, recoltând mici cantităţi de produse din fiecare pătrat;

- faza de efectuare a analizelor şi calculul indicilor de calitate – în care se determină calităţile senzoriale (aspect, culoare, miros, gust) şi fizico-chimice (conţinut de impurităţi, greutate hectolitrică, conţinut de umiditate, sticlozitate, conţinut de gluten în şrot total, gradul de infestare.

S 26. 1.1.5. Depozitarea cerealelor

- Înainte de depozitare, cerealele trebuie să fie precurăţite deoarece corpurile străine, fiind mai umede decât cerealele, îngreunează uscarea acestora şi favorizează infecţiile cu microorganisme. De multe ori cerealele au o umiditate mai mare de 14%, ajungând până la 20%; în aceste condiţii, datorită faptului că ele nu se pot depozita în silozuri, se practică pe scară largă uscarea artificială a cerealelor asigurând astfel conservabilitatea şi realizând uneori (în cazul orzului) şi o îmbunătăţire a energiei de germinare.

- Pentru uscare se folosesc diferite tipuri de uscătoare cu aer cald, cu funcţionare continuă, prevăzute cu zone de preîncălzire, uscare şi răcire în care boabele nu trebuie să depăşească temperatura de 55°C, durata uscării, fiind de 60-90 minute.

- La depozitarea cerealelor trebuie să se ţină seama că acestea sunt organisme vegetale vii, a căror produse de respiraţie – vaporii de apă şi căldura degajată – stimulează chiar procesul de respiraţie. La o creştere de umiditate de 2-3% respiraţia creşte şi ea de ~75 ori, iar la o creştere de temperatură cu 10°C respiraţia se accelerează de ~5 ori.

S27.

Principalele procese care au loc în timpul păstrării cerealelor sunt: respiraţia şi post maturaţia, germinarea, autoîncălzirea şi încingerea, putând fi evitate prin condiţionarea cerealelor înainte de depozitare şi prin îndepărtarea căldurii degajate în timpul depozitării.

- În morile moderne, ca şi în fabricile de malţ, depozitarea cerealelor se face în silozuri de beton, care permit stocarea unor cantităţi mari de boabe în straturi groase de 10-40m.

- În silozul de cereale se efectuează următoarele operaţii tehnologice pentru realizarea cărora se folosesc scheme tehnologice şi utilaje specifice:

- evacuarea cerealelor din sorbul silozului, cântărirea, precurăţirea şi introducerea în celule;

- evacuarea cerealelor din celule, dozarea pentru amestec, cântărirea şi trimiterea la curăţătoria morii;

- recirculare şi prefirare pentru a împiedica încingerea;

- evacuarea şi trimiterea cerealelor către mori mai mici, sateliţi ai morii mari;

- ventilarea utilajelor, instalaţiilor şi a cerealelor din siloz.

S28

- Utilajele şi instalaţiile folosite pentru executarea operaţiilor tehnologice din silozul de cereale, din care fac parte sorbul sau staţia de primire, utilajele de transport intern (elevatoare, şnecuri, tubulatură etc.), instalaţii de ventilaţie (ventilatoare, cicloane, conducte, şubere), aparate de măsură volumetrică şi gravimetrică, maşini de curăţit cereale, motoare şi transmisii de acţionare, diverse accesorii de comandă şi control, se aseamănă cu cele din silozurile străine.

- Deşi, între utilajele româneşti şi cele străine există unele diferenţieri constructive, ele funcţionează pe aceleaşi principii de bază.

Preview document

TPPV - Pagina 1
TPPV - Pagina 2
TPPV - Pagina 3
TPPV - Pagina 4
TPPV - Pagina 5
TPPV - Pagina 6
TPPV - Pagina 7
TPPV - Pagina 8
TPPV - Pagina 9
TPPV - Pagina 10
TPPV - Pagina 11
TPPV - Pagina 12
TPPV - Pagina 13
TPPV - Pagina 14
TPPV - Pagina 15
TPPV - Pagina 16
TPPV - Pagina 17
TPPV - Pagina 18
TPPV - Pagina 19
TPPV - Pagina 20
TPPV - Pagina 21
TPPV - Pagina 22
TPPV - Pagina 23
TPPV - Pagina 24
TPPV - Pagina 25
TPPV - Pagina 26
TPPV - Pagina 27
TPPV - Pagina 28
TPPV - Pagina 29
TPPV - Pagina 30
TPPV - Pagina 31
TPPV - Pagina 32
TPPV - Pagina 33
TPPV - Pagina 34
TPPV - Pagina 35
TPPV - Pagina 36
TPPV - Pagina 37
TPPV - Pagina 38
TPPV - Pagina 39
TPPV - Pagina 40
TPPV - Pagina 41
TPPV - Pagina 42
TPPV - Pagina 43
TPPV - Pagina 44
TPPV - Pagina 45
TPPV - Pagina 46
TPPV - Pagina 47
TPPV - Pagina 48
TPPV - Pagina 49
TPPV - Pagina 50
TPPV - Pagina 51
TPPV - Pagina 52
TPPV - Pagina 53
TPPV - Pagina 54
TPPV - Pagina 55
TPPV - Pagina 56
TPPV - Pagina 57
TPPV - Pagina 58
TPPV - Pagina 59
TPPV - Pagina 60
TPPV - Pagina 61
TPPV - Pagina 62
TPPV - Pagina 63
TPPV - Pagina 64
TPPV - Pagina 65
TPPV - Pagina 66
TPPV - Pagina 67
TPPV - Pagina 68
TPPV - Pagina 69
TPPV - Pagina 70
TPPV - Pagina 71
TPPV - Pagina 72
TPPV - Pagina 73
TPPV - Pagina 74
TPPV - Pagina 75
TPPV - Pagina 76
TPPV - Pagina 77
TPPV - Pagina 78
TPPV - Pagina 79
TPPV - Pagina 80
TPPV - Pagina 81
TPPV - Pagina 82
TPPV - Pagina 83
TPPV - Pagina 84
TPPV - Pagina 85
TPPV - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • 6.doc
  • curs 10.doc
  • curs 2.doc
  • curs 3.doc
  • curs 4.doc
  • curs 5.doc
  • curs 7 slide.doc
  • curs 8.doc
  • curs 9.doc
  • presentation3 word.doc
  • tppv.doc

Alții au mai descărcat și

Irigarea Culturilor

CAPITOLUL I DETERMINAREA STARII DE UMIDITATE A SOLULUI PRIN DIFERITE METODE 1.1.Principii generale Irigarea rationala a culturilor trebuie sa...

Tehnologia de Pastrare, Valorificare și Industrializare a Produselor Horticole

RECOLTAREA LEGUMELOR Este operaţiunea prin care legumele trec din sfera producţei în cea a consumatorului. - Momentul de recoltare se stabileşte...

Împăduriri

1. Descrierea unităţii de bază (de producţie) 1.1.Aşezare geografică Unitatea de producţie III Pades face parte din ocolul silvic Ana-Lugojana,...

Determinarea gradului de saturație a solului cu îngrășăminte chimice

Introducere Cea mai importantă măsură în vederea creşterii potenţialului productiv al pământului este administrarea de ingrasaminte. Aceasta...

Descrierea și Caracterizarea Serviciilor dintr-o Pensiune Agroturistică

Aşezarea şi căile de acces Spaţiul geografic Bazinul Superior al Someşului Mare se grefează pe zona de contact dintre cristalinul Munţilor Rodnei...

Proiectarea unei amenajări ciprinicole

Proiectarea unei amenajări ciprinicole, sistematică, incompletă, cu ciclu de exploatare pe trei ani şi producţie anuală de 188 tone peşte de...

Construcții pentru depozitarea, conservarea și condiționarea legumelor și fructelor

Pentru a se asigura consumul de legume si fructe în tot timpul anului, acestea trebuie depozitate, conservate si conditionate. Produsele...

Tehnologii de cultivare - iarbă de Sudan, porumb, sfeclă furajeră, lucernă

Dezvoltarea unei agriculturi moderne ,durabile presupune ca sectorul de creşterea animalelor să ocupe un rol important prin produsele ce se...

Te-ar putea interesa și

Factori Nutritivi ai Produselor Făinoase

Numită şi "centrul vieţii", pâinea diferă mult ca gamă sortimentală în ceea ce privesc dimensiunile, forma, textura, aspectul şi gustul. Dospită cu...

Ai nevoie de altceva?