Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment

Seminar
8/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4510
Mărime: 5.83MB (arhivat)
Publicat de: Adi Miron
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

ADNOTAŢIE:

Se propune o nouă metodă de concepţie a zidurilor de sprijin, utilizînd panouri de căptuşire, ancorate în rambleuri stabilizate pe bază de ciment. Se pot folosi doar ancorări scurte atâta timp cât a fost îmbunătăţită rezistenţa la suprafaţa de contact a pământului stabilizat prin adăugarea cimentului, structura devine o structură gravitaţională de tip convenţional.

Rezistenţele sunt determinate , de asemena şi principiul de calcul, folosind ca analiză procedeul elementului finit.Este descrisă o situaţie de pe teren, de asemenea costul este mai mic decât a altor soluţii pentru ziduri de sprijin de nivel mediu.

INTRODUCERE :

Necesitatea utilizării a unor metode economice pentru zidurile de srijin,sau de suport al laturilor unor excavaţii, a dus la realizarea a mai multur alternative de structuri de sprijin, dar şi la folosirea unor soluţii tradiţionale.Folosirea zidurilor de sprijin din bloc întreg de beton a fost abandonată în detrimentul folosirii zidurilor de sprijin din pământ stabilizat, considerate mai eficiente în asigurarea stăbilităţii terenurilor.

Un exemplu banal ar fi folosirea unor brăţări metalice galvanizate împreună cu pământ de umplutură selecţionat pentru a forma masa zidului de sprijin în spatele unui strat de cămăşuire din beton. Rezistenţa totală a masei de umplutură este dată de forţa de frecare dintre pământ şi ranforsaj. Deşi aceasta reprezintă o soluţie de succes, şi de asemenea una foarte economică, în comparaţie cu soluţiile tradiţionale ce folosesc consolă sau zid de sprijin din bloc de beton, această soluţie în schimb necesită o cantitate mare de manoperă.

Această lucrare îşi propune să descrie o nouă, probabil şi mai economică soluţie de zid de sprijin, cercetată de către Texas Transportation Institute of Texas A&M University for the Texas Highway Department, metodă ce foloseşte panouri de căptuşire ancorate în umpluturi de pământ consolidate cu ciment.

Întreaga stabilitate este asigurată de către propria greutate a pământului stabilizat, prin asigurarea unei rezistenţe unitare, artificială, prin introducerea unui adaos economic de 4% -8% din masa totală. Mai adesea soluţiile nu sunt patentate, şi deci nu sunt supuse unor restricţii ce ar putea proveni din exercitarea drepturi de licenţă. O diagramă de principiu este reprezentată în fig. 1.

PRINCIPIUL DE PROIECTARE

Principiul de bază zidurilor de sprijin cu pământ stabilizat cu ciment este că umplutura de pământ stabilizat din spatele panourilor de faţadă asigură stabilitatea. Această soluţie este diferită de alte soluţii, la care rezistenţa la forţă tăietoare este asigurată de către armătura din pământul de umplutură.

Dacă rezistenţa pământului de umplutură este înbunătăţită îndeajuns prin adaos de ciment, atunci analiza stabilităţii este simplă, deoarece secţiunea pământului stabilizat poate fi considerată ca o structură integral monolită.

De asemenea se evidenţiază importante avantaje pe măsura reducerii unor dificultăţi de ordin practic. Înălţimi mari de pământ stabilizat pot fi uşor compactate la nivelul de densitate dorit, probabilitatea ca aceste pământuri să fie spălate fiind redus, iar portanţa acestora se măreşte.

Acestea sunt de fapt motivele pentru care a fost gândită această soluţie, şi s-a descoperit că mulţi antreprenori au ales voluntar soluţia ranforsării terenurilor prin folosirea upluturilor de pământ stabilizat cu ciment, deşi nu a fost impusă sau cerută.

Antreprenorii au procedat astfel datorită lucrabilităţii sporite, aşa cum a fost menţionat mai sus. Avantaje adiţionale sunt mai puţin importante în priviţa eroziunii interne pe termen lung sau a scrurgerii umpluturii de pământ fin, şi de asemenea pentru corrodarea armăturilor de metal folosite pentru pământuri.Aceasta transformă umplutura de pământ într-o structură stabilă, fără a fi nevoie de armare.

În anumite ipostaze poate fi avantajoasă folosirea unei umpluturi uşoare(cum ar fi ipsosul sau sulfatul de calciu), in situaţii în care este de dorit folosirea unei umpluturi uşoare, cum ar fi terenurile uşoare de fundare ce nu au o capacitate portantă mare.

Investigarea materialelor utilizate pentru umplutură,din punct de vedere al potrivirii acestora, este prezentat în următorul capitol, dar se pare, în general, că o largă gamă de pământuri este potrivită pentru asigurarea stabilităţii în acest scop.

Preview document

Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 1
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 2
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 3
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 4
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 5
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 6
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 7
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 8
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 9
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 10
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 11
Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Zid de Sprijin de Greutate Stabilizat cu Ciment.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect canalizări - rețele de apă și canalizare

TEMA DE PROIECTARE Să se proiecteze sistemul de alimentare cu apă şi canalizare publică pentru localitatea XYZ. Se cunosc: - planul de...

Poduri din Beton

Tema proiectului Se cere sa se calculeze suprastructura dalata a unui pod de sosea cunoscand urmatorii parametric: 1. Podul va asigura circulatia...

Instalație Frigorifică cu Compresie de Vapori

1. Tipul instalaţiei: instalaţie frigorifică cu compresie de vapori. 2. Agent frigorific: a) amoniac; b) R22; c) R134a. 3. Putere frigorifică...

Proiectarea Instalațiilor de Ventilare într-o Clădire Administrativă

I. Introducere Condiţiile actuale de viaţă ale omului presupun mijloace eficiente artificiale pentru ameliorarea mediului aerian. În acest scop...

Fundații

Pe un amplasament corespunzator unui ansamblu industrial urmeaza sa se realizeze oserie de obiective cu scop de productie si locuinte .In vederea...

Probleme Rezistența Materialelor

1. ENUNŢ Se consideră o bară dreaptă de arie constantă pe lungimea sa (rigiditate EI constantă) care este supusă la încovoiere simplă prin...

Particularitățile și caracteristicile standardelor europene de evaluare

INTRODUCERE Activitatea de evaluare a căpătat în ultimile două decenii o importanţă tot mai mare pe plan internaţional, european şi naţional ca...

Fundații speciale

Să se proiecteze fundaţia pe radier general pentru o clădire cu 2S+P+4E cu structura de rezistenţă în cadre de beton armat. Amplasamentul e...

Ai nevoie de altceva?