Drept Administrativ

Seminar
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3435
Mărime: 19.05KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Pricop
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Rap.jurid.ad.-raportul social reglementat de normele de dr. ad-tiv care intervine in cadru si p/u realizarea f-tiei executive a statului.

IZVOARELE RAP.JUR.AD.

1.Actul ad-tiv individual-creaza,modifica,stinge drepturile subiective si obligatii in favoarea/sarcina uneia sau mai multor persoane dinainte determinate.Ex:autorizatia de constituire e/e actul ad.indiv.de autoritate pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege referitor la amplasarea,proiectarea,executarea,functionarea constructiilor intre autorit.emitenta si beneficiarul autorizatiei apare un accord jur.ad-tiv.

2.Fapte materiale jur.-cuprinde acte omenesti producatoare de efecte jur. independent de existenta unei manifestari de vointa in acest scop(contraventiile) si fenomenele naturale(nastere,deces,trasnet).Ex:la constructia unei case pers.fiz/jur are nevoie de autorizatie fara ea comite o contraventie adica un fapt mat.jur. pe baza caruia se naste un rap.jur.ad-tiv intre corpul de control al primarului si contravenient.

3.Contractul ad-tiv-Ex:rap.dintre MFin si concendent in cazul concesiunilor de interes national unde MF controleaza indeplinirea obligatiilor contractuale de catre concendent.

4.Actul ad.normativ-stabileste reguli generale de conduita cu caracter impersonal ce inseamna ca rap. social pe care le reglemen. au un caracter abstract.P/u concretizarea lor e necesar interventia faptelor jur.Uneori anume actele ad.,norm. pot genera drepturi/obligatii subiective in favoarea sau sarcina subiectului de drept ,aceste acte pot da nastere rap.jur. concrete.Ex:obligatia conducatorilor auto de a respecta normele de circulatie.

5.Rap.jur.ad-tive se pot naste pe baza legii(cazuri exeptionale)-Ex:conform art.96 alin.1 din constit. Guvernul exercita conducerea generala a AP daca acesta a fost constituit conform legii.In aceste conditii pe baza prevederilor din Constit. Iau nastere rap.jur.ad-tive intre Guver. Si autorit. AP avind ca obiectiv conducerea generala a acestora.

ELEMENTELE RAP.JUR.AD.

1.Subiectul-presupune cel putin 2pers.,unul e titular de drepturi,altul de obligatii dar pot fi ambii titulari de dr cit si de obligatii.Sub. titular de dr.-sub.activ,de oblig.-sub.pasiv pot fi 2 sau mai multe pres.

In f-tie de subiectele partticipante rap pot fi:

-rap.jur.in care ambele subiecte s/t autoritati ale AP:a)cele 2sub. pot fi plasate pe locuri diferite in ierarhia autorit.ad-ve.Ex:rap. dintre Guv. si Minister rap.jur.de subordonare.b)cele 2sub.pot fi plasate pe acelasi loc in sistemul organelor AP.Ex:rap. dintre 2ministere-rap.de colaborare.

-rap.jur.ad.unde 1sub. apartine AP iar 2-pers.fiz/jur.-s/t cele mai multe in activitatea ad-tiva.Cele mai multe s/t de gen de subordonare si anume sub.din AP detine puterea si controlul celui de al doilea care trebuie sa indeplineasca prescriptiile cuprinse in actul ad. ce te vizeaza in mod direct.

2.Continutul-il formeaza totalitatea dr/obligatiilor ce revin subiectelor acestui rap.Fiecare autoritate A AP indeplineste anumite atributii stabilite prin lege.Atributiile autorit.AP reprez.drep. cu care s/t investite prin lege iar exercitarea lor e obligatorie asigurata la nevoie prin puterea pbl a statului.Drep/oblig. autorit.AP nu pot fi transmise/cedate altui organ/autorit.ad-ve doar prin lege.Inlocuirea temporara/delegarea de atributii s/t permise numai in unele cazuri conform legii,ele privesc rap.de ierarhie dintre functionarii de decizie si are ca scop indeplinirea atribitiilor de serviciu.

Drep/obligat. Pot fi de natura:patrimoniala(decurg din plata amenzilor,impozitelor),nepatrimon(nepetitionala).,mixte(indatoririle ce revin din exercitarea drep. la invatatura)

3.Obiectul-o anumita actiune,conduita asupra careia s/t indreptate drep/obligat partilor.In liter. de specialitate-se constituie actiunea sau conduita partilor astfel diferite actiuni ale obiectivelor cum s/t de executare a actelor jur.,de executie a unor lucrari,de prestare a unor servicii,de control,de coordonare si indrumare.

5.1.DR.ADM SI STIINTA ADM- Adm-tia pbl are un rol important in societatea contemporana.ea este expresia interventiei multiple a puterii executive in asigurarea organizarii si desfasurarii normale a rap.sociale in diverse domenii de activitate(ec,educ,cult,fin)Dr.adm-acea ram.a sit.de dr.constituita din totalitatea normelor jur care regl.rap.soc.cu referire la organizarea,activit adm.pbl in conform.cu legislatia in vogoare.

Cercetarea stiintifica a normelor dr.adm se face de catre stiinta dr.adm. (SDA).Ea se def.ca ram.a stiintelor jur ce se refera doar la aspectul jur a fenomenului adm-tiv.Stiinta adm-tiva(SA) are ca obiect cercetarea procesului de adm-rare in toata complexitatea sa constind din cercet. sociologiei adm-tive,ist.adm-tive,pol.adm-ive, econ. demografiei, urbaniz. SA se afla in strinsa dependenta cu alte stiinte adm-tive, astfel celelalte st.nu se pot dezv.decit in cadrul legal stabilit de normele dr.adm-tiv. Normele dr.adm-tiv si SDA se dezv.si si sunt imbunatatite in baza regulilor elaborate de SA.Obiectul de cercetare a SA sunt urmatoarele aspecte:1.Modul de f-tionare a aparatului adm-tiv si probleme ce trebuie sa le solutioneze;2.Principiile in =>carora se asigura o buna functionare a adm-tiei.3Decizia adm-tiva.4functionarul pbl-not,acces la f-tia pbl, selectare,promovare,responsabilitati;5.degajarea unor legi ale evolutiei sistemelor adm-tive in baza experientei acumulate.

Obiectul SA este unul mult mai larg decit cel al dr.adm, si SA studiaza fenomenul adm-tiv din mai multe p.de v.printre care pot fi mentionate: politic, jur, sociologic de aceea ea are un caracter interdisciplinar. Insa dr.adm cerceteaza fenomenul adm doar din p.de v. juridic in baza prevederilor Constitutiei, legilor si a altor acte normative.

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ.doc

Te-ar putea interesa și

Reglementări Administrative ale Uniunii Europene

Introducere: În Uniunea Europeană, aflată în continuă dezvoltare şi expansiune, administraţia publică europeană şi implicit dreptul administrativ...

Izvoarele Dreptului Administrativ European

INTRODUCERE Voinţa socială generală pentru a deveni obligatorie pentru fiecare membru cât şi pentru intreaga colectivitate umană trebuie exprimată...

Importanța izvoarelor dreptului administrativ în sistemul juridic actual românesc

INTRODUCERE Literatura juridică interbelica și mai ales postbelică a fost preocupată de fundamentarea particularităților a ceea ce se numește cel...

Șeful statului. atribuții și principii de funcționare și organizare a instituției - viziunea românească și europeană

Introducere: Lucrarea de față, propune o analiză aprofundată a instituției șefului de stat atât în țara noastră cât și pe plan European, astfel...

Raportul de Drept Adminstrativ

1. Noţiunea de raport de drept administrativ Acţionând în mediul social, normele de drept administrativ dau naştere la raporturi juridice de drept...

Dreptul aplicabil administrației publice

A-Despre Administratie si Drept in Dacia Administratia de stat, ca fenomen apare o data cu statul. Deci si in statul sclavagist dac,...

Dreptul administrativ în statul de drept

Drept administrativ Definitia dreptului administrativ Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public, care reglementeaza...

Izvoarele Dreptului Administrativ

Capitolul I IZVOARELE DREPTULUI ADMINISTRATIV Generalitati Orice societate are nevoie de o ordine, pe care o asigura prin instituirea unor reguli...

Ai nevoie de altceva?