Dezvoltarea Regională

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 4391
Mărime: 28.11KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Pricop
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

1.notiunea de dezvoltare generala

Regiunile de dezvoltare – unitate territorial functional ce reprez.cadrul de planificare,evaluare si implementare a politicii de dezv.reg.

Regiunile de dezvoltare nu sînt unităţi administrativ-teritoriale deoarece nu au personalitate juridică.In R.M sunt 6 reg.de dezv.,şi anume:Nord,Centru,Sud,UTAG,Mun.Chişinău, Transnistria.

Centrele regiunilor de dezvoltare se stabilesc de către Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale, la propunerea consiliilor regionale pentru dezvoltare, pe criteriul capacităţii de dezvoltare, tradiţiilor de cooperare interregională, aglomerării şi policentrismului.

Regiunile de dezvoltare determină cadrul de planificare, evaluare şi implementare a dezvoltării regionale şi sînt subiecte ale acestor procese.

Regiunile de dezvoltare pot înainta propuneri de scheme/structuri intraregionale spre aprobare Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale, pornind de la interese speciale sau de la scopuri comune.

Termenul de “regiune” nu se aplică însă doar pentru spaţiul naţional structurat regional. El se utilizează şi la nivel internaţional,p/u a defini regiuni constituite pe baza legăturilor dintre zonele de frontieră ale unor ţări vecine (exemplu : euroregiunile) sau regiuni formate din grupuri de ţări între care există legături economice,comerciale, culturale etc. intense, ca urmare a situării lor într-un spaţiu geografic bine delimitat (exemple: ţările scandinave

(Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda)), ţările din regiunea Pacific/Asia de Sud-Est (Coreea de Sud, Hong-Kong, Taiwan, Singapore).

2. Strategiile de dezvoltare regională

Astazi în R.M exista o problema foarte mare în dezvoltarea ec.echilibrată a terit.sale cu care sau confruntat si se confruntă state europene.Unele dintre cauzele cele mai principale ale acestei prob.sunt.:

1,modificarea condit.ec.prin dezv.unor noi ramuri si intrarea unor vechi ramuri în decline

2.Conceraţia economica numai intr-o regiune iar în altele mai puţin.

3. Datorită existentei unor reg.slab. populate sau provenienta în mare parte din sec.primar care nu au putut sa menţină dezv.ec.sau infrastructura la un niv.sadisfăcator.

4. cresterea deplasarilor pop.la oraşe sau reg.m/dezv.care a condus la zone depopulate rurale şi intensificarea urbanizarii.

In urma acestor consecinte sa ajuns la crest.ratei şomajului, şi inrăutăţirea niv.de trai. Odata ce sau evedenţiat asemenea discrepanţe organelle aut.pub.au inceput sa se ingrijoreze, şi au inceput să caute modalit.de lupta cu acestea.

Organele centrale de specialitate ale administraţiei publice şi autorităţile administraţiei publice locale sînt responsabile de promov.politicii de dezv. reg. în R. M.

Ministerul Administraţiei Publice Locale, ca autoritate de implementare a politicii de dezvoltare regională, trebuie să elaboreze strategii de dezvolt.reg. necesar p/u implimentarea politicii de dezv.reg.

Strategiile de dezvoltare regională sînt documentele principale de planificare a dezvoltării echilibrate şi durabile a regiunilor şi sînt elaborate în conformitate cu priorităţile Strategiei naţionale. Putem da 2 difinitii la strategii si anume not.de : 1.strategie naţională de dezvoltare regională si 2. strategie de dezvoltare regională

Strategie naţională de dezvoltare regională - principal document de planificare a dezvoltării regionale care reflectă politica naţională în domeniu şi introduce mecanismele naţionale ale acestei dezvoltări;

strategie de dezvoltare regională - document al politicii de dezvoltare regională pe termen mediu (7 ani) care identifică priorităţi, include proiecte şi măsuri specifice pentru implementarea acestei politici în cadrul regiunii de dezvoltare;

Strategiile de dezvoltare regională încorporează planurile operaţionale. Planul operaţional prevăzut pe 3 ani este unul de implementare a strategiei de dezvoltare regională şi include programele, proiectele şi activităţile prioritare.

Strategiile de dezvoltare regională şi planurile operaţionale sînt elaborate de agenţii potrivit unei metodologii şi structuri tipice elaborate de Ministerul Administraţiei Publice Locale.

Strategiile de dezvoltare regională şi planurile operaţionale sînt expertizate de Ministerul Administraţiei Publice Locale sub aspectul corespunderii şi compatibilităţii lor cu documentele naţionale de planificare.

Agenţiile monitorizează şi evaluează implementarea strategiilor de dezvoltare regională, propun modificări relevante. În baza rezultatelor şi impactului implementării, agenţiile elaborează cîte un plan operaţional la fiecare 3 ani.

Putem evedenţia o serie de etape de elaborare a strategiei naţ.:I-analiza sau diagnosticul situaţiei,sau a starii de lucru in domeniuldezv.reg. in per.de referintă(e/e de dorit cit mai indelungată)

II. fixarea şi analiza obiectivelor straegiei.

III. elab,dif.variante p/u atingerea obiectivelor strategice propuse

VI.select.uneia dintre aceste variante pe baza comparării performanţelor avantajelor,a niv.de eficienta atit ec.cît si socială pe care le prezinta aceste variante.

In contextul integrarii UE si dezv.reg.din cadrul statelor member ale U.E la incep.sec.XXI sunt sustinute urmatoarele obiective ale strategiilor si polit.de dezv. reg. cu participarea fondurilor UE:

1.Promov.si ajustarea struct. A dezv. reg.subdezvoltate sprijinit de catre urmat.4 fonduri structurale:

a)Fondul UE de dezv.reg. b) fondul social UE c)Fundul Europ.de orientare sigarantarea a agriculturii d)instrumental financiar de orientare a pescuitului

2.Transformarea reg din frontiera grav afectate de declinul industrial:a)fond.europ.de dezv.reg

b) fond.socila Europ.

3.Combaterea somajului pe termen lung si facilitatea intgrarii in munca a pers.tinere si a pers.expuse excluderii de pe piata fortei de munca: mijl.fondului social.

4.facilitatrea adaptarii muncitorilor la schimbarile Indus.si la schimb.din sistemul de produse

5.promov.dezv.si ajustarii structurale a reg.cu o densitate a pop.extrem de redusa: din cele 4 fonduri struct.europ.

6.Promovarea dezv.rurale : se foloseste fondul Europ. p/u dezv.,orientare a agricult. Si mijl.instrum.fin.de orientare a pescuitului.

Strategia naţională de dezvoltare regională

(1) Strategia naţională de dezvoltare regională, denumită în continuare Strategie naţională, este elaborată de Ministerul Administraţiei Publice Locale, avizată de Consiliul Naţional şi aprobată de Guvern.

(2) Strategia naţională este conformă Planului naţional de dezvoltare şi/sau altor strategii /programe naţionale de sector care au drept scop dezvoltarea social-economică a ţării.

(3) Raportul anual de implementare a Strategiei naţionale este prezentat Guvernului şi Consiliului Naţional de către Ministerul Administraţiei Publice Locale.

Strategiile de dezvoltare regională

(1) Strategiile de dezvoltare regională sînt documentele principale de planificare a dezvoltării echilibrate şi durabile a regiunilor şi sînt elaborate în conformitate cu priorităţile Strategiei naţionale.

(2) Strategiile de dezvoltare regională încorporează planurile operaţionale. Planul operaţional prevăzut pe 3 ani este unul de implementare a strategiei de dezvoltare regională şi include programele, proiectele şi activităţile prioritare.

(3) Strategiile de dezvoltare regională şi planurile operaţionale sînt elaborate de agenţii potrivit unei metodologii şi structuri tipice elaborate de Ministerul Administraţiei Publice Locale.

(4) Strategiile de dezvoltare regională şi planurile operaţionale sînt expertizate de Ministerul Administraţiei Publice Locale sub aspectul corespunderii şi compatibilităţii lor cu documentele naţionale de planificare.

3.Noţiunea de politică a dezv.reg.

politică de dezvoltare regională - activitate coordonată a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a colectivităţilor locale şi a organizaţiilor neguvernamentale, orientată spre planificarea şi realizarea unei dezvoltări social-economice teritoriale echilibrate, spre sprijinirea nemijlocită a dezvoltării social-economice a zonelor defavorizate;

La rândul lor, strategiile se reflectă în politicile regionale, considerate instrumente specifice, operaţionale de realizare a obiectivelor strategice, respectiv modalităţi de a pune pârghiile de intervenţie ale statului în serviciul soluţionării problemelor dezvoltării economice regionale.

În practică se pot distinge trei mari imperative, obiective ale strategiilor şi politicilor regionale, cu un grad de generalitate ridicat. Acestea sunt (Hansen et al., 1995, Wadley, 1987):

- realizarea unei distribuţii echilibrate a veniturilor şi condiţiilor de viaţă pe plan regional;

- restrângerea în anumite limite a şomajului pe regiuni;

- diminuarea riscului scăderii populaţiei unei regiuni ca urmare a emigrării.

Preview document

Dezvoltarea Regională - Pagina 1
Dezvoltarea Regională - Pagina 2
Dezvoltarea Regională - Pagina 3
Dezvoltarea Regională - Pagina 4
Dezvoltarea Regională - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Regionala.doc

Alții au mai descărcat și

Monopolul și formarea prețului de monopol - influența regiilor în formarea prețului de monopol

După cum se cunoaşte, când o firmă oferă pieţei un produs, ne confruntăm cu situaţia de monopol. Într-o asemenea situaţie, firma face faţă întregii...

Dezvoltare durabilă și protecția mediului

istoria conceptului, abordare globală şi europeană, indicatori de evaluare Dezvoltarea durabilă este un concept relativ nou aplicat creşterii...

Dezvoltare durabilă

Conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare socio-economică, al căror fundament îl reprezintă în...

Evaluarea Economică a Resurselor Funciare Agricole

EVALUAREA ECONOMICA A RESURSELOR FUNCIARE AGRICOLE Evaluarea economica a terenurilor agricole reprezinta o conditie esentiala si obligatorie...

Eficiența Economică a Culturii Grâului în Sistem Irigat și Neirigat

EFICIENTA ECONOMICA A CULTURII GRÂULUI ÎN SISTEM IRIGAT SI NEIRIGAT I. Importanta culturii grâului Dupa 1990, în agricultura României s-a...

Probleme Econometrie

1. Valoarea medie a unei locuinte aflate în imediata apropiere a unui colegiu este de 58.950 unitati monetare. Se presupune ca valoarea locuintelor...

Amenajarea hidrotehnică a Râului-Mare în amonte

- Amenajarea Râului Mare - Amonte cuprin-de un baraj de anrocamente care acumuleaza un volum de apa de 225 milioane de metri cubi, o galerie de...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Decizia administrativă în contextul politicii de dezvoltare regională

INTRODUCERE Situată în partea central – estică a Europei, România este o ţară carpato – dubiano-pontică, având un relief variat şi armonios...

Politică regională și coordonarea instrumentelor structurale studiu de caz - Municipiul Moinești

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul lucrarea noastră abordează subiecte legate de dezvoltarea regională şi coordonarea instrumentelor...

Politica de Dezvoltare Regională în România

Introducere Politica de dezvoltare regională este una din politicile cele mai importante şi mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce decurge...

Strategia de dezvoltare regională - istorie și perspective

Introducere Desprinderea Republicii Moldova de vechiul sistem şi trecerea la economia de piaţă este marcată de o criză îndelungată pe multiple...

Decizia Administrativă în Contextul Politicii de Dezvoltare Regională

CAPITOLUL I Regiunea – nivel administrativ intermediar în societatea modernă 1.1 Concepte specifice dezvoltării regionale. Regiune. Regionalism....

Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est

I. Prezentarea generală a Regiunii 1.1. Cadrul geografic și istoric Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României și se...

Finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Fonduri Europene de pre-aderare

INTRODUCERE Existenta unui mediu concurential normal si preluarea acquis-ului comunitar reprezinta fundamente ale consolidarii optiunii României...

Instituții și politici europene

Partea I I Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si...

Ai nevoie de altceva?