Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1507
Mărime: 31.05KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Raport

Calitatea apelor naturale este determinată, în general, de totalitatea substanţelor minerale sau organice, gazele dizolvate, particulele în suspensie şi organismele vii prezente.

În adâncime, temperaturile coboară de la suprafaţă până la cca.500m unde se înregistrează 5°C; de la această valoare temperatura se păstrează cam la aceeaşi limită până la cele mai mari adâncimi.

Apa este incoloră doar în strat subţire, când el depăşeşte 6 cm grosime are un aspect albăstrui. Existenţa culorii se datorează unor substanţe dizolvate (compuşi ai manganului, oxizi fenici, acizi humici etc).

Prezenţa sărurilor acide de fier dau o culoare verde-gălbuie, a clorurilor o culoare albăstruie, a substanţelor humice o culoare gălbuie până la cafenie etc.

Transparenţa reprezintă grosimea stratului de apă exprimat în centimetri, prin care se poate distinge, în anumite condiţii de iluminare, conturul unui obiect. Transparenţa este în funcţie directă cu turbiditatea.

Turbiditatea reprezintǎ concentraţia suspensiei de silice (SiO2) fin dispersată în apă; se exprimă în miligrame pe litru (mg/l).

Aprecierea turbidităţii se face comparativ cu soluţia etalon, în scara silicei (1 mg silice fin dispersată la 1 litru apă distilată reprezintă 1 grad turbiditate).Turbiditatea este în funcţie de cantitatea substanţelor minerale dizolvate şi de prezenţa sau lipsa substanţelor organice.

Principalul normativ - încă parţial în vigoare - pentru apele de suprafaţă este STAS 4706 / 88. Acesta este normativ-cadru; Pentru anumite folosinţe au apărut între timp reglementări sectoriale mai noi. Categoriile şi condiţiile tehnice de calitate pentru apele de suprafaţă prevăzute de STAS 4706 / 1988 sunt:

- Categoria I sunt ape care pot fi folosite pentru alimentarea centralizată cu apă potabilă şi a unităţilor zootehnice, industria alimentară, anumite irigaţii, piscicultură (pt. salmonide), piscine etc.

- Categoria a II-a de ape pot fi utilizate în industrie, pentru piscicultură (exceptând salmonidele), pentru agrement şi nevoi urbanistice etc.

- Categoria a III-a de ape pot fi utilizate pentru irigaţii, alimentarea hidrocentralelor, răcirea agregatelor, alimentarea staţiilor de spălare etc.

Evaluarea calităţii apei se face prin prisma indicatorilor organoleptici, fizici, chimici, de radioactivitate, biologici (de eutrofizare) şi microbiologici. Valorile admise sunt prezentate în continuare:

Categorii şi condiţii tehnice de calitate pentru apele de suprafaţă - cursuri de apă în situaţie naturală sau amenajată, lacuri naturale şi lacuri de acumulare (După STAS 4706 / 88)

IndicatorulSimbolUMValori maxim admise

Indicatori fizici

TemperaturaT˚C27.6

Conductivitate specificãμS/cm3

Conductivitateμs/cm3000

Salinitateg‰

TurbiditateNTU10

ClorofilaCHLμg/l25

pHunităţi pH8.5

Indicatori chimici

FosfatiPO43 -mg/l5

NitratiNO3-mg/l15

Indicatori pentru eutrofizare

Grad de saturaţie în OxigenO2%95

Astfel conform tabelului de mai sus valorile nitraţilor înregistraţi la data de 18.10.2010 pe lacul Siutghiol nu depǎşesc limitele maxime, valoarea minimǎ înregistratǎ fiind 1,4mg/l la staţia 9 şi cea maximǎ 3,5mg/l la staţia 9, de asemenea valorile fosfaţilor nu depǎşesc limitele, valoarea minimǎ înregistratǎ fiind 0,04mg/l la staţia 8 iar cea maximǎ 0,14mg/l la staţia 7.

Preview document

Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol - Pagina 1
Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol - Pagina 2
Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol - Pagina 3
Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol - Pagina 4
Raport Lac Tăbăcărie - Siutghiol - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Raport Lac Tabacarie - Siutghiol.doc

Alții au mai descărcat și

Poluanții atmosferici (oxidanți) și impactul lor asupra ecosistemelor

3. Poluanţii atmosferici (oxidanţi) şi impactul lor asupra ecosistemelor. Poluanţi atmosferici primari şi activităţi economice care generează...

Ecoturismul în România studiu de caz - Parcul Național Domogled Valea Cernei

1.1 Ecoturismul. Concept şi definiţie În prezent nu există o definiţie unanim abordată dar există definiţii agreate şi predominant acceptate,...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Impactul Proceselor Tehnologice asupra Mediului

Termenul stiintific "poluare" vine din francezul "polluer". Poluarea este un complex de fenomene care au schimbat sau tind sa schimbe mediul...

Analiza statistică a ecosistemelor

STUDIU DE CAZ: Ecosistemul PORTILE de FIER Schema de baza a realizării studiului Descrierea amplasamentului Descrierea mediului înconjurător...

Cicluri Biogeochimice Globale

Ciclul biogeochimic al unui element reprezintă etapele de transformare, fizică şi chimică, şi de transfer dintr-un înveliş geografic în altul prin...

Evaluarea Impactului Asupra Mediului

1.1. Introducere În ultimii 30 ani s-a constatat o creştere remarcabilă a interesului în ceea ce priveşte problema mediului ambiant – în...

Politici de Mediu

2. DEZVOLTAREA DURABILÃ sI MANAGEMENTUL ENERGIEI M. POPESCU 2.1. Dezvoltarea durabilã Dacã ecologia si dezvoltarea economicã au fost...

Te-ar putea interesa și

Lacurile de pe litoralul Mării Negre

Introducere Dobrogea, prin pozitia sa geografica, evolutia paleogeografica si recenta (pleistocen si holocen) si caracteristicile climatului...

Ai nevoie de altceva?