Biblioteca

Proiectarea Produselor Noi

Seminar / Industria Alimentara
Informatii Seminar:
Numar de pagini: 48
Marime arhiva: 154.93Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 6
Tip document: Seminar
Nota pe site: 8 Proiectarea Produselor Noi, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor:
Garnai maria
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (6)

 • Proiectarea Produselor Noi
  • Semianrul V.doc
  • Seminar I.doc
  • Seminar II.doc
  • Seminar III.doc
  • SEMINAR IV.doc
  • Seminar VI.doc

Extras din document:

SEMINARUL I
IMPORTANŢA ŞI NECESITATEA APARIŢIEI PRODUSELOR NOI ÎN DOMENIUL INDUSTRIEI ALIMENTARE
Epoca contemporană este caracterizată printr-un ritm foarte rapid de modernizare şi perfecţionare a societăţii, schimbări care se manifestă pe toate planurile. Se acordă o atenţie tot mai mare rolului care revine diversificării producţiei şi înnoirii gamei sortimentale a produselor din industria alimentară ca mijloace de corelare a cerinţelor consumatorilor, ale organizaţiilor de producători şi comerciale, pentru a se obţine un efect social cât mai ridicat.
Înnoirea sortimentală se poate evidenţia în realitatea socială, respectiv pe piaţă, unde se manifestă o continuă creştere a sortimentelor care reprezintă fondul de marfă şi de consum.
În lumea mărfurilor alimentare are loc o evoluţie asemănătoare celei din biologie, manifestându-se o permanentă perfecţionare calitativă şi o sporire a cantităţii consumate /fabricate pentru unele sortimente, în timp ce altele îşi restrâng volumul cererii sau sunt chiar eliminate de pe piaţă de altele mai competitive.
Fiecare produs sau serviciu evoluează corespunzător unui ciclu de viaţă propriu. Acesta cuprinde :
- perioada de formare a obişnuinţei de consum;
- perioada de relativă stabilitate la nivel ridicat a cererii;
- perioada de pierdere a poziţiei deţinute ca urmare a perimării calitative şi a valorii de utilizare, în comparaţie cu noile realităţi tehnice şi sociale.
Factorii principali care determină diversificarea produselor alimentare sunt:
- necesitatea de a satisface cererile de consum care sunt din ce în ce mai multe produse semipreparate sau gata pregătite, precum şi produse ambalate în condiţii care le asigură o conservabilitate de lungă durată, conţinând cantităţi relativ mici, aproximativ la nivelul consumului pentru 1-4 persoane la o masă. Este de remarcat şi tendinţa de a consuma şi produce sortimente diferenţiate pentru persoane care trebuie supraalimentate, produse a căror compoziţie este adaptată specificului alimentaţiei în cazul unor anumite grupe d e vârstă, grupe sociale, de boli, etc;
- piaţa influenţează de multe ori lansarea de noi produse, deoarece prin intermediul lor se realizează reanimarea interesului şi extinderea cererii pentru produsele întreprinderii şi se favorizează pătrunderea şi abordarea de noi pieţe. Sortimentele care sunt tot mai mult căutate de consumatori sunt cele în care este înglobată ponderea cea mai mare de operaţii, respectiv de muncă vie, din volumul total necesar pentru ca produsul să poată fi consumat. Producătorilor de astfel de bunuri alimentare le revine sarcina de a prelua cât mai multe din operaţiile de pregătire;
- considerentele tehnice provenite din dezvoltarea tehnică şi aplicarea în practica industrială a cercetării ştiinţifice determină introducerea de noi sortimente (de exemplu, realizarea unui nou material pentru ambalare sau a unei maşini perfecţionate pentru efectuarea operaţiei respective în urma cărora se obţine o îmbunătăţire a calităţii – prelungirea termenului de valabilitate, reducerea preţului de vânzare, etc).
1 – Definiţii şi clasificări
• Definiţie produs – gamă de produse
Produsul reprezintă ansamblul elementelor care declanşează cererea (ansamblul care înglobează substanţa acestuia, idea care-i dă forma, modul de prezentare, canalele de distribuţie şi celelalte elemente organizate într-o ambianţă care-l înconjoară).
Produsul este orice lucru care satisface o nevoie sau dorinţă şi care este oferit pe piaţă. Un produs poate fi oferit sub formă de bun material, serviciu, idee sau sub forma unei combinaţii a acestora.
O gamă de produse este formată din produsele înrudite prin destinaţie comună în consum şi prin caracteristici similare privitoare la materia primă, tehnologie sau destinaţie. Termenul „gamă de produse” este folosit de agenţii economici din sfera productivă. Sfera distribuţiei preferă termenul „gamă sortimentală”, acesta fiind definit ca ansamblul mărfurilor şi modul lor de asociere, folosind un reper comun de sistematică.
Gama de produse este alcătuită din mai multe linii de produse. Liniile de produse sunt grupe omogene sub aspectul materiilor prime folosite sau a procesului tehnologic utilizat (ex.: salamuri uscate, brânzeturi fermentate etc.).
Liniile de produse sunt alcătuite din sortimente şi varietăţi de produse denumite generic articole.
O gamă de produse este caracterizată de dimensiunile sale:
- Lărgimea gamei, determinată de numărul de linii de produse ce o compun (de exemplu produse din lapte: lapte pasteurizat, iaurt, brânzeturi, smântână, frişcă);
- Profunzimea gamei, dată de numărul de produse distincte pe care le conţine o linie (de exemplu, lapte pasteurizat: normal, condensat, praf, fără grăsimi);
- Lungimea gamei, este dată de numărul produselor tuturor liniilor. Această dimensiune semnifică suprafaţa pe care o acoperă o gamă de produse în satisfacerea anumitor trebuinţe.
• Tipuri de produse
Produsele se pot clasifica în produse de consum curent şi în produse industriale.
Produsele de consum curent , la rândul lor se împart în produse de uz curent, de lux, speciale şi nedorite.
Produsele industriale se împart în materii prime, echipament accesoriu, părţi componente, materiale prelucrate şi în produse consumabile.
• Clasificarea mărfurilor alimentare
Clasificare mărfurilor alimentare are drept scop sistematizarea mărfurilor în mod unitar, logic, respectiv ordonarea ierarhică pe baza unor criterii tehnologice.


Previzualizare pagini: (48)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Produse Noi
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 422.93 KB.
  Preview document similar
  Proiectarea unui Laborator de Cofetarie Specializat...
  Proiectul contine 84 pagini in format doc cu o marime totala de 1.95 MB.
  Preview document similar
  Controlul Fizico-Chimic al Produselor Zaharoase,...
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 29.33 KB.
  Preview document similar
  Bere Blonda cu Aroma de Miere
  Proiectul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 42.78 KB.
  Preview document similar
  Produse Noi - Zacusca de Peste
  Proiectul contine 43 pagini in format doc cu o marime totala de 113.11 KB.
  Preview document similar
  Proiectarea Produselor Noi - Napolitane cu Crema de...
  Proiectul contine 46 pagini in format docx cu o marime totala de 2.17 MB.
  Carti recomandate:
  Guy Kawasaki
  Bogata in informatii din interiorul unor companii inovatoare de top, precum Amazon.com, Dell, Hallmark sau Gillette si plina de experiente personale din domeniul afacerilor, lucrarea Reguli pentru revolutionari iti va da puterea sa iti transformi visele in realitate, realitatea - in produse, iar produsele - in magneti pentru cumparatori, fie ca... citeste tot
  Ana Maria Gal, Rebo Rebo
  Enciclopedie culinara si Alimente si preparate culinare din bucataria romaneasca si internationala Enciclopedie culinara Vol.1: De la aperitive la deserturi, cartea ofera o diversitate exceptionala de retete fiind adresata celor care vor sa gateasca pentru intreaga familie. Cartea cuprinde aproape 700 de retete, structurate in 12 capitole:... citeste tot
  Ana Maria Gal
  Dictionar explicativ roman-englez-german-francez-italian. Dictionarul explicativ cuprinde 1690 articole/cuvinte-cheie reprezentand denumirile uzuale si cele comerciale ale principalelor alimente folosite si comercializate in Romania (carne si produse de carne, peste, vanat, lapte si produse lactate, cereale si grupe de cereale, legume autohtone... citeste tot