Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate

Seminar
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 3766
Mărime: 84.91KB (arhivat)
Publicat de: Tudosia Ganea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Victor Briciu, Rosculet Gheorghe
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE DREPT ŞI SOCIOLOGIE SPECIALIZAREA SOCIOLOGIE

Cuprins

  1. Ce este sanatatea ? 2
  2. Sanatatea psihica 2
  3. Sanatatea fizica. 2
  4. Sanatatea sociala 2
  5. Comportamente cu risc pentru sanatate 3
  6. Consumul de alcool 3
  7. Consumul de tutun 3
  8. Consumul de cafea 4
  9. Consumul de medicamente 4
  10. Comportamentul alimentar 4
  11. Activitatea fizica 5
  12. Odihna 5
  13. Cercetare 6
  14. Tema: 6
  15. Universul cercetarii: 6
  16. Obiective: 6
  17. Operationalizare: 7
  18. Esantionul 8
  19. Chestionarul 8
  20. Prelucrare date 8
  21. CONCLUZIE 15
  22. BIBLIOGRAFIE 15
  23. ANEXA 16

Extras din seminar

COMPORTAMENTE CU RISC PENTRU SANATATE

Ce este sanatatea ?

Punctul de vedere modern este acela ca, sanatatea are câteva dimensiuni foarte importante – fizica, psihica, sociala - si fiecare dintre acestea contribuie la conditia de bunastare a unei persoane. Pentru mentinerea unei sanatati bune, o persoana trebuie sa-si examineze fiecare din aceste dimensiuni si sa se orienteze în sensul în care i se permite nu doar sa traiasca o perioada lunga de timp, ci de asemenea sa se bucure de sanatate cat mai mult timp posibil.

În 1967, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca sanatatea este o stare totala de bunastare fizica, mentala si sociala si nu în principal absenta bolii sau a unei infirmitati.

Sanatatea este acel proces în care toate aspectele din viata unei persoane lucreaza laolalta, într-un mod integrat. Nici un aspect al vietii nu functioneaza în mod izolat. Organismul, mintea, spiritul, familia, comunitatea, tara, locul de munca, educatia si convingerile sunt toate interrelationate. Modul prin care aceste aspecte se interactioneaza contribuie la îmbogatirea vietii unei persoane, fapt care ajuta la determinarea sanatatii acestuia.

Sanatatea psihica

Luata pe ansamblu, calitatea sanatatii unei persoane reflecteaza emotiile unei persoane, sentimentele acesteia fata de sine, situatii cât si fata de alte persoane. Sanatatea emotionala include întelegerea emotiilor si cunoasterea modului de solutionare a problemelor cotidiene, a stresului cât si capacitatea de a studia, de a lucra sau de a îndeplini actviitati eficiente si cu buna dispozitie. În timp ce ele sunt importante în sine, emotiile influenteaza de asemenea sanatatea fizica. Un individ cu o buna stare emotionala manifesta o

rata scazuta la boli legate de stres.

Sanatatea fizica.

Sanatatea fizica se refera la starea organismului si la raspunsurile acestuia în fata vatamarilor si a bolii. Pentru mentinerea unei conditii fizice bune, a unei sanatati fizice este important sa adoptam acele conduite ce ne confera o bunastare fizica. De exemplu, evitarea tigarilor, a consumului de alcool, alimentatia moderata sunt doar câteva obiceiuri ce asigura o buna sanatate fizica. Exercitiile fizice adecvate, un efort cât si un repaos echilibrat, alegerea inteligenta a mâncarurilor, evitarea abuzurilor alimentare ne ajuta de asemenea sa ne mentinem starea de sanatate a organismului. O stare buna de sanatate fizica necesita faptul ca o persoana sa acorde atentie mesajelor trimise prin simturile organismului asupra a ceea ce el are nevoie - mai multa odihna sau diferite alimente.

Sanatatea sociala

Sanatatea sociala se refera la capacitatea de realizare a rolului din viata, cum ar fi rolul de fiu sau fiica, parinte, sot, prieten, apropiat sau cetatean, într-un mod eficient si confortabil, cu placere, fara a tulbura climatul de ecologie sociala, de protectie al altor persoane. Fiecare dintre aceste roluri presupunediferite responsabilitati si riscuri. Toate necesita o comunicare eficienta.

Comportamente cu risc pentru sanatate

Consumul de alcool

Din timpuri imemoriale, oamenii si-au dat seama ca alcoolul reprezinta un mare pericol pentru sanatatea lor. Astfel, cu 3000 de ani inaintea erei noastre, in China, betivii erau pedepsiti cu moartea, in India straveche li se turna metal topit pe gat, in Egipt erau izgoniti di ntara, iar in Anglia erau executati public. Senatul roman a legiferat interdictia consumului de alcool de catre copii si persoane sub 30 de ani, iar in Catargina era interzis cu desavarsire consumul de alcool in randul tineretului. Ca urmare, de-a lungul mileniilor, impotriva consumului de alcool s-au luat numeroase si variate masuri legislative, mergandu-se chiar si pana la prohibitie. Dsigur, nimeni nu este impotriva consumului rational de alcool, dar numa ide catre adulti si cu anumite ocazii. Tineretul insa, in plina perioada de dezvoltare fizica si formare intelectuala, ar trebui sa evite chiar si folosirea ocazionala a alcoolului.

Daca pentru adulti rarele exceptii sunt permise, nu trebuie sa uitam ca abuzul mai ales in timpul petrecerilor devin periculoase pentru sanatate si viata. Este foarte important de retinut ca si cantitatile mici de bauturi alcooloce, slab alcoolizate ( vin, bere etc), consumate zilnic si in timp indelungat, pot transforma omul intr-un alcoolic, cu tulburari functionale si anatomice.

Consumul de tutun

Regiunea Tabago din San domingo a devenit foarte cunoscuta datorita tabacului raspandit pe intreg continetul european. Tutunul a fost descoperit in 1492, transportat si cultivat in spania. Jean Nicot, ambasadorul Frantei, nu s-a gandit cand a trimis in 1560 reginei elisabeta de Medicis primele foi de tutun care vor fi efectele negative.

Fumatul reprezinta un viciu foarte raspandit. La inceput, tinerii fumeaza din spirit de imaginatie, din datoria de a poza in “oameni mari”. Fiecare fumator incepator pretinde ca se poate lasa oricand vrea. Aceasta insa este o credinta gresita.

Experimentele facute pentru a stabili influenta exercitata de fumul de tutun asupra organismului uman, ca si observatiile curente demonstreaza din plin: chiar daca la inceput fumatorul inregistreaza o anumita vioiciune in activitatea intelectuala, o data cu cresterea consumului de tutun, se produc treptat slabirea capacitatii de munca intelectuala, oboseala fizica, greata, ameteli, dureri de cap.

Nicotina, cea mai puternica substanta inhalata cu fumul de tutun, exercita o influenta daunatoare asupra vaselor sanguine, inimii si sistemului nervos precum si diminuarea activitatii glandelor sexuale.

Fumatul afecteaza dezvoltarea intelectuala a tinerilor fumatori; s-a observat ca elevii care fumeaza prezinta dificultati de asimilare a lectiilor si devin nedisciplinati. Dezechilibrul hormonal pe care il provoaca e responsabil de intarzierea cresterii, de scaderea fortei musculare, a vioiciunii si agilitatii.

La fumatorii vechi, care au inceput sa fumeze din copilarie sau tinerete, nu exista organ care sa nu aiba de suferit – o dovedeste mortalitatea mai mare in randul celor care fumeaza dinainte de a fi implinit 25 de ani.

Fumatorul isi pericliteaza nu numai sanatatea proprie, ci si pe a copiilor, prietenilor, rudelor cu care sta impreuna in spatii inchise, obligandu-i sa inhaleze nicotina, diohidul de carbon o data cu fumul. In fiecare an în Europa, peste 19000 de persoane mor din cauza fumatului pasiv, dintre care 24% sunt nefumătoare. Fumatul pasiv provoacă numeroase boli (cancer, atacuri cardiace şi cerebrale etc.).

Preview document

Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 1
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 2
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 3
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 4
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 5
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 6
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 7
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 8
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 9
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 10
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 11
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 12
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 13
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 14
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 15
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 16
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 17
Sociologia calității vieții - comportament cu risc pentru sănătate - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Calitatii Vietii - Comportament cu Risc pentru Sanatate
    • COMPORTAMENTE CU RISC PENTRU SANATATE.doc
    • PresentationCalitVietii.ppt

Alții au mai descărcat și

Violența în Familie - Un Fenomen Social

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND VIOLENŢA ÎN FAMILIE I.1. Aspecte generale privind violenţa I.1.1. Definirea violenţei Violenţa...

Violența Împotriva Femeii

INTRODUCERE Violenţa în familie este în general definită ca orice act vătămător, fizic, sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Am...

Chestionar

D1. Credeti ca în tara noastra lucrurile merg într-o directie buna sau într-o directie gresita? 1. directia este buna 2. directia este gresita 8....

Tinerii și calitatea vieții

Tinerii sunt de departe cel mai atractiv segment de consumatori pentru branduri si de aceea si cel mai curtat de catre marketeri si advertiseri. Cu...

Recilcarea

Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor și produselor vechi pentru crearea altora, fără a apela la materii prime noi, reducând astfel...

Analiza serviciilor de sănătate și asistența socială în regiunea S-V

INTRODUCERE Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În...

Te-ar putea interesa și

Acțiuni de ajutorare a persoanelor vârstnice

REZUMAT Schimbările majore ce au avut loc în ultimii ani în societatea modernă a zilelor noastre a făcut ca viaţa tuturor categoriilor sociale să...

Ai nevoie de altceva?