Finantare europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Finantare europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor: STANCIU CRISTI

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Capitolul 1 - Instrumente Structurale

1.1. Scurta prezentare

Uniunea Europeana este una dintre regiunile cele mai prospere din lume. De la data largirii acesteia cu inca un nou membru, la 1 iulie 2013, are puterea unei piete interne a 28 de state membre cu peste 454 milioane locuitori care locuiesc in 254 de regiuni . Insa nu toti europenii au aceleasi avantaje si sanse de succes in termeni socio-economici.

Diferenta este facuta de zona in care locuiesc - daca e o regiune prospera ori saraca, o zona aflata in expansiune sau declin economic, o zona urbana sau rurala, la periferia Uniunii Europene sau intr-unul dintre centrele sale economice. In aceste conditii coeziunea economica si sociala este necesara, fiind totodata si unul din principalele obiective ale Uniunii Europene.

Asa cum este definita de articolul 158 al Tratatului Comunitatilor Europene, coeziunea este necesara pentru promovarea "dezvoltarii armonioase generale" a Comunitatii si cere o reducere a "disparitatilor intre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni si a lipsei de progres a regiunilor defavorizate", inclusiv pentru zonele rurale. Politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene este, inainte de toate, o politica a solidaritatii.

Politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 are 3 mari obiective:

A) Convergenta este un obiectiv finantat cu 80% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune, care vizeaza regiunile din statele membre ale Uniunii Europene care au un PIB/locuitor mai mic decat 75% din media comunitara si regiunile care intra sub asa numitul "efect statistic";

B) Competitivitatea regionala si ocuparea fortei de munca este al doulea obiectiv, finantat cu 15% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune, care vizeaza regiunile care nu sunt eligibile in cadrul obiectivului de convergenta;

C) Cooperarea teritoriala europeana este obiectivul finantat cu doar 5% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune se refera la cooperarea transnationala, cooperarea transfrontaliera si cea interregionala.

Conform articolului 159, Comunitatea actioneaza prin Fondurile Structurale, Fondul de Coeziune si alte instrumente financiare, pentru sprijinirea atingerii acestor obiective generale. Sarcinile, obiectivele prioritare si organizarea Fondurilor Structurale sunt definite de Consiliu, la propunerea Comisiei Europene si cu asentimentul Parlamentului European. Astfel, Tratatul contine prevederi pentru coordonarea politicilor economice, implementarea politicilor Comunitare, in particular a Pietei Unice, precum si pentru utilizarea Fondurilor Structurale existente si a Fondului de Coeziune.

Versiunea originala a Tratatului de la Roma - care a intrat in vigoare in anul 1958 - nu face nici o mentiune explicita despre Fonduri Structurale sau despre politici regionale comunitare. Abia dupa ce Comunitatea s-a confruntat cu prima extindere si cu crizele economice din anii '70, in care atentia sa a fost orientata serios catre problemele regiunilor, au fost inaintate propuneri pentru dezvoltarea unei politici in acest domeniu. De atunci, Fondurile Structurale au suferit diferite reforme care au facut ca politicile regoinale sa ocupe o pozitie din ce in ce mai importanta printre activitatile Uniunii Europene.

Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.

Pentru programarea 2007-2013 exista trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv:

• Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)

• Fondul Social European(FSE)

• Fondul de Coeziune (FC)

si doua Actiuni Complementare, respectiv:

• Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala (FEADR)

• Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)

Fondurile Structurale nu constituie o sursa unica de finantare in cadrul bugetul Uniunii, ci fiecare fond acopera zona sa tematica specifica. Fondurile Structurale nu finanteaza proiecte individuale separate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Finantare europeana.doc