Organizatii europene si euroatlantice

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Organizatii europene si euroatlantice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial.

În prezent, vorbim de o Uniune Europeană formată din 28 de state membre care colaborează atât pe plan economic, cât și pe plan politic, social și cultural.

O uniune care funcționează în baza unor principii, valori, standarde juridice și politice comune.

La început Uniunea Economică a precedat-o pe ce economică. Odată cu terminarea celui de-al II Război Mondiala statele europene se regăseau într-o Europă ruptă-n două, cu regimuri sociale și economice, politice diferite.

S-a declanșat Războiul Rece. Au existat și factori favorizanți. Teama de pericolul sovietic și sfera de influență și încurajarea SUA. ținând cont cont de faptul că economia statelor europene au fost distruse.

Statele Europene au încheiat mai multe acorduri comerciale bilaterale care însă nu au răspuns adecvat nevoilor existente. ținând cont de situația existentă, în data de 5 iunie 1947 generalul Marshalla, secretarul general de stat SUA, propune în cadrul unui discurs pe care l-a avut la Universitatea Hardward un sprijin economic pentru statele europene, însă punea și condiția ca statele Europene să pregătească un plan de reconstrucție europeană și să participe la o instituție care să gestioneze acest ajutor economic.

În urma Conferinței de la Paris 1947, s-a realizat un bilanț al nevoilor Europei, un an mai târziu a fost creată o Organizație Europeană de Cooperare Economică (OECE) la care a aderat 15 state, care si-a schimbat denumirea în 1961 în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) moment la care Economia Europei își revenise și s-a renunțat la asistența din partea SUA.

Ajutorul a fost acordat și Uniunii Sovietice și statelor din Europa Centrală și de Est, însă Stalin a declinat oferta, considerând-o o capcană exercitând chiar presiuni asupra Cehoslovaciei care acceptase.

Planul de asistență a fost cunoscut sub denumirea de Planul Marshall.

Planul Marshall a reprezentat un model pentru Planu Schuman care viza plasarea produselor de cărbune și oțel (1947) sub autotitate comună.

TRATATUL DE LA PARIS - CECO

FR, GER, IT, B, OL, LUX - 28 UE

EUROPEAN RECOVERY PROGRAM

OECE - PLANUL MARSHALL

OCDE - PLANUL SCHUMAN

T. ROMA (CEE, CEEA)

T. BRUXELLEX

T. MASTRICHT - UE

T. AMSTERDAM

T. NISA

T. LISABONA

ORGANIZAȚII EUROPENE ȘI EUROATLANTICE

În perioada de după încheierea celui de-al II Război Mondial, au fost create mai multe organizații la nivel internațional și regional în scopul asigurării unei apărări regionale pe cele 3 planuri (econimic, militar și politic).

În contextul evoluției reacțiilor internaționale unele dintre aceste creații au fost restructurate, iar altele au fost desființate.

Consiliul Europei a fost creat prin semnarea statului său la Strasburg în data de 5 mai 1949, este o organizație cu vocație esențial politică și cultural.

Aceasta cuprinde până în prezent 47 de state, România a aderat în octombrie 1993.

Consiliul asigură până-n prezent cel mai eficient mecanism de promovare și protecție a drepturilor și libertăților fundamentale (Curtea Europeană a Drepturilor Române)

În ceea ce privește structura consiliului, acesta este format din

1. COMITETUL MINIȘTRILOR, care este un organism decizional. Acesta face propuneri de instrumente privitoare la diferite domenii ce intră în copetența organizației.

2. ADUNAREA PARLAMENTARĂ, este cea mai veche și cea mai mare adunare și în cadrul căruia participă reprezentanți ai Parlamentelor.

3. CONGRESUL PUTERILOR LOCALE ȘI REGIONALE ȘI SECRETARIATUL, de-a lungul timpului Consiliul a adoptat peste 200 de instrumente de importanță majoră, printre preocupările acestei organizații sunt promovarea democrației, statului de drept și promovarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Dintre cele mai importante instrumente adoptate de Consiliul Europei, menționăm Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Carta Socială - revizuită. Convenția cadru privind protecția minorităților naționale sau convenția privind adopția copiilor.

OCDE a fost creată sub denumirea de OECE cu scopul de a susține aplicarea Planului Marshall.

Ca și structură, organele principale de organizație sunt Consiliile de Miștrii care are putere decizională, consiliul Executiv care pune în aplicare hotărârile consiliului și secretariatului.

Dacă la început obiectivele organizației OECE vizau coordonarea politicilor naționale ale statelor europene în vederea ralizării programului de redresare europene, mai târziu obiectivele noii organizații (OCDE) obiectivele urmăresc: creșterea economică durabilă și dezvoltarea comerțului mondial pe baza nedescriminării, urmărindu-se creșterea niveluilui de trai.

OCDE are 34 de state membre.

Organizația Tradatului Atlanticului de Nord (NATO)

În aprilie 1949, a fost semnat Tratatul de la Washington, organizația NATO, scopul organizației era de a asigura libertatea și securitatea statelor membre prin mijloace politice și militare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii europene si euroatlantice.docx