Relatiile internationale dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Relatiile internationale dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 121 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Date generale Uniunea europeană

Uniunea Europeană reprezintă o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa, ce este alcatuită din 28 state;

Teritoriul: 4.423.147km2;

Populație: 511,6 milioane;

A treia cea mai mare populație din lume, după China (1,357 miliarde) și India (1,210 miliarde);

Cu toate că populația UE reprezintă doar 6,9 % din populația mondială, schimburile sale comerciale cu restul lumii reprezintă aproximativ 15,6 % din importurile și exporturile derulate la nivel mondial.

ECONOMIA UE

PIB-ul UE în 2017-15,3 mii de miliarde EUR

Date generale Federația Rusă

Suprafață: 17.075.200 km²

Rusia este cea mai întinsă țară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua țări ca întindere, Canada.

Populație:143 398 301

În ciuda întinderii sale, Rusia este doar a opta țară din punct de vedere al numărului de locuitori.

Rusia are frontiere terestre cu următorii vecini (în sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia și Coreea de Nord.

Relațiile comerciale dintre UE și Rusia

Anul trecut, potrivit Eurostat, Rusia s-a situat pe locul patru la export între partenerii comerciali ai UE, cu o pondere de 4,6%, în urma SUA (20%), China (11%) și Elveției (8%).La import a figurat pe locul trei cu un procentaj de 8%, după China (20%) și SUA (14%) dar înaintea Elveției (6%) și Norvegiei (4%).

.

În structură, cele mai importante produse livrate către Rusia au fost mașini și echipamente, produse chimice și medicamente și alte produse manufacturate, în timp ce importurile s-au concentrat pe resursele energetice

( petrol, carburanți, cărbune și gaze naturale).

Importuri din Rusia către State membre UE

.

Germania este țara cu cele mai mari exporturi către Rusia, cu livrări de circa 25 de miliarde de euro sau aproximativ 30% din exporturile comunitare.

Dacă facem corelația cu importurile, se vede complementaritatea dintre cele două economii, germană și rusă, prima fiind dependentă de energia venită de la est dar și de piața de circa 150 de milioane de consumatori.

Cu toate acestea, contrar impresiei create de declarații politice recente, Rusia înseamnă mai puțin de cinci procente pentru Germania din exporturile extracomunitare și doar puțin peste opt procente din importurile extracomunitare. Adică mai mult decât în cazul României, de pildă, unde aceleași procentaje sunt de 7,3% la export și 13,6% la import.

De reținut, pentru statele baltice, aceeași piață rusă este esențială pentru exporturile lor, deoarece reprezintă 42% din livrările extracomunitare pentru Letonia, 36% pentru Lituania și 26% pentru Estonia.

.

De remarcat că doar șase state membre UE nu au avut anul trecut un sold negativ din schimburile cu Rusia, iar asta cu valori relativ reduse ( Letonia - 642 milioane euro, Slovenia - 545 milioane euro, Cehia - 445 milioane euro, Lituania - 208 milioane euro, Irlanda - 192 milioane euro și Luxemburg - 139 milioane euro).

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile internationale dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.pptx