Apicultura

Curs
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 17 fișiere: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 27605
Mărime: 204.49KB (arhivat)
Publicat de: Marin Mircea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Noile cerinte care sunt adresate apicultorilor romani sunt multe si complexe.Cine vrea astazi sa exporte un produs apicol trebuie sa acorde calitatii o prioritate absoluta. De fapt,in curand normele se vor aplica si in Romania,daca luam in calcul apropiata aderare.

Apicultorii trebuie sa plece de la respectarea legislatiei in vigoare, atat cea romaneasca si mai ales pe cea a U.E. ,care este mult mai restrictiva din anumite puncte de vedere.In cele ce urmeaza vom prezenta doua categorii de produse ale stupului,asa cum sunt ele incadrate legislativ de U.E Acestea sunt : produse apicole bio ; produse apicole obisnuite , dar care respecta anumite norme de calitate , pentru a fi "apte" la vanzare.

Produsele "bio"

Obtinerea produselor bio - consideratii generale , norme (Ordonanta U.E)

Principii generale

96 - Apicultura este o activitate importanta,deoarece aduce o contributie esentiala la protectia mediului inconjurator si anume a productiei agricole si silvice, prin intermediul polenizarii cu albine a speciilor de plante.

97 - Calitatea biologica a produselor stupului este strans legata de modul cum sant tratate familiile de albine.Calitatea mediului inconjurator joaca un rol mai putin determinant,influenta sa fiind in functie de activitatea albinelor si metabolismul lor in momentul productiei.Calitatea ecologica a produselor stupului mai depinde si de conditiile in care acestea sunt recoltate,tratate si conservate (depozitate).

98 - Daca un apicultor detine mai multe stupine in aceeasi regiune,toate acestea se supun acestei ordonante.Exceptie de la acest principiu ar fi situatia cand un apicultor detine unitati apicole care nu corespund acestei ordonante privind amplasarea stupinelor (cifra 106). In acest caz nu se admite comercializarea productiei cu mentiunea de produs biologic.

Perioada de reconversie (spre apicultura biologica)

99 - Produsele apicole nu pot fi comercializate cu mentiunea de produs biologic (agricultura biologica) decat in situatia cand conditiile din prezenta Ordonanta sunt indeplinite cu cel putin un an de zile in urma.In perioada reconversiei ceara va trebui sa fie inlocuita dupa exigentele prevazute la cifra 135.

Originea albinelor

100 - In alegerea rasei de albine trebuie sa se tina seama de aptitudinea acestora de a se adapta la conditiile de mediu,vitalitatea si rezistenta la boli.Rasele europene de Apis mellifera si ecotipurile sale vor fi preferate.

101 - Obtinerea de noi unitati biologice apicole se va face fie prin roire artificiala,fie prin cumpararea de roiuri sau familii de albine ce provin de la unitati care indeplinesc conditiile prezentei Ordonante.

102 - O prima abatere la comercializarea produselor apicole cu referinte la agricultura biologica este posibil sa fie admisa pentru situatiile care constituie exceptii la mentiunile acestei ordonante,dar numai cu acordul prealabil al autoritatilor de control.

103 - O a doua abatere este posibila pentru roiurile cumparate fara faguri de la apicultori autorizati la doi ani de la intrarea in vigoare a acestei Ordonante.

104 - O a treia abatere,care trebuie admisa de autoritatea de control,are in vedere refacerea stupinelor (familiilor de albine) care au suferit mortalitate crescuta ca urmare a starii de sanatate precare,din achizitia de familii de provenienta non biologica,in conditiile cand nu s-au gasit spre achizitionare familii de albine din stupine biologice.

105 - O a patra abatere este posibila in situatia unei reinnoiri de populatie prin introducerea doar a 10% din roiuri si matci neconforme cu prezenta Ordonanta,cu conditia ca acest material biologic sa fie introdus in stupi pe faguri care corespund legislatiei bio.

Amplasarea stupinelor

106 - Statele membre stabilesc regiuni sau teritorii in care apicultura biologica nu poate fi practicata.Apicultorul va prezinta autoritatii de control o harta la scara adecvata,unde se va stabili amplasarea stupilor conform Anexei III lit.a,alineat 2 a prezentei Ordonante.Daca nu pot fi stabilite teritoriile,ramane ca apicultorul sa prezinte documentele sau elementele probatorii care sa ajute la stabilirea faptului ca zonele la care au acces albinele din stupina sa indeplinesc conditiile prezentei Ordonante.

107 - La amplasarea stupilor se va avea in vedere:

a) albinele trebuie sa gaseasca suficient nectar,mana si polen precum si acces la o sursa de apa;

b) pe o raza de 3 km in jurul stupinei culesul trebuie sa se faca de pe plante sau produse ce fac parte din agricultura biologica si/sau de pe plante salbatice conform art.6 si anexei 1 a prezentei Ordonante,sau de pe culturi care fara a fi conforme cu prezenta ordonanta ,nu au impact nefavorabil asupra calitatii mediului sau nu distrug calitatea ecologica a produselor stupului (culturi descrise in Ordonanta 2078/92 CEE);

c) stupina,eventual,trebuie sa se gaseasca la o distanta suficient de mare de sursele de contaminare non agricole precum arealuri urbane,autostrazi,zone industriale,deseuri,gropi de gunoi,uzine de arderi,rafinarii de zahar.Autoritatile de control sau serviciile competente de control garanteaza respectarea acestor masuri.

Dispozitiile enumerate mai sus nu privesc arealurile in care nu exista vegetatie inflorita.

Alimentatia (hranirea)

108 - La sfarsitul perioadei de productie (sezonului apicol activ) vor fi lasate rezerve substantiale de miere si polen in stup in vederea iernarii.

109 - Alimentatia artificiala nu este admisa decat in situatia cand supravietuirea efectivelor de familii de albine este amenintata de existenta unor conditii climatice extreme nefavorabile.Alimentatia artificiala se va face cu miere din productie biologica provenita pe cat posibil din aceeasi unitate de productie.

110 - Exceptie la punctul precedent poate sa existe atunci cand statele membre autorizeaza alimentatia artificiala cu sirop de zahar biologic sau cu melasa biologica care sa inlocuiasca mierea biologica,aceasta mai ales cand cristalizarea mierii face necesara o asemenea inlocuire.

111 - O a doua exceptie,se va face atuncicand siropul de zahar,melasa,mierea nu corespund dispozitiilor prezentei Ordonante,acestea vor putea fi admise in alimentatia artificiala doar in perioada de tranzitie care se va sfarsi dupa doi ani de la intrarea in vigoare a prezentei Ordonante.

112 - In registrul stupinei se vor inregistra date despre alimantatia artificiala:produsul,data,cantitatea si numarul familiei alimentate artificial.

113 - Utilizarea altor produse in afara celor enumerate mai sus nu este admisa in agricultura biologica.

Preview document

Apicultura - Pagina 1
Apicultura - Pagina 2
Apicultura - Pagina 3
Apicultura - Pagina 4
Apicultura - Pagina 5
Apicultura - Pagina 6
Apicultura - Pagina 7
Apicultura - Pagina 8
Apicultura - Pagina 9
Apicultura - Pagina 10
Apicultura - Pagina 11
Apicultura - Pagina 12
Apicultura - Pagina 13
Apicultura - Pagina 14
Apicultura - Pagina 15
Apicultura - Pagina 16
Apicultura - Pagina 17
Apicultura - Pagina 18
Apicultura - Pagina 19
Apicultura - Pagina 20
Apicultura - Pagina 21
Apicultura - Pagina 22
Apicultura - Pagina 23
Apicultura - Pagina 24
Apicultura - Pagina 25
Apicultura - Pagina 26
Apicultura - Pagina 27
Apicultura - Pagina 28
Apicultura - Pagina 29
Apicultura - Pagina 30
Apicultura - Pagina 31
Apicultura - Pagina 32
Apicultura - Pagina 33
Apicultura - Pagina 34
Apicultura - Pagina 35
Apicultura - Pagina 36
Apicultura - Pagina 37
Apicultura - Pagina 38
Apicultura - Pagina 39
Apicultura - Pagina 40
Apicultura - Pagina 41
Apicultura - Pagina 42
Apicultura - Pagina 43
Apicultura - Pagina 44
Apicultura - Pagina 45
Apicultura - Pagina 46
Apicultura - Pagina 47
Apicultura - Pagina 48
Apicultura - Pagina 49
Apicultura - Pagina 50
Apicultura - Pagina 51
Apicultura - Pagina 52
Apicultura - Pagina 53
Apicultura - Pagina 54
Apicultura - Pagina 55
Apicultura - Pagina 56
Apicultura - Pagina 57
Apicultura - Pagina 58
Apicultura - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Apicultura
    • Apicultura si produsele stupului.doc
    • Bolile si daunatorii albinelor.doc
    • Calendar apicol.doc
    • Conditionarea mierii.doc
    • Cresterea matcilor in stupina.doc
    • Despre apicultura.doc
    • Examinarea si analiza mierii.doc
    • Hranirea artificiala a familiilor de albine.doc
    • Inventarul necesar unei stupine.doc
    • Loca americana.doc
    • Lucrari de iarna in stupina.doc
    • Lucrari de primavara in stupina.doc
    • Lucrari de toamna in stupina.doc
    • Lucrarile de vara si valorificarea culesurilor.doc
    • PRACTICA APICOLA.doc
    • Sfaturi utile stuparilor.doc
    • Zahar candi simplu sau cu miere.doc

Alții au mai descărcat și

Biomonitorizarea Mediului cu Ajutorul Albinelor

1. Importanţa ecologică a albinelor şi relevanţa acestora în ecotoxicologie Contaminarea mediului înconjurător cu substanţe toxice este legată...

Apicultura în România

CAPITOLUL 1. APICULTURA ÎN ROMÂNIA 1.1 Importanţa apiculturii Albinele melifere, prin modul lor social de viaţă, sunt organizate în familii cu un...

Controlul și expertiza calității mierii

INTRODUCERE Apicultura este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de...

Obținerea produselor eco de calitate în fermele și gospodăriile agroturistice

INTRODUCERE Mierea e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca...

Importanța Creșterii Suinelor

Importanţa creşterii suinelor Atât pe plan mondial, cât şi în ţara noastră au existat cereri mari pe piaţă privind acoperirea necesarului...

Piața produselor apicole ecologice

Apicultura şi produsele apicole Calificarea produselor apicole ca şi ecologice este legată de: - tratamentele aplicate stupilor; - calitatea...

Plan de afaceri apicultură

1.Descrierea afacerii In urma studiilor efectuate,am ajuns la concluzia ca infiintarea unei afaceri apicole are o reala sansa de reusita iar...

Sisteme de agricultură fermă apicolă - 50 familii de albine

Cap I. 1.1 Istoricul localitatii În anul 1599 Mihai Viteazul donează satul Româneşti şi Homojdia unui sfetnic al curţii princiare de la Alba...

Te-ar putea interesa și

Importanța terapeutică a propolisului în profilaxia și tratarea unor afecțiuni

ARGUMENT Mi-am ales această temă pentru că mi-am dorit să aprofundez această latură de apicultură, și produsele obținute de la albine dar mai ales...

Întocmirea documentației și planului de afaceri pe submasura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri- Apicultură

Dintre toate ramurile agriculturii, un rol deosebit de important îl constituie apicultura. Aceasta este definită drept „o ramură a zootehniei care...

Apicultura în România

CAPITOLUL 1. APICULTURA ÎN ROMÂNIA 1.1 Importanţa apiculturii Albinele melifere, prin modul lor social de viaţă, sunt organizate în familii cu un...

Plan de afaceri apicultură - SC Albina SRL

CAP I. PLAN DE AFACERI LA SC ALBINA SRL I. Prezentarea afacerii 1.1 Scurt istoric Beneficiarul proiectului, SC ALBINA SRL fiind administrata de...

Obținerea produselor eco de calitate în fermele și gospodăriile agroturistice

INTRODUCERE Mierea e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca...

Plan de afaceri apicultură

1.Descrierea afacerii In urma studiilor efectuate,am ajuns la concluzia ca infiintarea unei afaceri apicole are o reala sansa de reusita iar...

Sistem Expert în Apicultură

I Introducere Aceasta aplicaţie reprezintă un sistem expert în apicultură creat în scopul de a oferi tuturor persoanelor începatoare în acest...

Sisteme de agricultură fermă apicolă - 50 familii de albine

Cap I. 1.1 Istoricul localitatii În anul 1599 Mihai Viteazul donează satul Româneşti şi Homojdia unui sfetnic al curţii princiare de la Alba...

Ai nevoie de altceva?