Cultura Tomatelor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Cultura Tomatelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor: Ciulinaru Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

IMPORTANTA TOMATEI: Tomata este folosita in hrana oamenilor, cu precadere, se consuma proaspata sau conservata sub forma de conserve (bullion, zacusca, etc.).

IMPORTANTA AGROTEHNICA: Lasa terenul liber, buna premergatoare pentru orice cultura afara de leguminoasele pentru boabe.

La tomate distingem mai multe structuri de cultura:

- tomate in system protejat: sere si solaria;

- tomate in camp: timpurii; de vara; de vara-toamna;

- tomate palisate (la arac);

- tomate oloage.

TEHNOLOGIA DE CULTURA: Eliberatul terenului din toamna, administrarea ingrasamintelor pe baza de P in cantitati mai mari decat la culturile de camp. Administrarea de K in cantitati moderate, araturi adanci de peste 30 cm care au drept scop mobilizarea terenului si incorporarea ingrasamintelor si administrarea gunoiului de grajd 30 – 50 tone/hectar; sub forma de compost, mranita 15 – 20 tone/hectar si incorporarea lor odata cu aratura, gunoiul de grajd se administreaza odata la 5 – 6 ani. Legumele cultivate in zonele amenajate la irigat.

Primavara: are l;oc ierbicidarea cu produse pe baza de Treflan, Triflurix, care combat buruienile cu frunza lata, incorporate in sol in maxim 20 de minute de la aplicare din cauza volatilitatii produselor.

BILONAREA TERENULUI: se realizeaza cu o masina speciala care lucreaza cu tractorul de minim 65 de CP. Distanta intre randuri la tomatele de vara este de 70 cm.

Bilon = ridicatura de pamant

Cultura se infiinteaza prin rasad de minim 45 de zile, bine udat inainte de a fi scos din rasadnita, bine tratat cu substante fungicidice si cuprice, se fasoneaza (se taie radacinile), se mocirleste cu pamant galben si balega.

Plantatul mecanizat se realizeaza cu ajutorul masinilor speciale pe 6 – 8 randuri, prevazute cu discuri de cauciuc, scaun de pozitionare, cu platforma pentru rasad, masina se regleaza in functie de densitatea rasadului pe care ne-o propunem, (40 000 – 50 000 plante la hectar, cu distanta de 22 de cm intre plante la tomatele de vara. Dupa plantare se asigura o norma de udare de 200 – 250 metrii cubi/hectar in vederea tasarii terenului pe langa planta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Tomatelor.doc