Marketing Agroalimentar

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Marketing Agroalimentar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 141 de pagini .

Profesor: Prof. Dr. Aurel CHIRAN, Şef lucrări Dr. Elena GÎNDU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Organizarea activităţii de marketing în firmele agroalimentare, reprezintă un proces complex, care presupune, integritatea şi transmiterea concepţiei de marketing la toate nivelurile şi coordonarea eficientă a activităţilor specializate de marketing.

În sistemul de organizare a activităţii de marketing, se disting trei variante:

- O primă variantă se caracterizează prin aceea că firma are în structura sa organizatorică un sector de vânzări;

- A treia variantă presupune organizarea în cadrul firmei agroalimentare a unui compartiment specializat de marketing, subordonat direct conducerii firmei. Compartimentul de marketing se poate diviza în subcompartimente sau servicii Această variantă se întâlneşte în cadrul marilor firme agroindustriale integrate, cu o paletă largă de activităţi (fig. 2).

Fig. 2 - Compartimentul de marketing ca subsistem al întreprinderii

Trebuie remarcat faptul că între compartimentul de marketing şi celelalte compartimente ale firmei agroalimentare se realizează relaţii complexe: ierarhice, funcţionale şi de cooperare (fig. 3).

Compartimentul de marketing are relaţii de cooperare cu compartimentul financiar şi de personal, în privinţa preţurilor, a cheltuielilor de promovare a produselor, a perfecţionării pregătirii personalului etc.

În cadrul întreprinderilor comerciale, compartimentul de marketing se divide în birouri (plan-dezvoltare, organizarea muncii, personal învăţământ, comercial etc.) şi servicii (financiar, preţuri, analize economice, revizie gestiune etc.).

Organizarea interioară a compartimentului de marketing cuprinde patru grupe, servicii sau birouri:

1) grupa de prospectare şi de analiză conjuncturală;

2) grupa de promovare;

3) grupa de contractare şi de derulare;

4) grupa pentru activităţi diverse.

Compartimentului de marketing poate fi organizat în două mari sectoare: sectorul operaţional (executiv) şi sectorul funcţional.

Sectorului operaţional cuprinde : organizarea şi realizarea vânzărilor, executarea unor programe promoţionale etc.

Sectorul funcţional se ocupă cu : cercetarea şi programarea activităţilor de marketing, elaborarea şi programarea unor programe de marketing etc. (fig. 4).

Fig. 4 – Structura organizatorică a serviciului de agromarketing

Organizarea a compartimentului de marketing se poate baza pe principiul tipului de produs, potrivit căruia toate activităţile de marketing legate de un anumit produs (inclusiv vânzările) sunt coordonate de un singur sector: sector produs „A”, sector produs „B” etc. Pot fi şi alte sectoare : „Publicitate generală” şi „Cercetare generală de marketing”.

Sectoarele pe produs pot organiza birouri : birou „publicitate produs A”; birou „organizare vânzări produs A”; birou „cercetare de marketing produs A” etc.

Compartimentul de marketing se poate organiza pe patru sectoare: publicitate; cercetări de marketing; organizare vânzări şi responsabili grupe produse.

Sectorul „Responsabili grupe produse” se împarte pe grupe de produse, prin numirea unor directori (responsabili) pentru fiecare produs sau grupă de produse.

După principiul repartiţiei geografice a pieţelor, compartimentul de marketing se poate organiza în sectoare de pieţe, care se pot structura pe subregiuni şi pe unele funcţii de marketing.

O primă compartimentare se poate referi la sectorul pieţei interne şi sectorul pieţei externe. În continuare, sectorul pieţei interne se poate împărţi în mai multe categorii : consumatori individuali; consumatori colectivi; consumatori care cumpără pe bani gata; consumatori care cumpără pe credit etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing Agroalimentar.ppt