Marketing in Agricultura

Curs
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 14477
Mărime: 4.47MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Chiran
Curs marketing, semestrul II, anul III I.E.A.

Extras din document

1.1. Continutul si tipologia deciziilor de marketing

Conducerea firmelor agricole este frecvent solicitata sa adopte decizii, urmarind o legatura cat mai perfecta intre activitatea firmei cu dinamica si cerintele pietei.

Decizia, reprezinta cursul sau linia de actiune aleasa constient pentru realizarea unuia sau mai multor obiective dintr-un set de posibilitati.

Dreptul de a decide este un atribut al conducerii firmei agricole, insa in cadrul conducerii de marketing, decizia are o acceptiune speciala.

Obiectul deciziei de marketing il constituie, atat precizarea directiilor strategice de dezvoltare a activitatii firmei agricole, cat si modalitatile concrete de desfasurare a acestei activitati, masurile tactice. curente, necesare pentru adaptarea permanenta a activitatii firmei agricole la cerintele pietei.

Relevanta este opinia lui Ph. Kotler (65), care referindu-se la deciziile de marketing evidentiaza faptul ca "in mod sigur, deciziile de marketing se inscriu printre cele mai dificile decizii economice", ele "trebuie sa fie luate in contextul existentei unei informatii insuficiente despre procese care sunt dinamice, neliniare, decalate in timp, stochastice, interactive si deosebit de complexe".

Deciziile de marketing se pot diferentia dupa natura, continutul, sfera si durata de aplicare, cat si dupa nivelul de adoptare.

Dupa natura obiectivelor urmarite, se disting :

- decizii strategice;

- decizii tactice.

Deciziile strategice se iau la intervale mai mari de timp si vizeaza un orizont de timp mai indepartat (fig. 12).

Deciziile strategice, prin natura lor, au caracterul de decizie-cadru, insa se pot cuprinde aici si unele decizii tactice (curente).

Spre exemplu, organizarea unor soldari de marfuri poate reprezenta o decizie-cadru, insa aplicarea acesteia presupune adoptarea unor decizii derivate in legatura cu stabilirea punctelor de soldare, a preturilor, a publicitatii etc.

Deciziile tactice se refera la activitatea curenta si constituie etape de realizare a obiectivelor prevazute in deciziile strategice (fig.13):

Unele decizii de marketing au caracter de repetitivitate si se iau la anumite intervale de timp, fiind cunoscute si sub denumirea de decizii programate.

Alte tipuri de decizii de marketing sunt cele neprogramate, care au un caracter de unicitate, implicand si o metodologie speciala. Majoritatea deciziilor strategice de marketing pot fi decizii neprogamate, insa in aceasta categorie se pot include si unele decizii curente (tactice).

In functie de continut, deciziile de marketing pot fi:

- decizii specializate;

- decizii complexe.

In categoria deciziilor specializate putem include: stabilirea tipului de ambalaj al unui produs nou; stabilirea denumirii unui produs nou; stabilirea pretului unui produs etc.

O decizie complexa cuprinde, de regula, un ansamblu de decizii specializate.

Spre exemplu, putem considera decizii complexe urmatoarele actiuni: lansarea pe piata a unui produs nou; alcatuirea unui program de promovare a unui produs pe o piata noua; organizarea unei campanii promotionale etc.

Dupa numarul decidentilor deosebim doua tipuri de decizii de marketing :

- decizii individuale;

- decizii colective.

Dupa conditiile in care se adopta, deciziile de marketing pot fi:

- in conditii de certitudine;

- in conditii de incertitudine;

- in conditii de risc;

- in conditii de competitie.

In literatura de specialitate, deciziile de marketing luate in universuri aleatoare sau nedeterminate se delimiteaza in doua categorii distincte: decizii in conditii de risc (pentru universuri aleatoare) si decizii in conditii de incertitudine (pentru universuri nedeterminate).

Este de mentionat faptul ca aceasta impartire are un caracter conventional, riscul putand interveni si in conditii de incertitudine, fapt ce impune stabilirea unei distinctii nete intre risc si incertitudine.

Riscul apare intr-o situatie dominata de o lege care actioneaza, insa in care exista un element de hazard cu anumite posibilitati de aparitie.

Incertitudinea este o ignoranta statistica, o nerecunoastere a legii care actioneaza, astfel ca nu se poate determina o probabilitate pentru evenimentele posibile.

Deciziile de marketing in conditii de risc presupun o analiza formala a alternativelor de decizie si a consecintelor lor, cand efectele deciziilor nu sunt cunoscute cu siguranta. In acest caz, cursul de actiune este acela care maximizeaza anticiparea, respectiv evidentiaza valoarea probabila sau anticipata a rezultatului.

Prin valoarea anticipata a unei variabile aleatoare se intelege media ponderata a tuturor valorilor variabilei, fiecare dintre acestea fiind ponderata cu propria probabilitate de aparitie:

Va = p1X1+p2X2+ +pnXn, in care:

Va - reprezinta valoarea anticipata a rezultatului;

p1 pn - reprezinta probabilitatile de aparitie;

X1 Xn - reprezinta valorile rezultatelor evenimentelor;

p1 + p2 + pn = 1

Preview document

Marketing in Agricultura - Pagina 1
Marketing in Agricultura - Pagina 2
Marketing in Agricultura - Pagina 3
Marketing in Agricultura - Pagina 4
Marketing in Agricultura - Pagina 5
Marketing in Agricultura - Pagina 6
Marketing in Agricultura - Pagina 7
Marketing in Agricultura - Pagina 8
Marketing in Agricultura - Pagina 9
Marketing in Agricultura - Pagina 10
Marketing in Agricultura - Pagina 11
Marketing in Agricultura - Pagina 12
Marketing in Agricultura - Pagina 13
Marketing in Agricultura - Pagina 14
Marketing in Agricultura - Pagina 15
Marketing in Agricultura - Pagina 16
Marketing in Agricultura - Pagina 17
Marketing in Agricultura - Pagina 18
Marketing in Agricultura - Pagina 19
Marketing in Agricultura - Pagina 20
Marketing in Agricultura - Pagina 21
Marketing in Agricultura - Pagina 22
Marketing in Agricultura - Pagina 23
Marketing in Agricultura - Pagina 24
Marketing in Agricultura - Pagina 25
Marketing in Agricultura - Pagina 26
Marketing in Agricultura - Pagina 27
Marketing in Agricultura - Pagina 28
Marketing in Agricultura - Pagina 29
Marketing in Agricultura - Pagina 30
Marketing in Agricultura - Pagina 31
Marketing in Agricultura - Pagina 32
Marketing in Agricultura - Pagina 33
Marketing in Agricultura - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Marketing in Agricultura
    • Decizia in activitatea de marketing.doc
    • Organizarea activitatii de marketing.doc
    • Strategii in marketingul agricol.doc

Alții au mai descărcat și

Marketingul Fructelor la SC Fructera SA Barlad

INTRODUCERE Marketingul a aparut in prima jumatate a secolului nostru , în ţările capitaliste dezvoltate, iniţial ca metoda de studiere şi...

Eficienta Investitiilor - SC Ban Agrotrans SRL

Capitolul: I DESCRIEREA EXPLOATATIEI AGRICOLE 1.1 Prezentarea generala a firmei “SC BAN AGROTRANS SRL” Sediul firmei este in jud. Buzau ,comuna...

Tehnologia Producerii de Samanta de Floarea-Soarelui, in Conditiile Anului 2010, la SC Agrocomplex SA Lunca, Pascani

INTRODUCERE În anul 1931, N. Vavilov a situat originea florii - soarelui în partea de nord a Mexicului şi în statele americane Colorado şi...

Livada de nuci in comuna Tabarasti - plan de afaceri

Denumirea societății: Bignuts S.R.L Sediul social: Comuna: Tăbăraști, Punctele de lucru orașul Buzău,precum și restul țării. Tipul firmei:...

Constructii pentru Depozitarea, Conservarea si Conditionarea Legumelor si Fructelor

Pentru a se asigura consumul de legume si fructe în tot timpul anului, acestea trebuie depozitate, conservate si conditionate. Produsele...

Plantarea si procesarea fructelor de catina proaspete si obtinerea uleiului prin presare la rece

(A)Piesescrise 1.Informații generaleprivindobiectivul de investiții 1.1.Denumireaobiectivului de investiții PLANTAREA SI PROCESAREA FRUCTELOR DE...

Reforma Agrara in Romania dupa Primul Razboi Mondial

Introducere Lupta pentru pamânt a constituit mereu principalul motiv al rebeliunilor si rascoalelor. Tot din aceasta problema ia nastere revolutia...

Plan de Afaceri Ferma Mixta - SC Agroplant SA

Plan sumar de afaceri Studiu de caz: SC. AGROPLANT SA Cerintele dezvoltarii actuale a economiei romanesti impun un efort deosebit pentru trecerea...

Ai nevoie de altceva?