Producerea de samanta la ceapa

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Producerea de samanta la ceapa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1.Importanța

Ceapa face parte din familia Alliaceae, regnul Plantae, Specia Allium

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă.

Ceapa este o plantă bienală sau trienală și este una din cele mai des întâlnite legume, mai ales în partea de sud și sud-est a țării.

Ceapa mai are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice.

Ceapa - În cosmetică

Cu bulbi de ceapă zdrobiți se pot face fricționări zilnice care ajută la îndepărtarea pistruilor, iar seleniul conținut are acțiune importantă asupra părului, unghiilor și redă elasticitate pielii.

2.Cadru legislativ

Ca în toate țările cu o agricultură dezvoltată, și în România producerea semintelor și a materialului săditor horticol este o activitate insituționalizată, reglementată prin lege.

Baza legală a producerii, prelucrării, controlului, certificării calității și comercializării semințelor și a materialului săditor este asigurată de prevederile Legii nr. 266/2002.

Asigurarea unităților de producție cu semințe și material săditor, intră în atribuțiunile MAPDR. Aceasta împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice ( ASAS), Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), Inspecția Națională pentru calitatea Semințelor (INCS), și unitățile de învățământ superior, asigură producerea semințelor și a materialului săditor, certificarea și controlul calității și distribuirea lor către unitățile de producție

3.Categorii biologice de semință

La ceapă in fenofazele inceputului infloritului si infloritul in masa se verifica daca s-au eliminat plantele netipice, plantele bolnave (la ceapa se elimina plantele virozate sau atacate de Sclerotinia, iar la praz de bacterioza).

La ceapă, culturile semincere din categoriile biologice Prebază si Bază se inființează cu semănat direct.

Producatorul, printr-un inspector angajat, acreditat de autoritatea oficiala, care aplica regulile, normele si procedurile aplicabile inspectorilor oficiali, inspecteaza toate parcelele pe care se produc culturi semincere, face aprecieri asupra bolilor si organismelor daunatoare care afecteaza stadiul de crestere, prezenta altor plante care poate sa produca o polenizare nedorita si determina puritatea varietala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Producerea de samanta la ceapa.docx

Bibliografie

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ceap%C4%83
2. http://adevarul.ro/locale/slatina/ceapa-zece-beneficii-boli-combate-nu-stim-despre-leguma-neface-plangem-1_54ddee30448e03c0fd92162b/index.html
3. http://aitt.asm.md/userfiles/file/Botnari Vasile _ proiect sem implem ceapa[1].pdf
4. http://www.incs.ro/ordine2006/omapdr_1366_anexa7.htm
5. http://www.agrimedia.ro/articole/producerea-semintelor-de-legume-in-gospodariile-agricole-familiale
6. http://www.incs.ro/Anexa%201.htm
7. https://www.gazetadeagricultura.info/plante/legume/445-ceapa/376-soiuri-si-hibrizi-de-ceapa.html
8.http://www.osim.ro/servicii/baze_date/bdcd%20ANDROSTERILITATE%20rom.pdf
9. http://www.scritub.com/biologie/MUTAGENEZA23712.php
10. https://ro.wikipedia.org/wiki/Inginerie_genetic%C4%83
11.http://www.osim.ro/servicii/baze_date/bdcd%20ANDROSTERILITATE%20rom.pdf
12. https://it.wikipedia.org/wiki/Poliploidia