Tehnica Culturilor Silvice

Curs
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 14 fișiere: ppt
Pagini : 139 în total
Mărime: 217.31KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Georgeta Mihai

Extras din document

CUPRINS:

Seminte forestiere

Pepiniere

Impaduriri

Cultura speciilor lemnoase forestiere

Refacerea padurilor de productivitate redusa

CONSIDERATII GENERALE

1.Definitii, scop si importanta disciplinei

Regenerare – procesul de inlocuire a vechii generatii de arbori cu o noua generatie.

- Regenerare naturala: noua generatie a padurii se obtine din samanta diseminata in urma aplicarii tratamentelor.

- Regenerare artificiala: aducerea de catre om a materialului de reproducere si instalarea lui pe suprafata de regenerat.

Culturi silvice (arborete artificiale) – arborete instalate integral sau in cea mai mare parte cu material de reproducere pregatit si adus de catre om.

TCS – ansamblul problemelor legate de instalarea vegetatiei forestiere pe cale artificiala.

Obiectul: padurea artificiala sau cultura forestiera.

Scopul: instalarea vegetatiei forestiere acolo unde regenerarea naturala nu este posibila sau nu este indicata (paduri degradate, bracuite, de productivitate redusa, derivate, arborete calamitate prin doboraturi vant, rupturi de zapada, incendii, uscare in masa, poieni, enclave, s.a.).

Importanta: interventia artificiala cu lucrari de impadurire reprezinta o metoda de cultura intensiva a speciilor forestiere si de folosire optima a factorilor de vegetatie.

CONSIDERATII GENERALE

2.Categoriile lucrarilor de impadurire

Impadurirea propriu – zisa: instalarea vegetatiei forestiere pe terenuri situate in afara zonei forestiere, care prezinta prea putine din insusirile statiunilor forestiere.

Reimpadurirea: reinstalarea artificiala a padurii pe terenuri de curand despadurite, ale caror soluri si - au pastrat, in general, insusirile favorabile vegetatiei forestiere.

Substituirea: inlocuirea integrala sau in cea mai mare parte a speciei sau speciilor din componenta arboretelor existente cu alte specii mai productive si de valoare economica mai ridicata.

Refacerea: inlocuirea unui arboret degradat cu un nou arboret folosind specia sau speciile din vechiul arboret dupa ce, in prealabil, s-au luat masuri de lucrare si ameliorare a solului.

Ameliorarea: pastrarea arboretului existent luandu-se masuri de mobilizare a solului, instalare a subarboretului si completarea golurilor.

3.Legatura cu alte discipline

SEMINTE FORESTIERE

1. Organizarea productiei de seminte

1.1. Importanta semintelor forestiere

Material forestier de reproducere: material biologic vegetal prin care se realizeaza reproducerea arborilor (seminte, puieti, parti de plante).

Semintele forestiere – material de reproducere pentru inmultirea generativa a arborilor.

1.2. Cartarea seminologica si alegerea arboretelor - surse de seminte

Reglementari nationale: Ordonanta de Guvern nr.11din 2004, Legea 161 din 2004.

Reglementari internationale: Schema OCDE, Directiva Consiliului U.E.105 din 1999.

Material de baza – arbori sau arborete din care se obtine materialul forestier de reproducere utilizat in scopuri forestiere.

- surse identificate

- surse selectionate

- surse calificate (plantaje)

- surse testate

Catalogul national al materialelor de baza: evidenta la nivel national a tuturor unitatilor – sursa, ca materiale de baza, pe categorii, specii si regiuni de provenienta.

Regiune de provenienta: suprafata sau gruparea de suprafete cu conditii ecologice relativ de uniforme si in care arboretele au caracteristici fenotipice sau genetice similare.

SEMINTE FORESTIERE

a).Materiale de baza din categoria identificat: este indicata doar regiunea de provenienta.

b).Materiale de baza din categoria selectionat (sau rezervatii de seminte): constituite din cele mai valoroase arborete naturale, ca urmare a selectiei fenotipice si care indeplinesc urmatoarele cerinte minime:

- izolarea fata de polen strain (genetic inferior),

- provenienta: regenerarenaturala,

- clasa de productie: medie sau superioara,

- calitatea arboretului: trunchiuri drepte fara defecte, elagaj pe cel putin 60% din inaltime, max. 20% arbori infurciti, max. 10% arbori cu fibra torsa,

- compozitia: cel putin 30% proportia de participare a speciei pentru care se constitue unitatea – sursa,

- suprafata: cel putin 3,0 ha,

- consistenta: optima pentru foioase este 0,6 iar pentru rasinoase 0,8; minim 50 arbori seminceri la hectar,

- varsta: peste 60 de ani la molid, brad, fag; 50 de ani la gorun stejar; 40 de ani la larice, pini, duglas; 15 ani la salcam,

- adaptabilitatea: ridicata la conditiile ecologice specifice din regiunea de provenienta,

- starea sanitara buna si rezistenta la factorii daunatori.

SEMINTE FORESTIERE

c).Materiale de baza din categoria calificat (plantaje, culturi de planta mama, parinti de familii, amestec de clone, s.a.): ale caror exemplare provin din arbori selectionati fenotipic.

Plantaj (livada semincera): o cultura forestiera constituita din arbori proveniti din mai multe clone sau familii, identificate in proportii definite, izolata fata de surse de polen strain si care este condusa astfel incat sa produca in mod frecvent recolte abundente de seminte usor de recoltat.

Tipuri de plantaje: - plantaje de clone si plantaje de familii,

- plantaje de hibridare intra – sau interspecifica.

Avantajele plantajelor:

semintele obtinute au insusiri genetice si biologice superioare ca rezultat al selectiei si incrucisarii celor mai valorosi arbori (arbori plus) din cele mai valoroase arborete,

fructifica mai devreme (1 – 10 ani dupa instalare), abundent si la interval scurte de timp,

recoltarea fructelor si semintelor se face mai usor,

permit aplicarea intregului complex de masuri si tratamente care sa stimuleze fructificatia si de combatere a daunatorilor,

permit utilizarea mijloacelor mecanizate pentru intretinerea solului.

Culturi de planta – mama: culturi speciale, constituite din arbori provenind din una sau mai multe clone identificate, in amestec, in proportii definite, din care se obtin parti de plante pentru inmultire vegetativa.

SEMINTE FORESTIERE

d).Materiale de baza din categoria testat : superioritatea acestui material trebuie sa fi fost demonstrata prin culturi comparative sau prin estimari rezultate din evaluarea genetica. Testele sunt instalate, conduse si rezultatele lor interpretate conform procedurilor recunoscute pe plan international.

1.3. Conducerea si ingrijirea bazelor semincere

Izolarea fata de sursa de polen strain: sa se creeze o banda de izolare lata de 300 – 1000m din care sa se extraga toti arborii fenotipic inferiori;

Alegerea semincerilor: exemplare situate in etajul dominant, cu tulpina dreapta, cilindrica, bine elagata, ramuri subtiri, coroana simetrica si care nu prezinta vatamari provocate de geruri, ingheturi, vant, insecte, ciuperci.

Rarirea arboretului: realizarea unei consistentei optime infloririi si fructificarii.

Ingrijirea rezervatiilor de seminte si plantajelor:

lucrarea si intretinerea solului: curatirea terenului, mobilizari, erbicidari, administrarea de ingrasaminte minerale sau organice, s.a.

lucrari de formare si conducerea a trunchului si coroanei (in special in plantaje),

lucrari de stimulare a fructificatiei (metode mecanice, biostimulatori, substante hormonale, microelemente),

- lucrari de protectie impotriva factorilor biotici (insecte, ciuperci) si abiotici (inghet, ger) vatamatori.

Conținut arhivă zip

 • CURS-TCS.ppt
 • TCS10.ppt
 • TCS11.ppt
 • TCS12.ppt
 • TCS13.ppt
 • TCS14.ppt
 • TCS2.ppt
 • TCS3.ppt
 • TCS4.ppt
 • TCS5.ppt
 • TCS6.ppt
 • TCS7.ppt
 • TCS8.ppt
 • TCS9.ppt

Alții au mai descărcat și

Metode de Altoire in Pomicultura

ARGUMENT Pozitia geografica si clima tarii noastre au oferit dintotdeauna conditii deosebit de favorabile pentru cultura pomilor si arbustilor...

Produse Forestiere

CURSUL NR 1 1ASPECTE GENERALE 1.1. Natura produselor nelemnoase şi definirea termenilor Produsele nelemnoase ale pădurii sunt resurse materiale...

Silvicultura

Arborele-element care face deosebirea dintre ecosistemul forestier si celelalte ecosisteme este arboreal.este cel mai important component al...

Tehnologia Culturilor Silvice

FAMILIARIZAREA CU STATIUNEA DIDACTICO-EXPERIMENTALA A COLEGIULUI AGRICOL TAUL 1. Caracteristica generala a gospodariei (localitatea, distanta de...

Amenajarea Pădurilor

TEMA 1.1. - AMENAJAREA PĂDURILOR ÎN CONTEXTUL SILVICULTURII CU ŢELURI MULTIPLE. SARCINILE , BAZELE ŞI PRINCIPIILE DE AMENAJARE A PĂDURILOR CU...

Silvicultura

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1. Definirea silviculturii. Părţi componente După cum indică şi etimologia cuvântului, silvicultura se...

Entomologie C3

Coropişniţa – Gryllotalpa gryllotalpa ordinul Orthoptera, familia Gryllotalpidae Biologie şi ecologie. Iernează în primul an ca larvă, iar în al...

Împăduriri

I n t r o d u c e r e În ultimele decenii, în ţara noastră au fost publicate mai multe lucrări de o deosebită valoare didactică şi ştiinţifică în...

Ai nevoie de altceva?