Tehnologia Cresterii Animalelor

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3085
Mărime: 14.17KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Lucrari obisnuite = pansaj, inhamare, muls

Lucrari special = marcarea, cantarirea, masurarea animalelor, examinarea exteriorului

Prin abordare se intelege modul in care omul se apropie si ia contact cu animalele respective.

Prin contentie se intelege modul in care trebuie facuta imobilizarea partiala sau totala a unui animal.

1.Abordarea animalelor

Animalele pot fi abordate cand sunt legate in grajd sau cand sunt libere in padoc sau pe pasune.

In cazul in care abordarea se face in grajd, examinatorul se apropie de animal pe partea stanga a acestuia, strigandu-l pe nume, daca se cunoaste, sau spunandu-i “primeste” si se plaseaza in dreptul membrului anterior (in dreptul spetei). De aici examinatorul poate observa miscarile pe care animalul le face cu membrele posterioare (taurinele lovesc lateral) sau cu capul si se pot lua masurile corespunzatoare pentru a fi evitate accidentele.

La cai, in cazul in care devin nelinistiti, ciulesc urechile sau se intorc cu crupa catre noi, inseamna ca au intentia de a musca, sau sa loveasca; cand nu se lasa abordat se ridica membrul anterior.

La abordarea animalelor pe pasune, ne rezumam la observarea lor de la distanta asupra comportamentului, atitudinii. Observand in permanenta modul de a reactiona al animalului, examinatorul se va apropia de el, cu prudent, linistit, dar cu curaj pt a examina regiunea care intereseaza, dupa ce se va atinge in prealabil usor cu palma, regiunile grebanului, spinarii, salelor, timp in care animalului i se vorbeste cu balndete.

2.Contentia animalelor

Contentia animalelor difera dupa specie si caracterul lucrarilor ce urmeaza a fi efectuate: pt lucrarile cu character zootehnic, contentia se face in mod obisnuit in statiunea patrupeda.

2.1.Contentia taurinelor se face prin diferite mijloace in functie de animal sau scopul lucrarii. Cel mai simplu mijloc de contentie al taurinelor consta in legarea unei franghii sau a unui lant in jurul coarnelor sau a gatului, iar capatul acesteia se leaga la jgheab sau la stalp.

Pt contentionarea taurinelor greu de stapanit se folosesc anumite instrumente de contentie: mucarnita, clestele mucarnita, inelul nazal. Taurii se contentioneaza prin aplicarea unui inel metallic prin septumul internazal, de care apoi se prinde un baston cu carabina cu ajutorul caruia se conduce animalul.

Pentru examenul dentitiei, in vederea determinarii varstei, apropierea de animal se face fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta, in vecinatatea gatului, se prinde cu mana stanga cornul stang, iar cu mana dreapta trecuta printer coarne, se mangaie regiunea fruntii, a fetei si apoi se introduce degetele (mare si aratator) in cavitatile nazale, prinzand septumul. In acest moment se apasa in jos cornul stang si se ridica botul. Cu mana stanga se desfac buzele si se pot examina incisivii.

Contentia pt examenul ugerului se face legand animalul la iesle cat mai strans, spre a-i limita miscarile. Abordarea se face pe partea dreapta, in dreptul ultimei coaste, coada fiind legata sau tinuta de un ingrijitor.

Acest examen se mai poate face contentionand animalul cu ajutorul iavasalei, care se aplica la gamba.

2.2.Contentia cabalinelor

Pt contentia cailor se folosesc gatarul si capastrul. Caii naravasi se contentioneaza cu ajutorul iavasalei, care se aplica la buza superioara sau la ureche. Iavasaua se aplica cu multa atentie, numai pe mijlocul buzei superioare, fara a fecta orificiile nazale.

2.3.Contentia porcinelor

Porcinele adulte se contentioneaza cu ajutorul unei franghii cu ochi de lat, care se aplica la maxilarul superior, inapoia caninilor. In acelasi scop se poate folosi bastonul de contentie. Pt tineret, categorii mici, contentia se poate face prinzand membrele posterioare deasupra regiunii jaretului si ridicand animalul a.i. membrele anterioare sa nu atinga solul.

Pt cantariri individuale, porcii sunt condusi pana la cantar, in grupuri de 3-4 indivizi, urmand ca pe cantar sa fie dirijati individual.

Pt masuratori corporale se abordeaza individual, intr-o boxa limitata ca spatiu.

2.4.Contentia ovinelor

Oile se prind cu carligul (carliban), cu care se apuca de unul din membrele posterioare, imobilizand astfel animalul, contentia se poate face cu gatarul sau manual.

2.5. Contentia pasarilor

In vederea masuratorilor corporale, contentia se face prinzand cu mana stanga fluierele, iar cu mana dreapta baza aripilor.

Individualizarea animalelor

Inividualizarea (marcarea) = fiecare animal primeste un numar, un semn conventional sau o marca speciala.

In functie de scopul urmarit, marcarea se poate face pe grupe de animale sau individual.

Marcarea trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

-sa nu produca dureri animalelor

-marca sa poata fi usor citita

-sa fie durabila si sa nu poata fi inlocuita.

In functie de durata ei, marcarea poate fi de scurta durata si de lunga durata (permanenta ).

Marcarea de scurta durata se foloseste cand marca trebuie sa persiste putin timp, se poate efectua prin mai multe procedee: legarea de gat, de parul din mot sau de coada animalului a unei placute; tunderea parului din anumite regiuni corporale; aplicarea se substante colorate pe par sau lana.

Marcarea de lunga durata se foloseste in scopul obtinerii unei individualizari care sa pesiste un timp cat mai lung.

Procedee de marcare de lunga durata:

-Marcarea prin infierare – se realizeaza prin arderea (cauterizarea) pielii, copitelor, coarnelor cu ajutorul unui fier inrosit, numit fier danga, care reprezinta un semn conventional (cifra sau litera). Acest tip de marcare se foloseste la individualizarea cabalinelor, la care dangaua se aplica pe piele (pe laturile gatului, coapsa) sau pe copite. La taurine infierarea pe piele se foloseste mai putin, deoarece se depreciaza pielea, dar se poate folosi infierarea pe coarne, dangaua aplicandu-se pe fata superoanterioara a cornului, la o distant de minim 5 cm de la baza lui.

-Marcarea prin cresterea sau peducirea urechilor – se foloseste pt marcarea taurinelor, porcinelor si ovinelor. Consta in crestarea sau peducirea urechilor animalului cu un cleste special sau un foarfece drept, dupa un anumit sistem conventional care poarta numele de cheie de preducire.

La palmipede se foloseste o varianta a acestei metode si consta in perforarea membranei interdigitale.

Preview document

Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 1
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 2
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 3
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 4
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 5
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Cresterii Animalelor.doc

Alții au mai descărcat și

Creșterea Suinelor

1.Importanţa creşterii suinelor Porcul este un mamifer ce face parte din familia Suideelor. Rasele actuale de porci provin din mistretul asiatic...

Piața Cărnii de Porc

Legislatia Uniunii Europene in domeniul pietei carnii de porc Aderarea la Uniunea Europeana va insemna pentru multi dintre producatorii romani de...

Proiectare Tehnologica in Avicultura

Capitolul I Memoriu justificativ 1.1. Oportunitatea infiinţării exploatatiei : Un loc bine definit în ierarhia producţiilor animaliere îl au...

Studiu de Caz - Ferma de Suine - Reproductie

Se doreste infiintarea unei ferme dotata cu echipament tehnologic corespunzator care sa asigure realizarea unor performante de productie...

Fabricarea Pastelor Fainoase

Fabricarea pastelor fainoase Pastele fainoase sunt produse alimentare ce se prepara din faina de grau si apa, cu sau fara adios de alte materiale...

Factorii Climatici in Viata Padurii

LUMINA Cel mai important în viata pădurii este lumina fără de care fotosinteza nu are loc. La limita exterioară a atmosferei pământului...

Studiu Privind Productia de Carne la Suine

Introducere – Importanta cresterii suinelor Atât pe plan mondial, cât şi în ţara noastră au existat cereri mari pe piaţă privind acoperirea...

Procesarea Laptelui

Inregistrarea insemnarilor termometrice –proceduri administrative Termometrele si instrumentele de inregistrare trebuie sa se conformeze...

Ai nevoie de altceva?