Tehnologia Cresterii Animalelor

Curs
7.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 49969
Mărime: 142.32KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

RASA BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ

Rasa Bălţata românească s-a format în nord-estul ţarii in Transilvania şi Banat în urma unui îndelung proces de încrucişare tip „absorţie", început în anul 1860, practicat între vaci din rasa Sura de stepa şi tauri din suprarasa Simmental de diferite provenienţe.

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala mare (femelele au talia: cea. 133-135 cm şi greutatea de cea. 600 kg), conformaţia mai puţin armonioasă, capul mare, gâtul de lungime medie, bine îmbrăcat în musculatură, trunchiul relativ lung, larg şi adânc, abdomen amplu, uger globulos cu structura buna şi mameloane corecte, membre puternice. Pielea este groasă, densă şi uniformă, iar părul este des şi lung.

Culoarea este baltată alb cu galben, de diferite nuanţe ( de la gălbui pâna la roşu deschis ), având întotdeauna capul şi extremităţile membrelor de la genunchi si jaret in jos de culoare albă.

Rasa BR are o constituţie robustă, temperament liniştit, precocitate mediocră realizând prima fătare la vârsta de cea. 33 luni şi un interval între fătări de cea. 440 de zile.

Producţia de lapte variază în funcţie de condiţiile de exploatare fiind în medie între 3500-4000 kg/lactaţie, cu 3,8 % grăsime. Manifestă precocitate, aptitudini pentru mulsul mecanic şi economicitate mai puţin bune, viteza de muls de 1,1 kg/min. si un consum de cea. 1,2 UN/kg lapte).

Producţia de carne este foarte bună datorită aptitudinilor deosebite ale rasei materializate prin: pretabilitate foarte bună la sistemul intensiv de îngrăşare, greutate corporală mare, precocitate bună, spor foarte bun de creştere, conversie bună a furajelor, economicitate bună şi indici cantitativi şi calitativi deosebiţi ai cărnii.

Astfel, tăuraşii, ingrasati intensiv, au un spor de creştere de peste 1200 g/cap/zi (realizând peste 550 kg la sacrificare - 16 luni), cu un consum specific de cea. 7 UN/kg spor si un randament la sacrificare de 53-58 %.

Carnea în carcasa are o pondere de peste 65 %, raportul carne-oase este de 4,2/1, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA BĂLŢATĂ CU NEGRU ROMÂNEASCĂ

Rasa Bălţata cu negru românească s-a format în zona de câmpie din sud-estul ţării în urma unui proces de încrucişare tip „absorţie", practicat între tauri din suprarasa Friza de diferite provenienţe (Danemarca, Olanda, Germania, Israel, Suedia, U.S.A, etc) şi un material femei foarte heterogen format din rasele: Roşie dobrogeană, Brună, Bălţată românească şi Pinzgau.

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala eumetrică (femelele au talia: cea. 128-130 cm şi greutatea de cea. 550 kg), conformaţia relativ corectă, capul fin expresiv, gâtul mijlociu dezvoltat, trunchiul suficient de lung, larg şi adânc, abdomen mare, uger bine dezvoltat, mameloane de lungime medie, membre subţiri dar puternice cu aplomburi corecte. Pielea este subţire, densă şi elastica, iar părul este des şi fin.

Culoarea este baltată negru cu alb fără a avea o repartizare anume a desenului. Rasa Bălţată cu negru românească are o constituţie fin-robustă, temperament vioi, precocitate relativ bună realizând prima fătare la vârsta de sub 30 de luni şi un interval între fatări de sub 400 de zile.

Producţia de lapte: este bună potenţialul rasei fiind, în condiţii bune de creştere şi exploatare, de peste 4500 de kg/lactaţie, cu 3,8 % grăsime. Manifestă aptitudini bune de lapte: precocitate, aptitudini pentru mulsul mecanic şi economicitate, viteza de muls de peste 1,5 kg/min şi conversia furajelor 1,0-1,1 UN/kg lapte.

Producţia de carne: este deasemeni bună: rasa BNR are precocitate şi economicitate bune, ingrăşaţi intensiv, tăuraşii pot realiza greutăţi de peste 350 kg la vârsta de un an, consecutiv unui spor de creştere de peste 1000 g/cap/zi şi unui consum specific de cea. 7,6 UN/kg spor. Randamentul la sacrificare, la tineret este de 51-55 %, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA BRUNA

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala eumetrică (femelele au talia: cea. 127 cm şi greutatea de cea. 500-520 kg), conformaţia relativ armonioasă, capul este scurt, expresiv, gâtul mijlociu dezvoltat, trunchiul adânc cu linia superioară dreaptă, toracele descins, abdomenul voluminos, ugerul glóbulos, mameloane corecte, membre relativ scurte cu aplomburi corecte.

Pielea este pigmentată brun-cenuşiu, subţire, densă, elastica şi uşor detaşabilă, iar părul este fin, scurt şi moale.

Culoarea este brun cenuşie de diferite nuanţe cu o serie de particularităţi: inel alb în jurul botului, peri albi în urechi, pigmentaţie mai deschisă pe linia superioară, pe abdomen, uger şi feţele interne ale membrelor.

Rasa Brună are o constituţie robust-compactă, temperament vioi, precocitate relativ bună realizând prima fătare la vârsta de sub 33 de luni şi un interval între fâtări de sub 420 de zile.

Producţia de lapte: este bună potenţialul rasei fiind, în condiţii bune de creştere şi exploatare, de peste 3500 de kg/lactaţie, cu 3,75 %.

Manifestă aptitudini bune de lapte: viteza de muls de peste 1,2 kg/min. şi conversia furajelor 1,15 UN/kg lapte).

Producţia de carne: este deasemeni bună: rasa BNR are precocitate şi economicitate bune (îngrăşaţi intensiv, tăuraşii pot realiza greutăţi de peste 360 kg la vârsta de un an, consecutiv unui spor de creştere de peste 900 g/cap/zi şi unui consum specific de cea. 7,6 UN/kg spor. Randamentul la sacrificare, la tineret este de 54-55 %, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA PINZGAU DE TRANSILVANIA

S-a format incepand cu anul 1860 in Transilvania si Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de stepa si Mocanita ) cu tauri de rasa Pinzgau importaţi din Austria.

Caractere morfologice: Are o dezvoltare corporala variabilă, o conformaţie mai puţin armonioasă, capul este mare, gâtul puternic cu salba dezvoltată, trunchiul adânc cu linia superioară lăsată, abdomenul voluminos, ugerul globulos şi membrele puternice.

Culoarea este roşie - castanie inchisa, cu o dunga alba ce porneşte de la greaban pe linia superioara a corpului si merge laţindu-se spre spinare, sale, crupa, apoi coboară cuprinzând coada, regiunea perinala, ugerul si abdomenul continandu-se pana la capătul pieptului, formând inele in regiunea superioara a braţului si jaretului.

Rasa Pinzgau are o constituţie robustă, temperamentul vioi, precocitate mai puţin bună, rezistenţă la boli şi capacitate bună de adaptare.

Preview document

Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 1
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 2
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 3
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 4
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 5
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 6
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 7
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 8
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 9
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 10
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 11
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 12
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 13
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 14
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 15
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 16
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 17
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 18
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 19
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 20
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 21
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 22
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 23
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 24
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 25
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 26
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 27
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 28
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 29
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 30
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 31
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 32
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 33
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 34
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 35
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 36
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 37
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 38
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 39
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 40
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 41
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 42
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 43
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 44
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 45
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 46
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 47
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 48
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 49
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 50
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 51
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 52
Tehnologia Cresterii Animalelor - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Cresterii Animalelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Cresterii Animalelor - Cresterea Bovinelor

Creşterea animalelor pe teritoriul României a fost şi va fi o activitate de primă însemnătate în asigurarea bunurilor agroalimentare necesare...

Tehnici de Crestere a Animalelor - Ovine

1. INTRODUCERE 1.1 Importanta cresterii animalelor domestice „ De fapt omul nu se comportă niciodată ca un animal. Comparaţia cu animalele...

Lucrare de Specialitate - Vanatoare

Cap.I Introducere In tara noastra,datorita conditiilor de mediu favorabile,se gasesc numeroase specii de vanat,diferentiate dupa zonele de...

Importanta Cresterii Animalelor Domestice

„ De fapt omul nu se comportă niciodată ca un animal. Comparaţia cu animalele trebuie făcută cu prudenţă. În orice caz, deosebirea nu constă în...

Elaborarea Proiectului Tehnologic - Cresterea Ovinelor

pe care o conduc este amplasată la periferia municipiului Paşcani (jud. Iaşi),în N-E ţării, mai exact la 4 Km. de oraş, în Lunca-Paşcani, pe valea...

Inființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 280 de Capete în Zona de Deal

1.Memoriu justificativ 1.1 IMPORTANTĂ, ORIGINE ŞI ÎNCEPUTUL CREŞTERII CAPRINELOR Caprinele reprezintă o specie ce se bucură de un real interes în...

Creșterea Tineretului Taurin de Reproducție în Ferma Didactică

ARGUMENT Creşterea taurinelor este considerată o ramură de bază a zootehniei , datorită ponderii pe care o are în asigurarea populaţiei cu...

Ferma Vaci de Lapte, Rasa Baltata Romaneasca cu un Efectiv Matca 20 de Capete

INTRODUCERE Importanţa creşterii bovinelor. Prognoza unor instituţii specializate în cercetarea demografică umană indică menţinerea tendinţei de...

Ai nevoie de altceva?