Tehnologia creșterii animalelor

Curs
7.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 49969
Mărime: 142.32KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Apostol
Puncte necesare: 0

Extras din curs

RASA BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ

Rasa Bălţata românească s-a format în nord-estul ţarii in Transilvania şi Banat în urma unui îndelung proces de încrucişare tip „absorţie", început în anul 1860, practicat între vaci din rasa Sura de stepa şi tauri din suprarasa Simmental de diferite provenienţe.

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala mare (femelele au talia: cea. 133-135 cm şi greutatea de cea. 600 kg), conformaţia mai puţin armonioasă, capul mare, gâtul de lungime medie, bine îmbrăcat în musculatură, trunchiul relativ lung, larg şi adânc, abdomen amplu, uger globulos cu structura buna şi mameloane corecte, membre puternice. Pielea este groasă, densă şi uniformă, iar părul este des şi lung.

Culoarea este baltată alb cu galben, de diferite nuanţe ( de la gălbui pâna la roşu deschis ), având întotdeauna capul şi extremităţile membrelor de la genunchi si jaret in jos de culoare albă.

Rasa BR are o constituţie robustă, temperament liniştit, precocitate mediocră realizând prima fătare la vârsta de cea. 33 luni şi un interval între fătări de cea. 440 de zile.

Producţia de lapte variază în funcţie de condiţiile de exploatare fiind în medie între 3500-4000 kg/lactaţie, cu 3,8 % grăsime. Manifestă precocitate, aptitudini pentru mulsul mecanic şi economicitate mai puţin bune, viteza de muls de 1,1 kg/min. si un consum de cea. 1,2 UN/kg lapte).

Producţia de carne este foarte bună datorită aptitudinilor deosebite ale rasei materializate prin: pretabilitate foarte bună la sistemul intensiv de îngrăşare, greutate corporală mare, precocitate bună, spor foarte bun de creştere, conversie bună a furajelor, economicitate bună şi indici cantitativi şi calitativi deosebiţi ai cărnii.

Astfel, tăuraşii, ingrasati intensiv, au un spor de creştere de peste 1200 g/cap/zi (realizând peste 550 kg la sacrificare - 16 luni), cu un consum specific de cea. 7 UN/kg spor si un randament la sacrificare de 53-58 %.

Carnea în carcasa are o pondere de peste 65 %, raportul carne-oase este de 4,2/1, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA BĂLŢATĂ CU NEGRU ROMÂNEASCĂ

Rasa Bălţata cu negru românească s-a format în zona de câmpie din sud-estul ţării în urma unui proces de încrucişare tip „absorţie", practicat între tauri din suprarasa Friza de diferite provenienţe (Danemarca, Olanda, Germania, Israel, Suedia, U.S.A, etc) şi un material femei foarte heterogen format din rasele: Roşie dobrogeană, Brună, Bălţată românească şi Pinzgau.

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala eumetrică (femelele au talia: cea. 128-130 cm şi greutatea de cea. 550 kg), conformaţia relativ corectă, capul fin expresiv, gâtul mijlociu dezvoltat, trunchiul suficient de lung, larg şi adânc, abdomen mare, uger bine dezvoltat, mameloane de lungime medie, membre subţiri dar puternice cu aplomburi corecte. Pielea este subţire, densă şi elastica, iar părul este des şi fin.

Culoarea este baltată negru cu alb fără a avea o repartizare anume a desenului. Rasa Bălţată cu negru românească are o constituţie fin-robustă, temperament vioi, precocitate relativ bună realizând prima fătare la vârsta de sub 30 de luni şi un interval între fatări de sub 400 de zile.

Producţia de lapte: este bună potenţialul rasei fiind, în condiţii bune de creştere şi exploatare, de peste 4500 de kg/lactaţie, cu 3,8 % grăsime. Manifestă aptitudini bune de lapte: precocitate, aptitudini pentru mulsul mecanic şi economicitate, viteza de muls de peste 1,5 kg/min şi conversia furajelor 1,0-1,1 UN/kg lapte.

Producţia de carne: este deasemeni bună: rasa BNR are precocitate şi economicitate bune, ingrăşaţi intensiv, tăuraşii pot realiza greutăţi de peste 350 kg la vârsta de un an, consecutiv unui spor de creştere de peste 1000 g/cap/zi şi unui consum specific de cea. 7,6 UN/kg spor. Randamentul la sacrificare, la tineret este de 51-55 %, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA BRUNA

Caractere morfologice:

Are o dezvoltare corporala eumetrică (femelele au talia: cea. 127 cm şi greutatea de cea. 500-520 kg), conformaţia relativ armonioasă, capul este scurt, expresiv, gâtul mijlociu dezvoltat, trunchiul adânc cu linia superioară dreaptă, toracele descins, abdomenul voluminos, ugerul glóbulos, mameloane corecte, membre relativ scurte cu aplomburi corecte.

Pielea este pigmentată brun-cenuşiu, subţire, densă, elastica şi uşor detaşabilă, iar părul este fin, scurt şi moale.

Culoarea este brun cenuşie de diferite nuanţe cu o serie de particularităţi: inel alb în jurul botului, peri albi în urechi, pigmentaţie mai deschisă pe linia superioară, pe abdomen, uger şi feţele interne ale membrelor.

Rasa Brună are o constituţie robust-compactă, temperament vioi, precocitate relativ bună realizând prima fătare la vârsta de sub 33 de luni şi un interval între fâtări de sub 420 de zile.

Producţia de lapte: este bună potenţialul rasei fiind, în condiţii bune de creştere şi exploatare, de peste 3500 de kg/lactaţie, cu 3,75 %.

Manifestă aptitudini bune de lapte: viteza de muls de peste 1,2 kg/min. şi conversia furajelor 1,15 UN/kg lapte).

Producţia de carne: este deasemeni bună: rasa BNR are precocitate şi economicitate bune (îngrăşaţi intensiv, tăuraşii pot realiza greutăţi de peste 360 kg la vârsta de un an, consecutiv unui spor de creştere de peste 900 g/cap/zi şi unui consum specific de cea. 7,6 UN/kg spor. Randamentul la sacrificare, la tineret este de 54-55 %, iar carnea are însuşiri tehnologice şi organoleptice bune.

RASA PINZGAU DE TRANSILVANIA

S-a format incepand cu anul 1860 in Transilvania si Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de stepa si Mocanita ) cu tauri de rasa Pinzgau importaţi din Austria.

Caractere morfologice: Are o dezvoltare corporala variabilă, o conformaţie mai puţin armonioasă, capul este mare, gâtul puternic cu salba dezvoltată, trunchiul adânc cu linia superioară lăsată, abdomenul voluminos, ugerul globulos şi membrele puternice.

Culoarea este roşie - castanie inchisa, cu o dunga alba ce porneşte de la greaban pe linia superioara a corpului si merge laţindu-se spre spinare, sale, crupa, apoi coboară cuprinzând coada, regiunea perinala, ugerul si abdomenul continandu-se pana la capătul pieptului, formând inele in regiunea superioara a braţului si jaretului.

Rasa Pinzgau are o constituţie robustă, temperamentul vioi, precocitate mai puţin bună, rezistenţă la boli şi capacitate bună de adaptare.

Preview document

Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 1
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 2
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 3
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 4
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 5
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 6
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 7
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 8
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 9
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 10
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 11
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 12
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 13
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 14
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 15
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 16
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 17
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 18
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 19
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 20
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 21
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 22
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 23
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 24
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 25
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 26
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 27
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 28
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 29
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 30
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 31
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 32
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 33
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 34
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 35
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 36
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 37
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 38
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 39
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 40
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 41
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 42
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 43
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 44
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 45
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 46
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 47
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 48
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 49
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 50
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 51
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 52
Tehnologia creșterii animalelor - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Cresterii Animalelor.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme Durabile în Producția Animală

INTRODUCERE Prin apariţia in ultimile decenii a principiului specializării fermelor zootehnice, precum si prin concentrarea numărului de animale,...

Proiectarea unei Exploatații Agricole în Sistem Ecologic

Introducere Prezentarea conceptului de fermă ecologică şi importanţa ei Proiectarea sistemelor agricole este o lucrare tehnică ce are ca obiectiv...

Stabilirea Necesarului de Nutreț și a Eficienței Utilizării Lor pentru o Exploatație Zootehnică

INTRODUCERE Nutriţia şi alimentaţia influenţează direct şi evident nu numai nivelul producţiilor animale dar şi reproducţia, procesele de creştere...

Proiectarea unei ferme, în sistem intensiv de îngrășare a vițeilor, cu capacitatea de livrare anuală de 100 capete baby beef

Cap I. MEMORIU JUSTIFICATIV 1.1. Importanţa creşterii bovinelor Bovinele au o importanţă social-economică, sanitară, biologică şi ecologică de...

Proiect de An la Cultura Pajiștilor și a Plantelor Furajere

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Importanta, clasificare, raspândire Pajistea reprezinta suprafata de teren acoperita cu vegetatie ierboasa,...

Elaborarea Proiectului Tehnologic pentru o Fermă de Producție cu Ovine Situată în Zonă de Deal

1.Memoriu justificativ 1.1. Definirea exploataţiei Ferma agrozootehnică pe care o deţin este amplasată in satul Crasnaleuca, având coordonatele...

Organizarea ameliorativă a unei pajiști permanente degradate din zona Fălticeni, Județul Suceava

INTRODUCERE Patrimoniul pastoral al tării noastre, alcătuit din peste 4,9 milioane hectare, constituie un însemnat potentia de resurse naturale...

Creșterea iepurilor și creșterea păstrăvului

INTRODUCERE Creşterea raţională a iepurilor de casă, cunicultura, oferă posibilitatea de sporire a veniturilor unui număr mare de locuitori de la...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia creșterii animalelor - creșterea bovinelor

Creşterea animalelor pe teritoriul României a fost şi va fi o activitate de primă însemnătate în asigurarea bunurilor agroalimentare necesare...

Practică la tehnologia creșterii animalelor - studiul producției de carne la bovine

Importanţa creşterii bovinelor Creşterea bovinelor reprezintă o ramură de primă importanţă a agriculturii mondiale, datorită volumului,...

Practică tehnologia creșterii animalelor - studiul producției de carne la bovine

INTRODUCERE Bovinele au o importanţă social-economică, sanitară, biologică şi ecologică de prim ordin în economia multor state. Ele furnizează un...

Tehnologia creșterii animalelor - bovine - rasa Charolaise

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Consideraţii generale Creşterea animalelor pe teritoriul României a fost şi va fi o activitate de primă însemnătate în...

Tehnologia creșterii animalelor - ovine - rasa țurcană

I.Introducere 1.Importanta cresterii animalelor Istoria civilizatiei este asociata indeaproape cu animalele domestice. La aparitia...

Nutriția și alimentația bovinelor și porcinelor

INTRODUCERE Nutritia si alimentatia influenteaza direct si evident nu numai nivelul productiilor animale dar si reproductia, procesele de crestere...

Tehnologia obținerii și procesării produselor de origine animală

TEHNOLOGIA DE CRESTERE, REPRODUCTIE SI AMELIORARE A BOVINELOR TEHNOLOGIA DE CRESTERE SI INTRETINERE A TAURINELOR - In conditiile economiei de...

Tehnologia de creștere a taurinelor

TEHNOLOGIA DE CRESTERE A TAURINELOR In conditiile economiei de piata, este necesara o noua abordare a modului de crestere si intretinere a...

Ai nevoie de altceva?