Tehnologia de Cultura a Porumbului Boabe

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Tehnologia de Cultura a Porumbului Boabe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor: Constantin Dumitra

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Importanţă:

Porumbul este una din cerealele cele mai importante pentru România. Acesta poate fi cultivat pe soluri diferite ca fertilitate , textura si reacţie , dar trebuie evitate solurile extreme. Rotaţia se face între leguminoase (mazăre, fasole, soia ) dar şi între cereale şi prăşitoare (cartof, sfeclă). Preferă solurile uşoare, în general ( cernoziomurile lutonisipoase) în Lunca Dunarii.

Este important în hrana animalelor, în industria alcoolului. Mălaiul este folosit şi în alimentaţie, cocenii tocaţi, balotaţi sunt folosiţi în hrana animalelor

Tehnologia:

2009 dezmiriştirea în funcţie de planta premergătoare, curăţarea terenului de resturi vegetale, dacă este după cereale acestea ne permite dezmireştirea;

2010 arătura care mobilizează terenul în profunzime, având ca scop încorporarea superfosfatului în teren(simplu, dublu sau triplu concentrat) aceasta se face la adancimea de 25-30 cm. Aratura de primăvară trebuie exclusă putând fi înlocuită prin discuiri şi grapări repetate pe terenuri curate de buruieni şi terenuri bine aprovizionate cu apă. În situaţii extreme când se impune arătura de primăvară trebuie efectuată cât mai devreme şi de bună calitate;

2011 aratul se realizează cu maşini agricole, plug simplu sau reversibil cu 2-3 brazde sau 12 brazde, dimensiunea brazdei este în funcţie de puterea tractorului;

2012 primăvara se realizează mobilizarea terenului cu grapa cu disc la 8-10 cm ;

2013 pregatirea patului germinativ se face cu ajutorul combinatoarelor de diferite volume, aceasta se realizează la adancime de 1-2 cm mai mare decât adancimea de semanat; pregatirea patului germinativ urmareşte nivelarea terenului şi realizarea unui strat de sol afânat şi mărunţit pe adâncimea de semănat printr-un număr cât mai redus de treceri pe teren;

2014 aplicarea erbicidelor pentru combaterea buienilor, erbicidatul se face înainte de semănat.

Sămânţa – trebuie neapărat certificată şi tratată în primul rând cu fungicide iar când cultivăm după altă praşitoare sau porumb în cultura repetată atunci sămânţa trebuie tratată şi cu insecticide.

Sămânţa se tratează în general mecanic asigurând tratarea pe toate boabele şi pe întreaga suprafaţă.

Sămânţa trebuie să aibă germinaţie între 85% cea mai slabă germinaţie admisă şi 90%. Puritatea trebuie să fie de cel puţin 98% , să fie bine calibrate şi să aibă putere de germinaţie corespunzătoare. Sămânţa ca să germineze la 8-10 0C trebuie să absoarbă 20-22% apă din greutatea ei; răsărirea are loc în 7-8 zile. Se folosesc numai hibrizi de porumb cu perioada de vegetaţie de la 81-160-180 zile.

Semănatul- Perioada de semănat corespunde perioadei când în sol la adancimea de 10 cm se stabilizează temperaturi de peste 8-10 0C

Densitatea de semănat este un factor tehnologic foarte important şi se stabileste în funcţie de particularităţile hibridului cultivat, de rezerva de apă din sol şi de gradul de aprovizionare al solului cu elemente nutritive.Este recomandat 45-50 plante / ha dacă terenul este neirigat şi 57-75 plante/ ha dacă ternul este irigat.

Semănatul se realizează pe rânduri cu maşina de precizie SPC-6 cu diferite volume de la 4-16 secţii, la distanţa dintre rânduri de 70 cm şi adancimea de 6-8-9 cm în funcţie de umiditatea solului, asigurând 15-25 kg sămânţă/ha.

Sămânţa trebuie să absoarbă apă o treime din greutatea ei pentru a răsării. Perioada de răsărire este între 20-25 aprilie şi 5-10 mai.

Cantitatea de sămânţă folosită la hectar variază între 10-20 kg, în funcţie de densitatea stabilită şi de masa a 1 000 de boabe.

Semanatul se face cu semanatoarea pneumatica combinate SPC -6, SPC -8, SPC -12, cu viteza de lucru de 5-11 km /h

Lucrări de îngrijire:

Combaterea buruienilor – se realizează pe cale chimică cu ajutorul erbicidelor ,administrarea făcându-se cu instalaţii speciale de diferite volume atât în ceace priveşte capacitatea rezervorului cât şi lăţimea de lucru a maşinii.Ele se administrează atât cu pregătirea patului germinativ înainte cu două trei zile de răsărire şi dacă este necesar în timpul vegetaţiei în funcţie de spectrul de buruieni specific culturilor(erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunză lată şi erbicide pentru combaterea gramineelor); Erbicidarea se face cu MET-uri sau maşini autopropulsate Mai există şi combaterea buruienilor pe cale mecanică care se face cu ajutorul cultivatoarelor(prăşitoare).

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Cultura a Porumbului Boabe.doc