Zootehnie

Curs
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 121 în total
Cuvinte : 52709
Mărime: 918.90KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

CURS 1

OBIECTUL SI IMPORTANTA DISCIPLINEI DE ZOOTEHNIE

Cresterea animalelor ca stiinta a luat nastere in anul 1946, odata cu infiintarea primei catedre de specialitate din cadrul institutului National agricol de la Versailles. In anul 1884 termenul de zootehnie a fost introdus de GASPARIN care provine din limba greaca , din imbinarea cuvintelor: zoon= animal si technos =tehnica.

In acceptiunea actuala zootehnia este stiinta care se ocupa cu studierea si stabilirea principiilor si metodelor care stau la baza tehnologiilor de producere , crestere, inmultire si ameliorare a animalelor domestice , in scopul obtinerii de productii mari, de calitate superioara , la preturi cat mai mici.

Zootehnia studiaza animalele din punct de vedere biologic si din punct de vedere economic.

Productiile animalelor sunt rezultatl functionalitatii organelor, aparatelor si sistemelor organismelor, astfel ca pentru a realiza performante de productie ridicate , prin intensificarea acestora este necesara cunoasterea mecanismelor care le genereaza

Zootehnia este sistematizata in 2 parti:

- zootehnie generala, in care sunt prezentate aspectele bioeconomice comune tuturor speciilor. Aceasta studiaza elaborarea principiilor si metodelor care stau la baza tehnologiilor de producere, crestere , inmultire si ameliorare a animalelor domestice;

- zootehnie speciala, in care sunt prezentate caracteristicile fiecarei specii si tehnologiile de crestere specifice, prin aplicarea principiilor si metodelor generale, diferentiat pe specii, productii si rase de animale.

Zootehnia are stranse legaturi cu multe discipline biologice:astfel , studiul originii si formarii speciilor si raselor d animale domestice apeleaza la date de biologie generala si taxonomie. Cunoasterea animalelor apeleaza la cunostinte de anatomie, fiziologie, histologie, alimentatie, ameliorare, reproductie, zooigiena , management, marketing, prognoza, matematica. De aceea toti specialistii care lucreaza in acest domeniu trebuie sa cunoasca factorii care determina si influienteaza valoarea zooeconomica si genetica a animalelor

Zootehnia este una din cele mai vechi ramuri ale agriculturii , despre care XENOFON mentiona ca aceasta reprezinta mama si doica tuturor indeletnicirilor umane.

IMPORTANTA ECONOMICA SI SOCIALA A CRESTERII ANIMALELOR

Importanta economica a cresterii animalelor consta in aceea ca furnizeaza omului produse de origine animala , multiple si variate, furnizeaza forta de munca, animale de paza, de vanatoare de sport sau anumale de laborator. Animalele contribuie la realizarea altor ramuri de productie.

Scopul principal al cresterii animalelor este obtinerea de produse alimentare cu mare valoare biologica si nutritiva, cum sunt: lapte, carne, ouo, miere de albine, produse consumate ca atare sau constituie materii prime pentru industria alimentara.Animalele furnizeaza si alte produse ca : lana, piele, pielicele, blanuri, matase, ceara de albine, care constituie materii prime pentru o gama larga de ramuri industriale: incaltaminte, imbracaminte, optica, cosmetica, farmaceutica, perii, pensule, lacuri , vopsele etc

O serie de subproduse de la animale ( oase, coarne,, ongloane) din care se confectioneaza obiecte de artizanat, cleiuri, fainuri furajere si ingrasaminte. Din intestine se fac membrane pentru mezeluri, corzi pentru instrumente muzicale sau ata chirurgicala(catgut). De asemenea , glandele endocrine, sangele, unele produse secundare apicole se folosesc la prepararea a numeroase medicamente.

In regiuniole de deal si de munte se mai foloseste si acum forta de munca a calului, magarului, bivolului sau boului. Cainele se foloseste pentru paza si vanatoare, unele rase de cai pentru sport iar animalele de laborator servesc ca animale de experienta.

In mod indirect animalele contribuie la cresterea randamentului economic al agriculturii deoarece 75% din productia vegetala secundara din agricultura este valorificata de animale si transformata in produse alimentare sau materii prime industriale cu o valoare biologica si de calitate superioara ( paie, pleava, coceni, vreji etc). De asemenea numai animalele valorifica pasunile si fanetele din zonele subcolinare si montane care nu pot fi colectate si conservate prin alte mijloace.Terenurile mlastinoase sau baltile pot fi amenajate ca iazuri si elestee pentru piscicultura.

Animalele valorifica unele reziduuri industriale, cum ar fi taratele, borhoturile, sroturile, dar si unele subroduse obtinute in urma prelucrarii laptelui( zerul si zara), laptele ecremat folosite in hrana viteilor si purceilor.

Ingrasamintele naturale rezultate de la animale sunt folosite pentru fertilizarea solurilor, sunt ecologice si contribuie la cresterea productiilor vegetale. Albinele polenizeaza suplimentar plantele agricole entomogame , conducand la cresterea de seminte si fructe cu 20-250%. Cresterea animalelor este o ramura a agriculturii care consuma forta de munca asigurand locuri de munca si venituri populatiei din zonele rurale.

EVOLUTIA CRESTERII ANIMALELOR

Cresterea animalelor constituie indeletnicirea de baza a omenirii, dezvoltand aceasta ramura formand rase ameliorate folosind metode rationale de crestere si exploatare 150-200 ani. Cresterea de animale prin metode avansate tehnico stiintifice a inceput in urma cu 4-5 decenii, aflandu-se in prezent la a 3-a generatie de biotehnologii.

Aprecierea corecta a stadiului de dezvoltare a animalelor necesita o cunoastere aprofundata a evolutiei cresterii animalelor de-a lungul istoriei sociatatii omenesti.Inca din timpul comunei primitive modul de crestere a animalelor este reflectat indirect printr-o serie de dovezi arheologice sau diferite obiecte de lucru. In mileniul III ich. S-au descoperit la vechii egipteni desene sau sculpturi care reflecta capturarea si domesticirea si mulsul vacilor. Cea mai mare realizare a comunei primitive este domesticirea animalelor, care a reprezentat o noua treapta in dezvoltarea mijloacelor de productie Indeletnicirea cresterii animalelor a evoluat lent, astfel ca in evul mediu efectivele de animale si modul de crestere erau inca primitive In unele zone geografice cu conditii de mediu favorabile au aparut animale sau grupe de animale cu insusiri productive mai bune Concomitent cu dezvoltarea industriei, a centrelor populate, a intensificarii comertului, cererea de produse animaliere a inregistrat o crestere din ce in ce mai mare. Animalele erau crescute pentru producerea de produse ( carne , lapte, oua, grasime, ) dar si pentru furnizarea de materii rprime necesare industriei de prelucrare( lana, piele, aducan astfel importante venituri crescatorilor.

Preview document

Zootehnie - Pagina 1
Zootehnie - Pagina 2
Zootehnie - Pagina 3
Zootehnie - Pagina 4
Zootehnie - Pagina 5
Zootehnie - Pagina 6
Zootehnie - Pagina 7
Zootehnie - Pagina 8
Zootehnie - Pagina 9
Zootehnie - Pagina 10
Zootehnie - Pagina 11
Zootehnie - Pagina 12
Zootehnie - Pagina 13
Zootehnie - Pagina 14
Zootehnie - Pagina 15
Zootehnie - Pagina 16
Zootehnie - Pagina 17
Zootehnie - Pagina 18
Zootehnie - Pagina 19
Zootehnie - Pagina 20
Zootehnie - Pagina 21
Zootehnie - Pagina 22
Zootehnie - Pagina 23
Zootehnie - Pagina 24
Zootehnie - Pagina 25
Zootehnie - Pagina 26
Zootehnie - Pagina 27
Zootehnie - Pagina 28
Zootehnie - Pagina 29
Zootehnie - Pagina 30
Zootehnie - Pagina 31
Zootehnie - Pagina 32
Zootehnie - Pagina 33
Zootehnie - Pagina 34
Zootehnie - Pagina 35
Zootehnie - Pagina 36
Zootehnie - Pagina 37
Zootehnie - Pagina 38
Zootehnie - Pagina 39
Zootehnie - Pagina 40
Zootehnie - Pagina 41
Zootehnie - Pagina 42
Zootehnie - Pagina 43
Zootehnie - Pagina 44
Zootehnie - Pagina 45
Zootehnie - Pagina 46
Zootehnie - Pagina 47
Zootehnie - Pagina 48
Zootehnie - Pagina 49
Zootehnie - Pagina 50
Zootehnie - Pagina 51
Zootehnie - Pagina 52
Zootehnie - Pagina 53
Zootehnie - Pagina 54
Zootehnie - Pagina 55
Zootehnie - Pagina 56
Zootehnie - Pagina 57
Zootehnie - Pagina 58
Zootehnie - Pagina 59
Zootehnie - Pagina 60
Zootehnie - Pagina 61
Zootehnie - Pagina 62
Zootehnie - Pagina 63
Zootehnie - Pagina 64
Zootehnie - Pagina 65
Zootehnie - Pagina 66
Zootehnie - Pagina 67
Zootehnie - Pagina 68
Zootehnie - Pagina 69
Zootehnie - Pagina 70
Zootehnie - Pagina 71
Zootehnie - Pagina 72
Zootehnie - Pagina 73
Zootehnie - Pagina 74
Zootehnie - Pagina 75
Zootehnie - Pagina 76
Zootehnie - Pagina 77
Zootehnie - Pagina 78
Zootehnie - Pagina 79
Zootehnie - Pagina 80
Zootehnie - Pagina 81
Zootehnie - Pagina 82
Zootehnie - Pagina 83
Zootehnie - Pagina 84
Zootehnie - Pagina 85
Zootehnie - Pagina 86
Zootehnie - Pagina 87
Zootehnie - Pagina 88
Zootehnie - Pagina 89
Zootehnie - Pagina 90
Zootehnie - Pagina 91
Zootehnie - Pagina 92
Zootehnie - Pagina 93
Zootehnie - Pagina 94
Zootehnie - Pagina 95
Zootehnie - Pagina 96
Zootehnie - Pagina 97
Zootehnie - Pagina 98
Zootehnie - Pagina 99
Zootehnie - Pagina 100
Zootehnie - Pagina 101
Zootehnie - Pagina 102
Zootehnie - Pagina 103
Zootehnie - Pagina 104
Zootehnie - Pagina 105
Zootehnie - Pagina 106
Zootehnie - Pagina 107
Zootehnie - Pagina 108
Zootehnie - Pagina 109
Zootehnie - Pagina 110
Zootehnie - Pagina 111
Zootehnie - Pagina 112
Zootehnie - Pagina 113
Zootehnie - Pagina 114
Zootehnie - Pagina 115
Zootehnie - Pagina 116
Zootehnie - Pagina 117
Zootehnie - Pagina 118
Zootehnie - Pagina 119
Zootehnie - Pagina 120
Zootehnie - Pagina 121

Conținut arhivă zip

  • Zootehnie.doc

Alții au mai descărcat și

Cresterea Sturionilor

Importanta cresterii animalelor - importanta pisciculturii Zootehnia ca ramură a ştiinţelor agricole, reprezintă în sine o ştiinţă a cunoaşterii,...

Lucrare de Specialitate - Vanatoare

Cap.I Introducere In tara noastra,datorita conditiilor de mediu favorabile,se gasesc numeroase specii de vanat,diferentiate dupa zonele de...

Masuri Sanitar-Veterinare de Prevenire si Combatere a Bolilor in Fermele de Animale

CAPITOLUL I STRUCTURA ORGANIZATORICA A SERVICIILOR DE CONSULTANTA AGRICOLA LA NIVELUL JUDETULUI Buzau 1-1 STRUCTURA ORGANiZATORICA A OFICIILOR...

Pratologie și Pratotehnica

INTRODUCERE O componentă importantă a patrimoniului funciar al ţării noastre o constituie suprafaţa de 4,9 milioane hectare de pajişti...

Creșterea Tineretului Taurin de Reproducție în Ferma Didactică

ARGUMENT Creşterea taurinelor este considerată o ramură de bază a zootehniei , datorită ponderii pe care o are în asigurarea populaţiei cu...

Controlul si Expertiza Calitatii Mierii

INTRODUCERE Apicultura este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de...

Patogenii si Daunatorii Vitei de Vie

Viţa de vie iţa de vie (sau Vitis vinifera) este o specie de Vitis, originară din regiunea mediteraneană, Europa centrală şi sud-vestul Asiei, din...

Rasele de Ovine din România

Rasele de ovine din România Capitolul 1. Importanta cresterii ovinelor din România Una din principalele ramuri ale cresterii animalelor o...

Ai nevoie de altceva?