Zootehnie

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Zootehnie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 121 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CURS 1

OBIECTUL SI IMPORTANTA DISCIPLINEI DE ZOOTEHNIE

Cresterea animalelor ca stiinta a luat nastere in anul 1946, odata cu infiintarea primei catedre de specialitate din cadrul institutului National agricol de la Versailles. In anul 1884 termenul de zootehnie a fost introdus de GASPARIN care provine din limba greaca , din imbinarea cuvintelor: zoon= animal si technos =tehnica.

In acceptiunea actuala zootehnia este stiinta care se ocupa cu studierea si stabilirea principiilor si metodelor care stau la baza tehnologiilor de producere , crestere, inmultire si ameliorare a animalelor domestice , in scopul obtinerii de productii mari, de calitate superioara , la preturi cat mai mici.

Zootehnia studiaza animalele din punct de vedere biologic si din punct de vedere economic.

Productiile animalelor sunt rezultatl functionalitatii organelor, aparatelor si sistemelor organismelor, astfel ca pentru a realiza performante de productie ridicate , prin intensificarea acestora este necesara cunoasterea mecanismelor care le genereaza

Zootehnia este sistematizata in 2 parti:

- zootehnie generala, in care sunt prezentate aspectele bioeconomice comune tuturor speciilor. Aceasta studiaza elaborarea principiilor si metodelor care stau la baza tehnologiilor de producere, crestere , inmultire si ameliorare a animalelor domestice;

- zootehnie speciala, in care sunt prezentate caracteristicile fiecarei specii si tehnologiile de crestere specifice, prin aplicarea principiilor si metodelor generale, diferentiat pe specii, productii si rase de animale.

Zootehnia are stranse legaturi cu multe discipline biologice:astfel , studiul originii si formarii speciilor si raselor d animale domestice apeleaza la date de biologie generala si taxonomie. Cunoasterea animalelor apeleaza la cunostinte de anatomie, fiziologie, histologie, alimentatie, ameliorare, reproductie, zooigiena , management, marketing, prognoza, matematica. De aceea toti specialistii care lucreaza in acest domeniu trebuie sa cunoasca factorii care determina si influienteaza valoarea zooeconomica si genetica a animalelor

Zootehnia este una din cele mai vechi ramuri ale agriculturii , despre care XENOFON mentiona ca aceasta reprezinta mama si doica tuturor indeletnicirilor umane.

IMPORTANTA ECONOMICA SI SOCIALA A CRESTERII ANIMALELOR

Importanta economica a cresterii animalelor consta in aceea ca furnizeaza omului produse de origine animala , multiple si variate, furnizeaza forta de munca, animale de paza, de vanatoare de sport sau anumale de laborator. Animalele contribuie la realizarea altor ramuri de productie.

Scopul principal al cresterii animalelor este obtinerea de produse alimentare cu mare valoare biologica si nutritiva, cum sunt: lapte, carne, ouo, miere de albine, produse consumate ca atare sau constituie materii prime pentru industria alimentara.Animalele furnizeaza si alte produse ca : lana, piele, pielicele, blanuri, matase, ceara de albine, care constituie materii prime pentru o gama larga de ramuri industriale: incaltaminte, imbracaminte, optica, cosmetica, farmaceutica, perii, pensule, lacuri , vopsele etc

O serie de subproduse de la animale ( oase, coarne,, ongloane) din care se confectioneaza obiecte de artizanat, cleiuri, fainuri furajere si ingrasaminte. Din intestine se fac membrane pentru mezeluri, corzi pentru instrumente muzicale sau ata chirurgicala(catgut). De asemenea , glandele endocrine, sangele, unele produse secundare apicole se folosesc la prepararea a numeroase medicamente.

In regiuniole de deal si de munte se mai foloseste si acum forta de munca a calului, magarului, bivolului sau boului. Cainele se foloseste pentru paza si vanatoare, unele rase de cai pentru sport iar animalele de laborator servesc ca animale de experienta.

In mod indirect animalele contribuie la cresterea randamentului economic al agriculturii deoarece 75% din productia vegetala secundara din agricultura este valorificata de animale si transformata in produse alimentare sau materii prime industriale cu o valoare biologica si de calitate superioara ( paie, pleava, coceni, vreji etc). De asemenea numai animalele valorifica pasunile si fanetele din zonele subcolinare si montane care nu pot fi colectate si conservate prin alte mijloace.Terenurile mlastinoase sau baltile pot fi amenajate ca iazuri si elestee pentru piscicultura.

Animalele valorifica unele reziduuri industriale, cum ar fi taratele, borhoturile, sroturile, dar si unele subroduse obtinute in urma prelucrarii laptelui( zerul si zara), laptele ecremat folosite in hrana viteilor si purceilor.

Ingrasamintele naturale rezultate de la animale sunt folosite pentru fertilizarea solurilor, sunt ecologice si contribuie la cresterea productiilor vegetale. Albinele polenizeaza suplimentar plantele agricole entomogame , conducand la cresterea de seminte si fructe cu 20-250%. Cresterea animalelor este o ramura a agriculturii care consuma forta de munca asigurand locuri de munca si venituri populatiei din zonele rurale.

EVOLUTIA CRESTERII ANIMALELOR

Cresterea animalelor constituie indeletnicirea de baza a omenirii, dezvoltand aceasta ramura formand rase ameliorate folosind metode rationale de crestere si exploatare 150-200 ani. Cresterea de animale prin metode avansate tehnico stiintifice a inceput in urma cu 4-5 decenii, aflandu-se in prezent la a 3-a generatie de biotehnologii.

Aprecierea corecta a stadiului de dezvoltare a animalelor necesita o cunoastere aprofundata a evolutiei cresterii animalelor de-a lungul istoriei sociatatii omenesti.Inca din timpul comunei primitive modul de crestere a animalelor este reflectat indirect printr-o serie de dovezi arheologice sau diferite obiecte de lucru. In mileniul III ich. S-au descoperit la vechii egipteni desene sau sculpturi care reflecta capturarea si domesticirea si mulsul vacilor. Cea mai mare realizare a comunei primitive este domesticirea animalelor, care a reprezentat o noua treapta in dezvoltarea mijloacelor de productie Indeletnicirea cresterii animalelor a evoluat lent, astfel ca in evul mediu efectivele de animale si modul de crestere erau inca primitive In unele zone geografice cu conditii de mediu favorabile au aparut animale sau grupe de animale cu insusiri productive mai bune Concomitent cu dezvoltarea industriei, a centrelor populate, a intensificarii comertului, cererea de produse animaliere a inregistrat o crestere din ce in ce mai mare. Animalele erau crescute pentru producerea de produse ( carne , lapte, oua, grasime, ) dar si pentru furnizarea de materii rprime necesare industriei de prelucrare( lana, piele, aducan astfel importante venituri crescatorilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Zootehnie.doc