Bazele Tehnologiei Confectiilor

Imagine preview
(8/10 din 11 voturi)

Acest curs prezinta Bazele Tehnologiei Confectiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 11 fisiere doc de 23 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1. Introducere si definitia confectiilor textile

Sfera productiei materiale realizeaza o gama foarte larga de bunuri cunoscute sub numele de obiecte, produse etc., fiecare din acestea având o anumita destinatie.

În cadrul bunurilor de larg consum se regasesc si obiecte de îmbracaminte, încaltaminte, uz casnic etc. ce sunt destinate satisfacerii cerintelor din ce în ce mai exigente a maselor largi de consumatori.

Aceste obiecte de confectii se realizeaza într-un domeniu specific de confectionare si sunt cunoscute sub denumirea de confectii textile si confectii din piele.

Notiunea de confectii si a derivatelor sale deriva din verbul a confectiona ce delimiteaza o actiune de prelucrare a materialelor si/sau a semifabricatelor pentru obtinerea unor obiecte sau bunuri.

Notiunea de confectioner, a confectiona se întâlnesc în toate sferele productive: confectii metalice, confectii din lemn, confectii textile etc.

Confectiile textile si din piele sunt destinate obtinerii unor bunuri de larg consum si se materializeaza în produse de îmbracaminte, încaltaminte etc.

Practic acum exista 2 domenii de activitate distincta în cadrul confectiilor:

- textile ce realizeaza produse de îmbracaminte

- piele ce realizeaza preponderent produse de încaltaminte.

Cele 2 domenii de activitate sunt înglobate în cadrul industriei textile.

Singura tangenta a confectiilor cu industria textila o reprezinta ca prelucreaza materiale textile.

Confectiile textile si din piele prezinta urmatoarele similitudini:

a) baza de materii prime ce este constituita din materiale textile, piei, blanuri si înlocuitori de piele si blana.

b) tehnologia de fabricatie este bazata pe prelucrarea materialelor plane în cadrul unor faze si operatii specifice de croire, asamblare prin coasere (lipire), finisare etc.

c) produsul finit, ce este concretizat în bunuri de larg consum destinate acoperirii corpului uman.

Materialele ce se prelucreaza în cadrul confectiilor se prezinta ca suprafete plane si constituie baza de materii prime comuna ambelor domenii de activitate.

Îmbracamintea se realizeaza atât din materiale textile, cât si din piele, blana, înlocuitori, iar încaltamintea utilizeaza ca materiale de baza secundare si auxiliare pe lânga piei, blanuri si înlocuitori si materiale textile.

Din aceste materiale, în cadrul tehnologiei de confectionare, se obtin într-o prima faza numita croire, reperele produselor de confectii.

Aceste repere sunt transformate prin procedee de asamblare specifice în elemente de produs sub ansamblu si produse finite.

Asamblarea are loc în cadrul fazei de confectionare, utilizând procedee de îmbinare prin coasere, lipire, sudare.

În ultima faza, cea de finisare , are loc realizarea formei finale a produsului prin operatii specifice ,predominând în cazul produselor de îmbracaminte operatiile umido-termice.

Definitii :

a) CONFECTIILE TEXTILE SI DIN PIELE reprezinta totalitatea produselor realizate de industria de confectii.

b) CONFECTIILE TEXTILE SI DIN PIELE reprezinta un complex de obiecte materializate în bunuri de larg consum si realizate în cadrul unui proces de fabricatie specific(croire, asamblare, finisare) prin care materialele si semifabricatele îsi modifica forma, dimensiunile, aspectul.

Pornind de la aceste definitii se poate preciza urmatoarea componenta a confectiilor ca bunuri de larg consum:

a) Articole de îmbracaminte(haine, vesminte)

b) Articole de încaltaminte

c) Articole de uz casnic si gospodaresc(draperii, lavete)

d) Articole de marochinarie si accesorii

e) Articole tehnice(curele, filtre)

f) Articole sanitaro-medicale(halate)

g) Articole sportive(mingi, genti sportive)

h) Articole cu destinatii speciale(saci).

În cadrul confectiilor textile si din piele, ponderea cea mai mare, cca 80-90%, o reprezinta articolele de îmbracaminte si încaltaminte realizate din diverse materiale textile si netextile. Datorita acestui fapt confectiile sunt considerate de cele mai multe ori articole de îmbracaminte si încaltaminte, desi notiunea înglobeaza mai multe categorii de produse.

Îmbracamintea- totalitatea obiectelor confectionate din tesaturi, tricoturi, piei, blanuri etc.,ce acopera corpul uman exclusiv încaltamintea.

Îmbracamintea-acopera cca 80% din suprafata corpului uman, scopul principal fiind cel utilitar- estetic, astfel îmbracamintea constituie mijlocul de protectie al corpului uman fata de actiunile nefavorabile a mediului, având si rolul de a înfrumuseta corpul, de a atenua unele disarmonii de conformatie si în final de a întregi aspectul exterior al purtatorului.

Încaltamintea-reprezinta totalitatea obiectelor confectionate din piele, blana, tesaturi, tricoturi si netesute, ce acopera partea inferioara a picioarelor corpului, având ca si îmbracamintea scop utilitar- estetic.

Încaltamintea –acopera cca 10-15% din corpul uman, împreuna cu îmbracamintea constituie un ansamblu de produse de confectii ca strat de legatura între corp si mediu.

Fisiere in arhiva (11):

 • Bazele Tehnologiei Confectiilor
  • 1 introducere si def conf tex.doc
  • 10 proiectarea tiparelor.doc
  • 11 gradarea tiparelor.doc
  • 12 incadrarea tiparelor.doc
  • 3 mat prime si mat pt conf - definire.doc
  • 4 mat prime si mat pt conf - clasificare.doc
  • 5 mat prime si mat pt conf - caracteristici.doc
  • 6 controlul materiilor prime.doc
  • 7 depozitarea materiilor prime.doc
  • 8 elementele documentatiei tehnice.doc
  • 9 indicatori antropometrici.doc