Consumul de droguri in randul tinerilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Consumul de droguri in randul tinerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1.Stabilirea temei de cercetare

Această cercetare abordează tema Consumului de droguri în rândul tinerilor.

a) Motivarea temei de cercetare

Am ales să abordez această temă deoarece reprezintă o problemă socială, un fenomen complex în continuă creștere care afectează atât calitatea vieții consumatorilor cât și a cetățenilor neconsumatori.

b) Semnificația socială a temei

În ultimii ani în România s- a remarcat o creștere a consumului de droguri fapt dovedit și de statisticile Agenției Naționale Antidrog. ANA susține că cel mai consumat drog din România în anul 2016 este canabisul. ,, 4,6 % din populația generală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani declarând că a experimentat consumul de canabis, din care 2%, în ultimul an , și 1%, în ultima lună.” Datorită creșterii consumului de droguri s-au implementat noi programe pentru a preveni consumul de droguri. Deoarece consumul de droguri reprezintă o problemă socială au avut loc campanii de informare cu privire la riscurile consumului de droguri și a noilor substanțe psihoactive apărute în ultimii ani pe piață.

c) Definirea temei de cercetare

Luana Pop definește drogul ca fiind ,, orice substanță care, prin natura sa chimică, alterează structura și funcționarea normală a organismului”

Termenul de consum este definit ca fiind,, acea folosire excesivă, continuă sau sporadică, incompatibilă sau fără legătură cu practica medicală!”

1. Fixarea obiectivelor

a) Doresc să identific care sunt tipurile de droguri consumate de către populația tânără și care este frecvența cu care aceștia consumă drogurile.

b) Îmi propun să aflu care sunt motivele care îi determină pe tineri să recurgă la consumul de droguri.

2. Cadrul teoretic de referință

În lucrarea sa Adolescenții și toxicomania, Gilles Ferreol afirmă că momentul apariției ,, consumului illicit de droguri, ca fenomen cu dimensiuni sociale, își are originea in anii ‘50 - ‘60, în cursul dramaticelor mutații culturale ale lumii occidentale. Acest fenomen a patruns în toate comunitățile, progresând extrem de rapid in rândul tinerilor, fapt ce se datorează mai multor factori.”

România reprezintă o țară de tranzit pentru traficul de droguri. Cea mai ridicată rată a traficului de droguri o reprezintă orașele Constanța( datorită portului maritim), București și Timiș. Conform Agenției Naționale Antidrog în anul 2016 cel mai consumat drog în rândul tinerilor a fost canabisul .Conform statisticilor făcute de Agenția Națională Antidrog principalele droguri consumate de populația cu varsta cuprinsă între 25 și 34 de ani sunt, canabisul, cocaina și ecstasy. ,, Dacă în cazul prevalenței de-a lungul vieții,cea mai mare valoare se înregistrează pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani( 7,4%), prevalențele care indică un consum actual și recent prezintă valori mai mari pentru grupa de vârstă 15-24 de ani (3,4%, respectiv 2,1%).” Consumul de canabis este predominant în mediul urban, astfel că 6,6% din populația României a consumat cel puțin o data canabis. Pentru consumul de ecstasy 1% din populația cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani au declarat ca au consumat recent. Consumul de cocaină este cel mai ridicat pentru grupa de vârstă 25-34 de ani- 1,7%.

În România exista instituții și organizații care se ocupă cu lupta contra consumului de droguri, dar în același timp dezvoltă programe de prevenire a consumului de droguri. Cea mai importantă instituție din țara noastră este Agenția Națională Antidrog. ANA, este într-o luptă continua contra traficului și consumului de droguri. În prezent Agenția Națională Antidrog a pus în aplicare ,, Strategia Națională Antidrog” 2013-2020. Această strategie urmărește reducerea amplorii fenomenului de droguri.

3. Universul cercetării

În cadrul acestei cercetări am abordat ca temă fenomenul Consumului de droguri în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Grupul țintă este reprezentat de către tinerii din municipiul București și orașul Târgoviște. Prin intermediul cercetării urmărim atât grupul țintă cât și organizațiile care se ocupă cu prevenirea consumului de droguri.

Eșantionarea

În vederea realizării acestei cercetări grupul țintă este reprezentat de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani. Dar și posibili consumatori de droguri cât și instituțiile care se ocupă cu combaterea consumului de droguri.

În vederea realizării acestei cercetări consider că cea mai potrivită metodă de eșantionare este eșantionarea nonprobabilistică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul de droguri in randul tinerilor.docx

Bibliografie

Drăgan, Jenică, Aproape totul despre droguri, Editura Militară, 1994
Gilles Ferreol, Adolescentii si toxicomania, trad. de Adina Cobuz, Editura Polirom, Iasi, 2000
Pop, Luana, Dicționar de politici sociale, București, Editura Expert, 2002
Rădulescu Sorin, Damboeanu Cristina, Sociologia consumului si abuzului de droguri,
Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2006