Curs Calitate

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Curs Calitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 75 de pagini (in total).

Profesor: Nicolae Crainic

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Capitolul 2. CONTROLUL CALITATII PRODUSELOR

2. 1. Calitatea comerciala

Calitatea comerciala confera produselor competitivitate pe piata interna si pe pietele externe. In consecinta, in calitatea produsului se integreaza elemente ca de exemplu: caracteristici calitative, grad de utilitate, economicitate, estetica si ergonomie, toate acestea privite sub aspect social si functional.

In vederea obtinerii acestei calitati totale, producatorul nu poate modifica imediat si in masura insemnata nivelul calitativ existent fara a executa transformari semnificative cum ar fi de exemplu: reorganizarea activitatilor de cercetare, proiectare, productie.

Deci, calitatea unui produs este necesar sa satisfaca gradul de utilitate in conditii de optimalizare a cheltuielilor totale, atit pentru producator cit si pentru cumparator, fapt pentru care ii sunt necesare asigurarea urmatoarelor conditii:

1. Prevederea in documentatiile tehnice, inca din faza proiectarii, a unor caracteristici tehnice care sa confere produsului economicitate, randament si conditii de exploatare cit mai usoare;

2. Executarea integrala a produsului, conform documentatiei tehnice lansate, prin tehnologii moderne, ambalaj si finisare corespunzatoare;

3. Asigurarea realizarii produsului respectiv in conditiile functionarii fara defectiuni (fiabilitate), cu eliminarea usoara a acestora in caz de aparitie (mentenabilitate), cu asigurarea de piese de schimb in termenul de garantie;

4. Acordarea in timp util a asistentei tehnice in si dupa termenul de garantie.

Schema din figura 2. 1. prezinta in mod sugestiv rolul conceptiei, executiei si exploatarii in asigurarea calitatii produselor, elementele care intervin in realizarea unui produs de calitate, fiabil si mentenabil (caracteristicile calitative, documentatie tehnica, prototipul, executia, controlul tehnic, montajul si utilizarea), legaturile directe si inverse dintre aceste elemente, precum si dependenta si interdependenta dintre ele.

Astfel, fiabilitatea unui produs este determinata de:

1. - conceptie, (caracteristicile de calitate stabilite, documentatia de fabricatie care cuprinde proiectul de executie, desene, tehnologii de fabricatie si control etc., si concretizarea acestora intr-un prototip);

2. - executie, prin care se intelege atit procesul de fabricatie, controlul tehnic al calitatii si in final, instalare - montaj si punere in functiune (in cazul masinilor sau utilajelor), sau conservare si depozitare (in cazul produselor alimentare, textile, confectii si incaltaminte, mobila etc.);

3. - exploatare, respectiv utilizarea sau depozitarea corecta a produselor, intretinerea lor periodica, respectarea regimului de lucru etc.

Mentenabilitatea este conditionata nu numai de exploatare sau utilizare, ci si de conceptie, deoarece usurinta de intretinere este determinta si de modul in care reperele sau subansamblurile unui produs sunt accesibile, pot fi usor demontate, reparate sau inloculite.

In final, calitatea unui produs, ce exprima modul in care acesta isi indeplineste misiunea, serviciul pentru care a fost creat, se manifesta prin disponibilitatea determinta direct de costul misiunii, serviciului, de comportarea lui in exploatare, de modul in care nivelul calitativ coincide sau nu cu nivelul calitativ optim.

Fisiere in arhiva (7):

 • Curs Calitate
  • CALIT1A.DOC
  • CALIT1B.DOC
  • CALIT1C.DOC
  • CALIT1D.DOC
  • CALIT3A.DOC
  • CALIT3B.DOC
  • CALIT3C.DOC

Alte informatii

capitolele 2 si 3