Demografie

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Demografie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 76 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1.1.POPULATIA - SUBIECT INTERDISCIPLINAR

Se cuvine sa spunem, înca de la început, ca nu exista o stiinta unica a populatiei. Populatia este, prin excelenta, o tema interdisciplinara.

Ca orice domeniu de cercetare care ofera posibilitatea abordarilor distincte, particulare si adaptate unui scop anume, studiul populatiei a dat nastere în timp mai multor ramuri si subramuri stiintifice (vezi fig.1.1).

Punctul de vedere statistic a dat nastere demografiei statistice. Este unanim acceptat faptul ca demografia datoreaza aproape totul statisticii demografice si ca începuturile demografiei coincid cu cele ale statisticii demografice. Punctul de vedere sociologic a generat demografia sociala, legaturile derivând si din faptul ca sunt analizate fenomene cu dubla rezonanta: mobilitatea spatiala si profesionala a populatiei, urbanizarea, stratificarea sociala etc. Punctul de vedere economic dezvolta problemele demografice prin prisma rolului populatiei în subsistemele productie si consum. Practic nu se poate concepe afirmarea corelatiei productie-consum, facând abstractie de populatie, indiferent daca este vorba de bunuri materiale sau spirituale. Punctul de vedere istoric a produs istoria populatiei si demografia istorica; la fel s-a nascut si demografia politica. Cât despre punctul de vedere geografic, acesta se ala la originea geografiei populatiei si a demo-geografiei. Lista nu este completa: stiintele naturii, în particular biologia, genetica, ecologia, medicina se intereseaza, de asemenea, de populatie din alte unghiuri.

Din persepctiva administratiei publice, populatia reprezinta colectivitatea de administrat, cu toate caracteristicile ce deriva din dinamica, structura si mobilitatea populatiei. De la decidentii politici la nivel central sau local, si pâna la functionarii cu aparent simple atributii de executie, cunoasterea mecanismelor demografice dintr+o comunitate, la un momnet dat, poate usura implementarea celor mai bune practici si instrumente administrative si mai ales poate folosi argumentarii si fundamentarii unor politici si strategii optime, adaptate dinamicii si structurii populatiei. O buna descifrarea a caracteristicilor demografice la un moment dat presupune parcurgerea celor trei întebari : câti sunt? ce fel sunt ? de ce, din ce cauze ? Raspunsul la aceste întebari fundamentale constituie de fapt cele trei mari componente ale analizei demografice, care intereaza marile domenii ale vietii sociale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Demografie.doc