Econometrie

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Econometrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Metoda mediilor mobile

Este utilizata cu deosebire atunci când seria cronologica prezinta fluctuatii regulate (sezoniere sau ciclice), pentru a netezi evolutia.

Tendinta pe termen lung se determina sub forma unor medii, calculate din atâtia termeni (m), la câti se manifesta o oscilatie completa.

Mediile se numesc mobile, glisante, deoarece, în permanenta, în calculul unei astfel de medii, se lasa în afara primul termen al mediei anterioare si se introduce urmatorul termen.

Daca mediile mobile sunt calculate, spre exemplu, din cinci termeni, fiecare valoare ajustata va cuprinde termenul din perioada respectiva, cei doi termeni anteriori si cei doi termeni urmatori.

În general, daca mediile sunt calculate din m termeni (m, numar impar) se vor pierde, prin calculul mediilor (m-1) termeni si fiecare valoare ajustata va fi situata în dreptul unei valori înregistrate.

Daca, însa, mediile mobile se calculeaza din m termeni (m numar par), atunci valorile medii se situeaza între termenii reali si vom centra nivelurile, astfel ajustate, prin calculul unor medii de medii.

Spre exemplu, daca o oscilatie completa are loc la 6 termeni, atunci calculam medii mobile centrate:

În acest caz se vor pierde, prin calculul mediilor centrate,

m termeni.

Sa consideram seria cronologica privind sosirile trimes-triale de turisti, în hotelul „CREASTA“ dintr-o zona montana (tabelul nr. 4.31):

Pentru calcularea tendintei pe termen lung, folosind metoda mediilor mobile din 4 termeni (la câti se manifesta o oscilatie completa), putem sistematiza datele astfel (tabelul nr. 4.32):

Prima medie mobila centrata este:

persoane.

Cea de-a doua medie mobila centrata este:

persoane

s.a.m.d.

Figura nr.1: Determinarea tendintei

seculare, folosind mediile mobile

Caracterizarea statistica a seriilor cronologice cu componenta sezoniera

O serie cronologica ce contine si efectul sezonier se prezinta:

Variatiile sezoniere pot sa apara în interiorul unui an sau chiar al unui interval mai scurt de timp, cum ar fi luna, saptamâna sau ziua.

Pentru a masura efectul sezonier putem determina devieri sezoniere sau indici de sezonalitate.

Devierile sezoniere masoara, în medie, abaterile fiecarui sezon de la trend, iau valori pozitive si negative, astfel încât suma devierilor sezoniere, pentru toate sezoanele, este egala cu zero.

Indicii de sezonalitate masoara, în medie, de câte ori se abate variabila, în fiecare sezon, de la trend, iau valori supraunitare sau subunitare, astfel încât produsul lor este egal cu 1.

Pentru determinarea devierilor sezoniere se parcurg urmatorii pasi:

1. Se înlatura din valorile seriei cronologice (yt) compo-nenta de trend (ytT) determinata prin metoda mediilor mobile sau printr-o metoda analitica (vom considera o serie cronologica fara componenta ciclica, Ct). Atunci:

2. Pentru fiecare sezon în parte, calculam media rezultatelor obtinute la pasul 1. În felul acesta (prin calculul mediei) se înlatura cea mai mare parte din variatiile reziduale (desi foarte rar le putem înlatura în întregime). Aceste medii, calculate pentru m sezoane, masoara diferentele, fata de linia de tendinta, date de componenta sezoniera.

3. Devierile sezoniere se vor calcula din valorile obtinute la pasul al doilea, ajustate astfel încât suma lor sa fie egala cu zero .

Exemplu:

Dupa cum se stie, industria turistica este subiectul unor serioase variatii sezoniere. Folosind datele din tabelul nr. 2, vom urmari sa determinam devierile sezoniere ale variabilei, „sosiri de turisti“. Pentru aceasta, vom înlatura mai întâi componenta de trend (col. 3 – col. 4, tabelul nr. 2), iar rezultatele (ytS+ytR) le vom sistematiza în tabelul nr. 4.

Fisiere in arhiva (1):

  • Econometrie.doc

Alte informatii

Curs 13 Metoda mediilor mobile