Fotogrametrie

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4368
Mărime: 1.06MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Restituţia stereoscopică a fotogramelor stereogramei

Restituţia stereoscopică a fotogramelor stereogramei (stereorestituţia fotogramelor) este operaţiunea prin care punctele detaliilor de planimetrie şi relief sunt transpuse ortogonal şi riguros de pe modelul stereoscopic pe planul hărţii la scara acesteia. Practic, prin restituţie stereoscopică punctele detaliile de planimetrie şi relief sunt măsurate pe modelul stereoscopic (planimetric şi altimetric) şi apoi sunt reprezentate, la scară pe planul hărţii, prin metode grafice sau numerice (prin coordonate).

Pentru efectuarea restituţiei detaliilor planimetrice de pe modelul stereoscopic, aparatele stereoscopice de realizare a modelului stereoscopic trebuie să fie prevăzute cu dispozitive de urmărire (cu marcă virtuală sau reală) a detaliului planimetric pe stereomodel, de înregistrare a deplasării mărcilor reale de măsurare, precum şi de trasare şi de desenare pe plan a detaliilor planimetrice măsurate, devenind astfel aparate de stereorestituţie.

Pentru restituţia stereoscopică a fotogramelor stereogramei se pot utiliza trei metode: metoda analogică, metoda analitică şi metoda digitală.

Metoda analogică de restituţie stereoscopică a fotogramelor stereogramei realizează de fapt o restituţie grafică a detaliilor planimetrice măsurate (planimetric şi altimetric) şi urmărite cu marca pe stereomodel.

Prin restituţia analogică a stereogramei se obţin direct produse grafice la diferite scări, ce conţin detalii planimetrice reprezentate ortogonal de pe modelul stereoscopic realizat.

Au fost construite o serie se aparate de restituţie stereoscopică analogică, unele foarte complexe şi de mare precizie altele simple de precizie mai mică dar foarte expeditive şi uşor de utilizat.

Cel mai simplu aparat de restituţie stereoscopică analogică este stereoscopul cu oglinzi şi stereomicrometru. Restituţia unui detaliu de planimetrie de pe modelul stereoscopic, la stereoscopul cu oglinzi, presupune urmărirea cu marca virtuală a conturului detaliului de planimetrie respectiv, menţinând tot timpul marca virtuală în contact cu modelul stereoscopic, în timp ce dispozitivul de reprezentare (creionul stereomicrometrului) desenează pe planul hărţii sau pe un suport nou, conturul detaliului planimetric urmărit.

În cazul utilizării stereoscopului cu oglinzi restituţia stereoscopică a detaliilor planimetrice se face la scara modelului stereoscopic, întrucât stereomicrometrul nu permite măriri sau micşorări de scară.

Metoda analitică de restituţie stereoscopică a fotogramelor stereogramei presupune măsurarea la un aparat de stereorestituţie foarte precis (stereocomparator sau stecometru), coordonatele şi paralaxele punctelor detaliilor planimetrice de pe modelul stereoscopic şi calcularea, cu ajutorul unui sistem de calcul, a coordonatelor acestor puncte în sistemul de coordonate fotogrammetric şi apoi în sistemul de coordonate geodezic, după care sunt raportate pe planul hărţii prin intermediul unui sistem automat de desenare (plotter sau masă de desen automat). Odată cu apariţia şi dezvoltarea sistemelor de calcul specializate, metoda analitică de restituţie a devenit eficientă, rapidă şi precisă.

Metoda digitală de restituţie stereoscopică presupune măsurarea pe modelul stereoscopic virtual, realizat cu soft specializat pe monitorul staţiei fotogrammetrice sau a unui calculator, coordonatele punctelor detaliilor planimetrice (x, y, z) şi calcularea automată a coordonatelor punctelor măsurate în sistemul de coordonate geodezic al hărţii (X, Y, Z). Punctele detaliilor topografice astfel determinate sunt afişate în fereastra de editare a softului şi sunt înregistrate în baza de date cartografice sau sunt raportate pe planul hărţii prin intermediul unui sistem automat de desenare (plotter sau masă de desen).

1.1. Stereorestituţia analogică a fotogramelor

Stereorestituţia analogică a fotogramelor este o metodă de transpunere a punctelor detaliilor de planimetrie şi relief de pe modelul stereoacopic realizat într-un aparat de exploatare analogică a stereogramei pe planul hărţii topografice sau pe planul topografic sau cadastral.

1.1.1. Principiul stereorestituţiei analogice

Stereorestituţia analogică a fotogramelor presupuna măsurarea planimetrică şi altimetrică a punctelor detaliilor topografice pe modelul stereoscopic realizat într-un aparat de stereorestituţie analogică şi transformarea lor, în mod analogic, în sistemul de coordonate geodezic al hărţii şi transmiterea (mecanic sau electric) a coordonatelor transformate a acestor puncte la plottăr sau masă de desen.

Metoda presupune realizarea mai intâi, în aparat, a modelului stereoscopic cu ajutorul negativelor stereogramei fixate în camerele de proiecţie ale aparatului şi a parametrilor orientării interioare şi exterioare a stereogramei negativelor, parametrii a căror valori se introduc manual pe tamburii elementelor de orientare. Introducerea valorilor parametrilor orientării negativelor are ca efect reconstituirea fasciculelor de raze proiectoare din momentul fotografierii, care prin intersecţia lor spaţială, crează modelul stereoscopic virtual al terenului.

Preview document

Fotogrametrie - Pagina 1
Fotogrametrie - Pagina 2
Fotogrametrie - Pagina 3
Fotogrametrie - Pagina 4
Fotogrametrie - Pagina 5
Fotogrametrie - Pagina 6
Fotogrametrie - Pagina 7
Fotogrametrie - Pagina 8
Fotogrametrie - Pagina 9
Fotogrametrie - Pagina 10
Fotogrametrie - Pagina 11
Fotogrametrie - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Fotogrametrie.DOC

Alții au mai descărcat și

Metode de Cercetare

Formarea Problemei cercetării Problema cercetării este punctul de plecare a oricărei cercetări Practica Teoria Starea practicii în domeniul...

Codul International de Semnale - Partea a Doua

Codul Internaþional de Semnale Anumite cuvinte sau grupuri de litere au o semnificaþie aparte în cadrul comunicaþiilor efectuate, atunci când se...

Inginerie Inovationala

Capitolul 1. Concept de innovare. Importanta innovarii 1.1. Inovatii de produs, inovatii de proces, inovatia tehnologica inovatia serviciilor....

Noțiuni Generale pentru Proiectarea Producerii

Întroducere INGINERIA este o ramură a ştiinţelor aplicative care urmăreşte utilizarea resurselor naturale şi umane în folosul omenirii, cu...

Inovatie si Inventie in Inginerie

Umanitatea a fost dintotdeauna o societate bazată pe cunoaştere şi a evoluat ca atare. Această caracteristică este extrem de evidentă în perioada...

Ingineria Sistemelor

Structura si caracterul sistemelor si proceselor de productie in Constructia de Masini Notiunea de Productie este definita ca o suma de părocese...

Teledetectie GIS Cadastru

Introducere Teledetecţia este o disciplină tehnică ce grupează ansamblul cunoştinţelor şi tehnicilor utilizate pentru observarea, analiza,...

Ai nevoie de altceva?