Ingineria Calitatii

Imagine preview
(8/10 din 17 voturi)

Acest curs prezinta Ingineria Calitatii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 223 de pagini .

Profesor: Adrian Catalin DRUMEANU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1 Calitatea produselor si serviciilor 3
2 Sistemul calitatii 17
3 Managementul calitatii totale 47
4 Sistemul de masurare si estimare a calitatii 83
5 Controlul de receptie al produselor 118
6 Notiuni generale de teoria fiabilitatii 169
7 Mentenabilitatea si disponibilitatea sistemelor 202

Extras din document

CAPITOLUL 1

CALITATEA PRODUSELOR

SI SERVICIILOR

Obiectivele capitolului

Calitatea se defineste ca fiind ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs care îi confera acestuia proprietatea de a satisface anumite nevoi. Sensurile acestui termen sunt de natura filosofica, tehnica, economica si sociala. Obiectivele acestui capitol sunt urmatoarele:

- Definirea conceptului de calitate si a evolutiei acestuia în timp;

- Prezentarea relatiilor calitate-nevoi-utilitate, produse-servicii, a functiilor si factorilor calitatii.

1.1. Conceptul de calitate

Problema calitatii nu a aparut într-un moment precis al evolutiei umane. Se spune ca demersul calitativ l-a însotit pe om în dezvoltarea sa umana, în permanenta, influentându-l si ajutându-l în evolutia sa.

Profesionistii calitatii au aparut însa, o data cu instaurarea puterilor centralizate, reprezentate la vârf de sefi de trib, regi sau faraoni. Cu autoritatea pe care o aveau, ei puteau sa accepte sau sa respinga produsele si serviciile care le erau prezentate, sa selecteze doar ceea ce convenea pretentiilor lor. Totodata, apar prevazute în mod expres, conditiile necesare pentru realizarea unor produse sau servicii publice, garantarea anumitor parametrii stabiliti.

Cea mai veche referire la acest conceptul de calitate se regaseste în Biblie, când apare citatul: „Si Dumnezeu vazu ca acesta era bun”.

Cel mai vechi tratat care este considerat un veritabil „ghid al calitatii”, a fost descoperit în Egipt, în mormântul lui Reuh–Mi–Re la Teba în anul 1450 î. H. Acest tratat arata cum un inspector egiptean poate sa verifice perpendicularitatea unui bloc de piatra cu ajutorul unei corzi, sub privirea taietorului de piatra.

În anul 2150 î.H., calitatea de constructie a caselor era descrisa si stabilita prin lege, mai precis prin codul lui Hamurabi, astfel: „Daca un zidar a construit o casa si aceasta nu este suficient de solida si se darâma omorându-i pe ocupanti, zidarul va trebui sa fie ucis.”

Conceptul general de „ calitate” provine din latinescul „ qualis” care înseamna mod de a fi. Sensurile cuvântului sunt de natura filosofica, tehnica, economica si sociala.

În zilele noastre reputatia unei organizatii se bazeaza pe principalele elemente ale competitivitatii: calitate, fiabilitate, distributie si pret. Dintre acestea, „calitatea este cea mai importanta” deoarece prin calitate firma îsi cladeste o reputatie buna sau rea, iar reputatia are amploare si durabilitate. În ultima instanta, de reputatie, deci de calitate, depinde însasi supravietuirea firmei.

Termenul de calitate a dobândit o utilizare foarte frecventa în mediul organizational contemporan, conotatiile sale fiind dintre cele mai diverse, de la lux si merit, la excelenta si valoare. Desi nu exista o definitie unitara a conceptului de calitate, abordarile actuale se refera preponderent la legaturile cu clientul (satisfacerea cerintelor clientului), acesta fiind cel care da ultimul verdict cu privire la calitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingineria Calitatii.doc

Alte informatii

MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti Departamentul de Învatamânt la Distanta si cu Frecventa Redusa