Metode Moderne Ale Merceologiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Metode Moderne Ale Merceologiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Odata cu dezvoltarea merceologiei ca stiinta s-au dezvoltat, perfectionat si diversificat si metodele utilizate. Aceasta disciplina cunoaste mai multe metode care pornesc de la conceptia ca produsele si serviciile sunt concepute ca un sistem complex de structuri si functii care participa toate în mod diferit la stabilirea nivelului calitativ al produsului sau serviciului la un moment dat.

In cercetarea calitatii produselor se utilizeaza în merceologie urmatoarele metode:

- metode generale;

- metode clasice specifice merceologiei;

- metode moderne.

Metodele generale sunt întâlnite si la alte discipline, merceologia multumindu-se sa se foloseasca de acelea care îi sunt necesare la un moment dat. Cele mai des întâlnite sunt:

- metoda inductiva

- metoda deductiva

- analiza

- sinteza

- metodele matematice

- metodele statistice

Metodele clasice specifice merceologiei sunt:

- metodele psihosenzoriale

- metoda tipologica

- metodele experimentale

- analiza structurala

- analiza functionala

- analiza comparativa.

Revenind la tema supusa referatului - metodele moderne ale merceologiei, acestea sunt:

- analiza valorii

- analiza morfologica

- analiza sistematica

- metoda brainstorming.

1. Analiza valorii are ca autor pe americanul L.D.Miles si a aparut în perioada celui de al II -lea razboi mondial, când lipsa unor materiale strategice cerute în cantitati tot mai mari pentru productia de armament, a facut ca tot mai multi fabricanti din S.U.A. sa se preocupe de gasirea unor înlocuitori. Pentru mentinerea conditiilor de functionare a fost necesar ca produsele la care s-au folosit înlocuitori sa fie reproiectate.

Dupa terminarea razboiului când dificultatile de aprovizionare cu materiale deficitare au fost înlaturate s-a constatat ca la unele produse revenirea la proiectele originale care prevedeau folosirea acestor materiale nu se justifica, deoarece noile produse functionau la fel de bine si în plus, erau mai ieftine.

L.D.MIles a stabilit un model de analiza functionala si sistemica a produselor, în vederea reducerii costurilor prin eliminarea cheltuielilor care nu contribuie la functionalitatea produsului.

Aceasta metoda s-a numit analiza valorii.

Metoda analizei valorii permite reducerea costurilor inutile sau disproportionate ale unor parti de produse fata de aporturile de calitate pe care partile respective îl aduc. Prin utilizarea acestei metode se determina cresterea calitatii produselor, optimizarea marimii proprietatilor esentiale si ale functiilor.

Aceasta metoda are ca obiectiv fundamental stabilirea unui raport minim între valoarea de întrebuintare unui produs si costurile de productie pe care le genereaza. Se deosebeste fundamental de cele clasice folosite si în prezent la reducerea costurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Moderne Ale Merceologiei.doc