Metodica predarii atletismului in scoala

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Metodica predarii atletismului in scoala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 115 de pagini .

Profesor: Man Maria Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

CAPITOLUL I
1.Locul atletismului in educatia fizica si sportul scolar 1
1.1. Curriculum National 1
1.1.1. Prevederi generale 1
1.1.2. Programascolara 2
1.2. Contributia atletismului la realizarea obiectivelor curriculare 3
1.3. Masurare si evaluare in educatia fizica scolara 7
1.3.1. Aspecte terminologice 7
1.3.2. Masurare si evaluare in probele specifice atletismului 9
1.3.4. Evaluarea elevilor cu caracteristici particulare 11
1.4. Jocurile dinamice in invatarea tehnicii probelor de atletism 13
1.4.1. Jocuri pentru dezvoltarea unor forme de manifestare a calitatilor motrice 16
1.4.1.1. Viteza 16
1.4.1.2. Forta 19
1.4.1.3. Rezistenta 21
1.4.1.4. Indemanare/Coordonare 22
1.4.2. Jocuri pentru formarea/consolidarea unor deprinderi specializate 22
1.4.2.1. Jocuri pentru formarea deprinderii de alergare in arc de cerc 23
1.4.2.2. Jocuri pentru formarea deprinderii de alergare peste obstacole 23
1.4.2.3. Jocuri pentru formarea deprinderii de bataie pe un picior 23
1.4.2.4. Jocuri pentru formarea deprinderii de aruncare azvarlita, impinsa si lansata 24
CAPITOLUL II
2.1. Tehnica 25
2.2. Invatarea 25
2.3.Elementele activitatii de invatare 26
2.4.Sistematizarea exercitiilor de invatare si perfectionare a tehnicii probelor in atletism 29
2.4.1.Clasificarea exercitiilor pregatitoare 29
2.5. Exercitii de eleborare a tehnicii si tacticii 29
2.5.1. Exercitii pretehnice 30
2.5.2 Exercitii tehnice 30
2.5.3 Exercitii tactice 30
2.6. Exercitii specifice 31
CAPITOLUL 3
3.Metodica predarii tehnicii exercitiilor din ,,scoala atletismului"
3.1. Scoala alergarii 32
3.1.1.Alergare usoara (a.U.) 33
3.1.2.Alergare cu joc de glezne (a.J.g.) 35
3.1.3.Alergare cu genunchii sus (a.G.s.) 37
3.1.4 Alergare cu pendularea gambelor inapoi (a.P.g. inapoi) 39
3.1.5.Alergare cu pendularea (forfecarea) picioarelor intinse inainte (a.P.p.i.inainte) 41
3.1.6. Alergare cu genunchii sus si pendularea gambelor inainte (a.P.g. inainte sau
alergarea cu pas vaslit) 42
3.1.7.Alergare laterala cu pasi adaugati (a.L.p.a.) 44
3.1.8.Alergare laterala cu pasi incrucisati (a.L.p.i.) 45
3.1.9. Alergare in tempo moderat (a.T.m.) 47
3.1.10. Alergare pe teren variat (a.T.v.) 49
3.1.10.1 Alergarea in cursa montana 50
3.1.11. Alergare lansata (a.L.) 54
3.1.12. Alergare accelerata (a.Ac.) 56.
3.1.13. Alergare peste obstacole joase (a.O.j.) 59
3.2. Scoala sariturii 61
3.2.1Pas saltat (p.Sl.) 61
3.2.2.Pas sarit (p.Sr.) 64
4.3.Scoala aruncarii 67
4.3.1.Aruncarea tip impingere 69
4.3.2. Aruncarea tip azvarlire 71
4.3.3.Aruncarea tip lansare 72
CAPITOLUL IV
4.Metodica predarii/invatarii tehnicii probelor de atletism 74
4.1.Metodica predarii/invatarii tehnicii probelor de alergari (schema tip a invatarii tehnicii
probelor de alergari) 74
4.1.1.Tehnica probelor de alergare pe plat 75
4.1.1.1. Tehnica probelor de semi-fond si fond 76
4.1.1.2. Tehnica probelor de viteza 77
4.1.2.Tehnica probelor de alergare de cros 80
4.1.3.Tehnica probelor de alergare de stafeta 80
4.1.4.Tehnica probelor de alergare de garduri 82
4.2. Metodica predarii/invatarii tehnicii probelor de sarituri (schema tip a invatarii
tehnicii probelor de sarituri) 85
4.2.1.Tehnica probei de saritura in lungime 86
4.2.1.1.Procedeul tehnic saritura in lungime cu cu 1 pas si 1/2 in aer 87
4.2.2.Tehnica probei de saritura in inaltime 89
4.3. Metodica predarii/invatarii tehnicii probelor de aruncari (schema tip a invatarii
tehnicii probelor de aruncari) 93
4.3.1.Tehnica aruncarii mingii mici (de oina) 93
4.3.2.Tehnica probei de aruncare a greutatii 99
Capitolul V
5.Atletismul in sportul scolar 101
5.1.Sistemul probelor de atletism in sportul scolar 101
5.1.1.Invatamant primar - fete si baieti 101
5.1.2.Invatamant gimnazial - fete si baieti 102
5.1.3.Invatamant liceal si profesional -fete si baieti 104
5.2.Masuri de prevenire a accidentelor 106
5.2.1.Masuri de siguranta la predarea deprinderilor motrice din alergari 107
5.2.2.Masuri de siguranta la predarea deprinderilor motrice din sarituri 107
5.2.3.Masuri de siguranta la predarea deprinderilor motrice din aruncari 108
BIBLIOGRAFIE 109

Extras din document

Locul atletismului in educatia fizica si sportul scolar

1.1. Curriculum National

1.1.1. Prevederi generale

Curriculum-ul scolar de Educatie Fizica si Sport pentru invatamantul primar,

gimnazial si liceal reflecta conceptia care sta la baza reformei sistemului romanesc de

invatamant, urmarind realizarea finalitatilor prezentate in Legea Invatamantului,

referitoare la dezvoltarea complexa a personalitatilor copiilor. Prin obiectivele specifice

stabilite, sunt urmarite cu precadere

- intarirea starii de sanatate;

- dezvoltarea fizica armonioasa;

- dezvoltarea capacitatilor psiho-motrice;

- educarea unor trasaturi de comportament favorabile activitatilor desfasurate

pe echipe;

- insusirea unui bagaj de cunostinte teoretice si deprinderi motrice si sportive

care sa faca posibila practicarea exercitiilor fizice si sportului

in timpul liber.

In invatamantul preuniversitar, se aplica Curriculumul national elaborat in

conformitate cu nevoile specifice dezvoltarii personale si cu nevoile pietei fortei de

munca si ale fiecarei comunitati, in baza principiului subsidiaritatii.

Potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile

ulterioare, Curriculumul national reprezinta ansamblul coerent al planurilor-cadru de

invatamant si al programelor scolare din invatamantul preuniversitar.

De asemenea, prin educatia fizica se realizeaza echilibrarea solicitarilor de

natura intelectuala cu cele psiho-motrice si ludice, aspect deosebit de important pentru

organizarea activitatilor didactice mai ales cu elevii cu varste cuprinse intre 6-14 ani.

In conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile

si completarile ulterioare, art.68, alin (2), ,,Educatia fizica si sportul in invatamantul

preuniversitar sunt cuprinse in trunchiul comun al planurilor de invatamant". Legea

educatiei fizice si sportului nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare,

stabileste ca ,,educatia fizica si sportul sunt activitati de interes national sprijinite

de stat". O.M.E.C.T.S. Nr.3462/2012 reglementeaza organizarea si desfasurarea

activitatilor de educatie fizica si sport in invatamantul preuniversitar. In consecinta, in

cadrul invatamantului preuniversitar, educatia fizica si sportul figureaza atat ca

activitati curriculare, cat si ca activitati extracurriculare.

2

1.1.2. Programa scolara

Din continutul programei scolare pentru ciclul primar, sunt obligatorii

obiectivele cadru, obiectivele de referinta si standardele curriculare de performanta

Continuturile invatarii prezentate, asigur a realizarea tuturor obiectivelor, solicitand

cadrului didactic sa le selecteze pe acelea care pot fi utilizate in conditiile concrete in

care isi desfasoara activitatea. Aceste continuturi ofera posibilitatea de a proiecta trasee

individuale de instruire, concordante cu optiunile si cu posibilitatile elevilor.

Activitatile de invatare pot fi inlocuite, completate sau diversificate, potrivit conditiilor

concrete, experientei cadrului didactic si potentialului elevilor.

Programa scolara pentru gimnaziu, intrata in uz in anul 2009, a fost elaborata

urmarind trecerea de la modelul de proiectare curriculara orientat spre obiective (a sti

spre ce sa tinzi) - implementat in invatamantul anilor `90 - la modelul centrat pe

competente (a sti ce si cum sa faci) care urmareste obtinerea de rezultate explicite si

evaluabile ale invatarii.

Programa pentru clasele I-IV, este publicata in anul 2012 si urmareste

dezvoltarea fizica, socio-emotionala, cognitiva a limbajului si comunicarii, precum si

dezvoltarea capacitatilor si atitudinilor in invatare, asigurand totodata puntile catre

dezvoltarea celor 8 competente.

Disciplina Educatie Fizica la clasele I-IV,V - VIII si IX - XII, este prevazuta

conform planului de invatamant, in aria cucciculara Educatie fizica si sport si are

menirea sa-si aduca contributia specifica la realizarea dezvoltarii complexe a

personalitatii autonome si creative a elevilor - finalitate prevazuta in Legea

invatamantului (Programe scolare clasele I-IV,V-VIII, IX-XII M.E.C.I.).

Unele dintre continuturile prin care se realizeaza obiectivele cadru si cele de

referinta au caracter obligatoriu (dezvoltarea capacitatii de organizare, dezvoltarea

fizica armonioasa, dezvoltarea calitatilor motrice, invatarea/ consolidarea deprinderilor

motrice de baza si aplicativ-utilitare), altele in schimb (exercitii de atletism, gimnastica

s i jocuri sportive) sunt obligatorii ca tip de activitate, dar optionale in cont inut (in

fiecare an de studiu, profesorul opteaza pentru exercitiile de gimnastica, doua probe de

atletism si un joc sportiv). Ordinea esalonarii cont inuturilor si alte detalii

organozatorice sunt evidentiate de sugestiile metodologice.

Programa scolara propune o oferta flexibila, care permite cadrului didactic sa

modifice, sa completeze sau sa inlocuiasca activitatile de invatare. Se urmareste astfel

realizarea unui demers didactic personalizat, care sa asigure formarea competentelor

prevazute de programa in contextul specific al fiecarei clase si al fiecarui elev. Este

necesara, de asemenea, o abordare specifica educatiei la acest nivel de varsta, care sa

ofere in acelasi timp o plaja larga de diferentiere a demersului didactic, in functie de

achizitiile elevilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metodica predarii atletismului in scoala.pdf

Bibliografie

1. Alexei Mircea (2005) - Atletism Tehnica Probelor, edit Presa Universitara
Clujana, Cluj-Napoca
2. Barbu, C., Stoica, M.,(2000) - Metodica predarii exercitiilor de atletism in
lectia de educatie fizica. Editura Printech, Bucuresti.
3. Bogdan V., Pop A.,(2007)- Initiere in atletism Scoala atletismului. Editura
GMI Cluj-Napoca
4. Cibu Mihaila, Neamtu M., Ionescu-Bondoc D., Scurt C., Nechita F.(2008) -
Atletismul pentru toti, edit. Univ. Transilvania Brasov.
5. Dragan, D.L.E., (2003) - Metodica predarii tehnicii probelor de atletism,
Editura Universitatii din Oradea
6. Garleanu, D., (1995)- Curs de atletism. Universitatea Ecologica, Bucuresti,
7. Gevat, C., Larion, A.,(2003) - Lectii de atletism. Editura Ovidius University
Press, Constanta.
8. Gheorghe, D., (2002) - Atletism. Lectii practice de initiere. Editura Alexandru
27, Bucuresti.
9. Ionescu - Bondoc Dragos, Nechita Florentina (2003) - Proiectarea didactica a
lectiei de atletism in invatamantul preuniversitar si universitar, edit. Univ.
Transilvania Brasov.
10. M.E.C.T., (2014) Programe scolare pentru clasele I - a II-a, Editura M.E.C.-
C.N.C., Bucuresti
11. M.E.C.T, (20014) Planul-cadru de invatamant pentru clasele a III-a - a IV-a,
Editura M.E.C.-C.N.C., Bucuresti
12.M.E.C.I, (2009) Planul-cadru de invatamant pentru clasele aV-a - a VIII-a,
Editura M.E.C.-C.N.C., Bucuresti
13. M.E.C.I., (2009) Programe scolare pentru clasele aV-a - aVIII-a, Editura
M.E.C.I., Bucuresti
14.M.E.C.I., (2009) Programe scolare pentru clasele aIX-a - aXII-a, Editura
M.E.C.I., Bucuresti
15.M.E.N.C.S.(2016) Prevederi metodologice- ONSS si regulamente organizare,
Editura M.E.N.C.S., Bucuresti
12. Mihailescu, L., Mihailescu, N., (2002)- Instruirea programata in atletism.
Editura Universitatii, Pitesti,
16.Nicu, A.,(2000) - Istoria exercitiilor fizice. Editura Fundatiei Romania de
Maine, Bucuresti
17.Nicu, A., si colab.(2002) - Enciclopedia educatiei fizice si sportului din
Romania. Editura Aramis, Bucuresti
18.Petrescu, T.(2003), - Aspecte tehnice si metodice ale antrenamentului in probele
de viteza. Editura Tehnoprint Grup.
19.Petrescu, T.,(2005) - Tehnica probelor atletice. Editura Tehnoplast, Bucuresti,
20.Plocon, E.,(2000) - Atletism. Metodica predarii exercitiilor. Editura Fundatiei
Romania de Maine, Bucuresti.
110
21.Rata, G.(2002), - Atletism Tehnica, Metodica, Regulament. Editura Alma Mater,
Bacau.
22.Roman, D., Rugina, Gh.(2001) - Metodica predarii exercitiilor de atletism.
Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
23.Regulamentul concursurilor de atletism.(2016) - FRA, Bucuresti
24.Sabau, E., Sabau, I.,(1999) - Atletism - curs pentru studentii anilor I si II.
Editura ANEFS, Bucuresti.
25.Sabau, E.,(2002) - Atletism Curs de baza pentru studentii Colegiului
Universitar de Educatie Fizica si Sport. ANEFS, Bucuresti.
26.Sabau, E., Monea Ghe(2007)-Atletism Tehnica si metodica probelor.Editura
Bren,Bucuresti
27.Tatu, T.,(1995) - Atletism Tehnica probelor. Editura Omnia Uni, Brasov.
28.Tatu, T., Alexandrescu, D.C., Ardelean, T.(1983), - Atletism. Ed. Didactica si
Pedagogica, Bucuresti
29.Tatu, T., Plocon, E., - Atletism. Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti,
2001
30.Tatu, T., Sabau, I., Stanescu, I. (1994)- Atletism - tehnica probelor. ANEFS,
Bucuresti.
31.Todea, S., F(2001). - Metodica educatiei fizice si sportive. Editura Fundatiei
Romania de Maine, Bucuresti