Mobila tapitata

Imagine preview
(10/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Mobila tapitata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 54 de pagini .

Profesor: Cara Ludmila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Tema 1: Noțiuni generale privind mobila tapițată.
1.1 Introducere.
1.2 Clasificarea mobilei tapițate.
1.3 Categoriile de elasticitate ale mobilei tapițate.
1.4. Tipurile de mobilier care se tapițează.
Tema 2: Materiale folosite la lucrările de tapițerie.
2.1. Generalități.
2.2. Cadrelele de susținere ale tapițeriei.
2.3. Materialele de susținere și arcuire pentru tapițerii.
2.4. Materiale de legătură pentru tapițerii.
2.5. Materiale de umplere pentru tapițerii.
2.6. Materiale de acoperire pentru tapițerii.
2.7. Materiale de decorare pentru tapițerii.

Extras din document

Tema 1: Noțiuni generale privind mobila tapițată.

1.1. Introducere

Mobila este unul dintre principalele obiecte necesare vietii si activitatii omului, deoarece indeplineste importante cerinte materiale prin functionarea sa practica. În acelasi timp este legata de viata omului si prin rolul sau estetic, pentru satisfacerea cerintelor simtului frumosului din firea omului. Oricat de simplu si util ar fi mobilierul, el trebuie sa fie frumos si placut omului, practic si comod.

Mobila tapițată reprezintă mobier căptușit sau acoperit cu materiale speciale ca stofă, piele etc. Sinonimele mobilei tapițate sunt mobila moale, capitonată sau tapisată.

Verbul ‘’a capitona’’are sensul de a căptuși scheletul unei mobile cu lână, câlți, iarbă de mare, material plastic etc. înainte de a fi tapisată; a căptuși cu materiale speciale (stofă, piele etc.); a tapisa. Verbul ‘’a tapița (a tapisa)’’are sensul de a îmbrăca o mobilă cu stofă, cu pânză, mătase, vinilin, piele etc. peste materialul de umplutură, elementele elastice, pânza de rezistență; a capitona.

Cerința de confort, de comoditate și de frumos, solicitată din ce in ce mai mult, a condus la o dezvoltare și o diversificare a mobilierului, ale căror tapițerii au evoluat de la simple perne pe șezutul scaunelor, pînă la tapițerii integrate în forme cu aspect estetic plăcut. Producția actuală de mobiler tapițat este caracterizată prin tendința de a realiza o linie modernă, cu forme simple, cu trăsături estetice superioare și cu proprietăți optime pentru odihnă și lucru.

În funcție de materiale utilizate și de procedeele de lucru folosite, în etapa actuală, la executarea tapițeriilor se aplică două tehnologii: clasică și modernă.

Dacă în trecut tapițarea era o meserie exclusiv manuală, în prezent, datorită progresului tehnic, ea se execută în mare parte cu ajutorul unor utilaje moderne. Procesul tehnologice al tapițerii moderne este în cea mai mare parte mecanizat, ducînd la o productivitate ridicată și la realizarea unor produse calitativ superioare. Materiale noi folosite sînt caracterizate prin proprietăți superioare din punct de vedere al elasticității, rezistențelor și durabilității.

În prezent se pune un accent deosebit pe generalizarea producerii mobilierului tapițat cu materiale și semifabricate moderne: miezuri elastice, saltele detașabile, covoare din fibre împîslite și întrețesute, perne matrițate din latex, perne din poliuretan expandat. Se renunță la structuri clasice de tapițerii (arcuri bitronconice legate cu sfoară), în favoarea soluțiilor moderne (poliuretan pe suport elastic și miezuri elastice pe plasă de sîrmă). Pe lîngă material lemnos se folosesc înlocuitori, în proporție de pînă la circa 60%.În domeniul materialelor de acoperire, pielea naturală și artificială, catifea reiată (cu dungi țesute în relief), stofele din lînă și fibre sintetice și plușul din fibre sintetice vor avea o largă utilizare.

~ 3 ~

Lucrărie de tapițerii se aplică la numeroase categorii de mobilier, ca: scaune, fotolii, canapele, fotoliii-pat etc., folosite în locuințe, clădiri social-culturale (sanatorii, spitale, hoteluri, case de odihnă, săli de spectacole birouri, restaurante etc.), mijloace de transport (vagoane pentru călători, troleibuze, autobuze, autoturisme etc.).

1.2. Clasificarea mobilei tapițate.

Mobila tapițată se clasifică:

- După destinație:

- Mobilier de ședere (taburet, scaun, fotoliu, sofă etc);

- Mobilier de odihnă(pat, divan, canapea etc);

- Mobilier pentru copii.

- După elementul funcțional (moale):

- Moi, grosimea 30-100 mm;

- Semimoi, grosimea 20-40 mm;

- Tari, grosimea materialului de umplutură ≤10 mm sau fără el.

- După construcția tapițeriilor:

- Tapețeria fixă - este montată pe rama suport a piesei de mobilă, utilizată la scaune, fotolii, canapele, divane;

- Tapețeria detașabilă - are formă de pernă sau saltea detașabilă, care poate fi așezată liber pe un suport rigid sau elastic; utilizată la scaune, fotolii, paturi;

- Tapețerii mixte sau combinate, cu elemente de tapițerie fixă și detașabila.

- După suport:

- Rigid, format din cadru cu traverse din lemn masiv, cu panouri din placaj sau PFL dur);

- Semirigid, format din cadru cu rețea formată din sîrmă, bandă de oțel, chingi (textile, din material plastic sau cauciuccu inserție textilă);

- Elastic,format din cadru cu arcuri de diferite tipuri sau chingi de cauciuc;

- După materiale de arcuire utilizate:

- Tapețerii cu arcuri;

- Tapețerii cu materiale spongioase;

- Tapețerii cu fibre vegetale sau animale.

- După tiputul scheletului:

- Mobilier tapițat cu schelet aparent;

- Mobilier tapițat cu schelet acoperit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mobila tapitata.pdf