Organizarea Muncii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Organizarea Muncii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Iuga Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Activitatea eco.

Este de max imp pt organizatie intrucat prin act constienta a omului aceasta isi asigura supravietuirea biologica si totodata evolutia societati in ansamblul ei.

Activitatea eco este prin excelenta o activitate umana care se afla intre 2 limite pe de o parte nevoile sau trebuintele ale indivizilor si a societati iar pe de alta parte posibilitatile respectiv resursele disponibile pt acoperirea nevoilor.

Aceste 2 limite extreme scot in evidenta necesitatea actiunui umane in analiza resurselor disponibile si a cailor prin care aceste resurse vor putea acoperi o parte a nevoilor.

Nevoile respective acopera nevoile prin consum a interesat omenirea din cele vechi timpuri intrucat omul are nevoie de hrana, imbracaminte, casa si tot omul este cel care va actiona in scopul indepliniri si acoperirii acestor nevoi.

Actiunile omului asupra resurselor naturale a transformat acestea in bunuri de productie sau de consum. Aceasta actiune poarta numele de Proces de productie.

In procesul de productie este implicat si forta de munca, mijloacele de productie si obiectul munci.

Imp pt procesul de productie este asigurarea resurselor. Pe langa resurse trebuie sa dispui de mijloace de productie necesare transformari resurselor si totodata si posibilitatea resurselor umana de a actiona prin stiinta respectiv prin intelec in scopul transformari resurselor cat mai eficient in bunuri necesare acoperiri nevoilor.

Nevoile se diversifica o data cu statifacerea lor. Prosperitatea individuala si a societati este asigurata prin acoperirea nevoilor prezente, asigurarea nevoilor viitoare si diversificarea nevoilor. Analizand cele 2 aspecte ale activitati economice adica nevoia de consum si pe deoparte, resursele pe de alta parte putem concluziona caracterul nelimitat al nevoilor respectiv caracterul strict limitat al resurselor.

Pe baza acestui aspect omenirea este preocupata de folosirea cat mai eficienta a resurselor si totodata diversificarea resurselor in scopul protejeri resurselor neregenerabile (zacaminte,gaz) sau greu regenerabile paduri.

Activitatea economica este o activitate umana desfasurata in scopul acoperiri nevoilor de consum ale indivizilor si a societati, scopul final este stabilirea unui echilibru intre consum si resurse, de subordonare a consumului, resurselor disponibile intrun anumit moment care pot asigura acoperirea nevoilor de consum complexe datorita divizari munici, a realizarilor societati respectiv a culturi.

Sistemul economic – nevoia constienta de consum si nevoia constienta de a produce.

Sistemul ec actual – ec de piata – echilibru intre cerere si oferta. Analizand consumul de resurse si trnasformarea acestora in bunuri care se acopere cat mai bine nevoile de consu se ocupa stiintele economice. In momnete de forta nu se poate vorbi de o activitate ec fara o analiza stintifica a resurselor implicare precum si aprecierea rezultatului care urmeaza in final obt de profit. Activitatea ec= studiul cereri a ofertei.

Ec de piata. Pt a lamuri sintagma de ec de piata este necesar sa face o scurta incursinue in evolutia omenirea. Omul este singura fiinta din univers dotata cu rationament si constiinta. Desi slab dpvd biologic a supravietuit datorita cooperari si odata cu dezvoltatrea societati.

Economia de piata are ca si scop folosirea resurselor disponibile pentru acoperirea nevoilor de consum si obtinerea de profit. TRASTURILE economiei de piata 1 ec de piata se bazeaza pe propietatea privata asupra mijloacelor de productie. 2 ec de piata= economia concurentiala, adica fiecare agent economic are libertatea de actiune in ceea ce privete desfasurarea productiei. 3 ec de piata este economia de firma, adica activitatea se desfasoara intrun ccadru organizat conform legistaltiei. 4 ec de piata este economia bazata pe profit adica investitorul urmarind obt unui profit de pe urma capitalului investit. 5 in ec de piata statul intervine ca un partener care nu se implica direct in actiunile firmelor limitandu-se la elaborarea cadrului legislativ favorizand dezvoltarea economica.

Curs 2 06.03.2012

Factori de productie

Prin factori de productie se intelege totalitatea bunirilor si resurselor care participa intrun process de productie in scopul obtineri bunurilor de productie de consum sau a prestari de servici.

Principalul factor de productie este factorul natural minereuri, dezvoltarea acestor resurse.

- Factorul de productie capital – cuprinde totalitatea mijloacelor de productie folosite in scopul obt de bunuri sau servici din aceasta categorie fac parte: cladiri, utilaje, mijloacele de productie, semifabricate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Muncii.doc