Previziune Economica

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Previziune Economica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 64 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1.1. Previziunea si planificarea

Asa cum mentioneaza John Naisbitt, “omul supravietuieste numai prin capacitatea sa de a actiona în prezent, pe baza experientei trecute, cu consecinte în viitor. Asumându-si viitorul, omul îsi face prezentul suportabil si trecutul semnificativ. Trecutul, prezentul si alternativele viitoare sunt întrepatrunse în anticipatia si previziunea actiunilor viitoare.”

De regula exista o diferenta temporala între producerea unui eveniment si semnalele ce prevestesc si conduc catre realizarea acelui eveniment. Acesta este principalul motiv care face ca previziunea si planificarea sa fie doua activitati viabile pentru studierea si respectiv actiunea asupra viitorului (Prezentul este însarcinat cu viitorul, Voltaire)

Problema esentiala este definirea corecta a ceea ce înseamna previziune respectiv planificare, pentru a putea integra corect cele doua concepte. Deoarece ambele concepte se preocupa direct de viitor este foarte important ca aceste doua functii sa fie corect integrate în cadrul firmei.

Previziunea (prognoza) economica, desi nu se poate da o definitie precisa, datorita parerilor diferite existente în rândul specialistilor, reprezinta procesul prin care sunt anticipate evenimente si prin care este realizata estimarea evolutiei viitoare a unor indicatori economici privind, în general, fenomene care nu sunt direct controlate de entitatea implicata în procesul de previziune.

Planificarea este una din functiile de baza ale managementului si reprezinta o activitate ce are în vedere stabilirea modalitatilor concrete de realizare a unor obiective prestabilite.

Previziunea precede planificarea si ofera informatii necesare pentru realizarea acesteia. Previziunea reprezinta un suport al procesului decizional în timp ce planificarea reprezinta mai mult un rezultat sau o componenta a procesului decizional. O delimitare clara între previziune, planificare si decizie este, de cele mai multe ori, greu de trasat, între aceste procese existând o interdependenta strânsa. Previziunea se ocupa în general cu descrierea estimativa a mediului extern viitor al unei entitati, în timp ce planificarea se orienteaza asupra actiunilor viitoare proprii unei entitatii în contextul mediului în care aceasta actioneaza. Prin urmare, este corect sa spunem ca o firma previzioneaza cererea pentru un anumit bun pe piata si planifica productia pe care urmeaza sa o realizeaze în contextul cererii respective. Nu este corect însa, sa spunem ca o firma planifica evolutia cursului valutar pentru o anumita moneda sau ca o firma previzioneaza pretul pe care ea însasi îl va aplica unui anumit produs. Totodata nu este mai putin adevarat ca propriile actiuni pot influenta mediul extern. De exemplu, actiunile unei firme concurente fac obiectul previziunii, însa este foarte probabil ca aceste actiuni sa fie influentate de planificarea realizata în propria firma, fie prematur, datorita unei scurgeri de informatii, fie odata ce planificarea realizata îsi face simtite efectele pe piata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Previziune Economica.doc