Relatii Valutare Internationale

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Relatii Valutare Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 19 fisiere doc de 100 de pagini (in total).

Profesor: victor stoica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Continutul si sfera relatiilor valutar financiar internationale

Relatiile valutar financiare internationale mijlocesc schimburile de bunuri si servicii dintre tari cu ajutorul valutelor si a altor instrumente de plata internationale,asigura formarea si redistribuirea unor fonduri in valuta necesare echilibrarii balantelor de plati,dezvoltarii economiei,cooperarii tehnice,stiintifice,culturale si sociale.

creanta care se exprima si se deruleaza prin intermediul valutelor si altor mijloace de plata internationale in vederea dezvoltarii economice a fiecarei tari,a realizarii schimburilor si a cooperarii internationale.

Relatiile valutar financiare internationale se deosebesc de alte componente ale relatiilor economice internationale prin urmatoarele :

- relatiile valutar financiare mijlocesc schimburile economice internationale,colaborarea economica,stiintifica,culturala si sociala

- relatiile valutar financiare exprima raporturile economice de formare,repartizare si utilizare a unor fonduri in valuta nnecesare schimburilor economice internationale dezvoltarii economice a tarilor si cooperarii internationale

- relatiile valutar financiare se manifesta intre state suverane si independente,intre persoane juridice si fizice din state diferite,precum si in raporturile din state diferite precum si in raporturile cu organismele internationale.

- Relatiile valutar financiare internationale se exprima prin intermediul unei valuta sau a unui instrument de plata international.

a. Relatiile valutare asigura comensurarea raporturilor economice de schimb si de transfer de creanta la nivel international prin intermediul valutelor sau a altor instrumente de plata internationale. Schimburile economice internationale,prestarile de servicii,formarea si redistribuirea fondurilor pe plan international,contractarea si rambursarea unor imprumuturi pe pietele bancare si financiare internationale ce se exprima in valuta formeaza relatiile valutare.

b. Relatiile financiare internationale reflecta raporturile economice privind constituirea,repartizarea si utilizarea unor fondurile in valuta necesare dezvoltarii economice,a schimburilor si cooperarii internationale.

In cadrul relatiilor financiare internationale se deosebeste asistenta financiara pentru dezvoltare care imbraca forme diferite :

- ajutorul public pentru dezvoltare acordat de statele dezvoltate

- miscarile de capital particular spre tarile in curs de dezvoltare

- investitiile directe de capital din tarile industriale

c. Creditul international cuprinde raporturile care reflecta atragerea unor disponibilitati in valuta si redistribuirea lor in vederea satisfacerii unor cerinte ale statelor sau ale societatilor comerciale din diferite state. Relatiile de credit international se caracterizeaza prin urmatoarele :

- resurse de creditare se formeaza pe seama disponibilitatiilor in valuta care provin de la banci,societati ccomerciale,organisme financiar-bancare internationale si din alte resurse

- resursele in valuta se mobilizeaza si repartizeaza pe baza rambursabilitatii si cu conditia platii unei dobanzi.

Creditele internationale se grupeaza dupa partile care le perfecteaza in credite guvernamentale ce se acorda de state,credite bancare ce iau nastere intre banci si clienti si credite comerciale intre exportatori si importatori.

Capitalismul actual

Potrivit Oxford English Dictionary termenul de capitalism a fost folosit pentru prima data de William Makepeace Thackeray in 1854 si abia in 1866 K Mark i-a dat conotatia ideological atat de inspaimantatoare. Tarile sarace din Rasarit,impreuna cu Cuba din Vestul Pamantului si Coreea de Nord din Est au imbratisat aceasta ideologie si au cladit dictaturi puternice. Am putea,avansa,fara teama de eroare,ideea ca, pe langa alte aspecte conjuncturale care au favorizat aparitia tarilor comuniste,in lipsa de la putere a intelectualitatii,comunismul s-a format prin incultura elitelor de la putere deoarece polarizarea societatii in burghezie si proletariat si ura impotriva primeia,proslavirea clasei muncitoare si a taranimii intorsese piramida societatii cu varful in jos. Existau voci care exprimau in favoarea capitalismului dar ele nu erau auzite.

Ludwig von Mises in cartea sa intitulata Capitalismul si dusmanii sai descrie limpede sursa marilor progrese sociale facute cu putinta de capitalism. Aceste progrese sunt rezultatul acumularii de capital ; ele se bazeaza pe faptul ca oamenii,de regula,nu consuma tot ceea ce produc,ci economisesc si investesc o parte din acest produs.

Este intersant sa observam cum s-a putut sa se scrie o literatura intreaga,decursul a 70 de socialism,care sa mearga de la textele ipocrite( imnuri dedicate partidului unic si socialismului) pana la laureatii Premiului Nobel( pentru scrierile despre economia socialista) astfel incat literatura despre economia capitalista sa fie o remiza pana la momentul prabusirii comunismului secat de resurse materiale si umane si secatuit de obsesia remizei nucleare. Nu e de mirare ca literatura despre comunism a trecut din biblioteci direct in » memorialul durerii »

Generatii de copii nascuti dupa 1947 au trait intr-un mediu sorbid,incapabil sa le ofere valorile capitalismului,ca :

- Propietatea privata

- Libera intreprindere

- Profitul ca obiect si motor al activitatii economice

- Productia pentru piata

- Economia monetara

- Concurenta

- Rationalitatea ca norma comportamentala pentru agentii economici producatori sau consumatori

- Liberalismul si corolarul lui- individualismul

- Dreptul la libera alegere

Fisiere in arhiva (19):

 • C[1].Ordinul de plata-cec.doc
 • C10- RELATII VALUTARE -C[1].Ordinul de plata-cec.doc
 • C11 - D[1].CEC.doc
 • C5-Piata monetara nationala si internationala.doc
 • C6-MECANISMUL CURSULUI DE SCHIMB VALUTAR.doc
 • Curs 1 - Relatii valutare.doc
 • Curs 2- relatii valutare.doc
 • curs 3 Relatii valutare.doc
 • Curs 4 relatii valutare.doc
 • Curs 9 - relatii valutare.doc
 • CURSUL DE SCHIMB VALUTAR(II).doc
 • D[1].CEC.doc
 • MECANISMUL CURSULUI DE SCHIMB VALUTAR.doc
 • Relatii valutare 3.doc
 • Seminar 2- relatii valutare.doc
 • Seminar 6 - RELATII VALUTARE.doc
 • Seminar 7 - RELATII VALUTARE.doc
 • Seminar1- RELATII VALUTARE.doc
 • Seminar3 - Relatii valutare internationale.doc