Sisteme Economice

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 59255
Mărime: 426.52KB (arhivat)
Publicat de: Silvia Mocanu
Puncte necesare: 0
tot cursul de Sisteme Economice - an 4

Extras din curs

Notiuni generale ale economiei

Disciplina de studiu Economiei Politice

Formarea economiei politice a parcurs mai multe etape. Conceptul de economie politica îsi are originea în gândirea filosofului grec antic Aristotel si în cuvintele grecesti OIKOS = casa si NOMOS = norma, lege.

OIKONOMIA devine mai târziu ECONOMOS si apoi ECONOMICS

Pe ansamblu, putem afirma ca economia politica trebuie sa puna în evidenta factorii care actioneaza asupra proceselor si fenomenelor date, iar raporturile de conditionare, interdependenta si/sau functionalitate exista între procese si fenomene. În acest sens, economia politica este stiinta economica si are drept tinta finala explicarea raporturilor de cauzalitate ale fenomenelor economice, servindu-se pentru aceasta de observatii, de descriere, de motivatii, de înscrisuri si de analiza, reducând la unitate diversitatea aparenta a fenomenelor, formulând legi si principii (economice).

Economia politica este o stiinta sociala, care studiaza procesele si fenomenele economice, în strânsa legatura cu factorii si împrejurarile care le determina (productia, repartitia, schimbul si consumul), în vederea:

.stabilirii principiilor, legilor si rapoartelor de conditionare, interdependenta si functionalitate;

.punerii în evidenta a metodelor si solutiilor de utilizare eficienta a resurselor,

.motivarii mobilurilor care îi anima pe agentii economici catre activitatea desfasurata (economica).

Economia politica - este o stiinta sociala care studiaza legile economice, care guverneaza productia si repartitia bunurilor materiale si a serviciilor în societatea omeneasca, pe diversele ei trepte de dezvoltare. Totodata economia politica este o stiinta istorica, deoarece cerceteaza dezvoltarea productiei, de la treptele ei inferioare catre cele superioare, precum si modul prin care întregul mers al dezvoltarii economice duce inevitabil la progres tehnico-economic si la progres social.

Teoria economica generala dezvolta si prezinta legile si principiile dupa care se desfasoara viata economica în tarile cu economie de piata libera. Ea studiaza modul în care oamenii se organizeaza pentru a face fata problemei insuficientei resurselor. În orice tip de societate exista mai multe nevoi decât resurse (factori de productie) si este necesar ca acestea sa fie alocate catre cele mai eficiente utilizari.

Acest fapt a impus agentilor economici practica dezvoltarii succesive. În aceste conditii, teoria economica studiaza si analizeaza modul prin care persoanele individuale, firmele, guvernele si alte organizatii (sau pe ansamblu, agentii economici) iau decizii prin care aleg una dintre multitudinea de variante ale alocarii resurselor necesare realizarii procesului economic de productie.

Concepte si legi economice

Conceptul are drept scop sa indice clar si exact semnificatia notiunilor, continutul procesului exprimat, raporturile cu alte concepte si modul prin care fiecare dintre acestea se integreaza în sistemul general al stiintei.

Pe parcursul dezvoltarii conceptului de economie politica în literatura de specialitate apar segmente (curente) care vin sa studieze si sa întareasca notiunea dezvoltarii productiei. Îmbinarea segmentelor economice cu conotatie politica ajung la mijlocul secolului trecut sa cunoasca unele din cele mai mari discrepante ale conceptelor economice caracteristice fiecarei notiuni.

În literatura se mentioneaza ca dezvoltarea notiunii de economie s-a realizat în timp, pe etape si pe paliere. Aceasta formulare conduce la ideea subiectivitatii explicarii notiunii de economie politica.

Legea economica stabileste legaturi de interdependenta functionala, de durata si de profunzime între actele, faptele si comportamentele oamenilor în/si prin activitatile social-economice. Acestea se deosebesc de legile naturii si de legile juridice, adoptate de forumurile democratice legiuitoare.

Legile urmaresc sa puna în evidenta rapoarturile si relatiile durabile între procese si fenomenele studiate. Pâna în secolul al XVIII-lea, legile economice nu erau decât constatari formulate pe baza practicii, care trebuiesc luate în seama în vederea adoptarii unor masuri de politica economica. Adeptii fiziocrati si cei ai scolii clasice propuneau notiunea de lege naturala prin impunerea si determinarea ordinii naturale în evaluarea conceptelor economice, pe care puterea trebuia sa le respecte. Scoala germana de economie sustinea faptul ca legile economice nu au acelasi caracter imperativ, iar legile care guverneaza productia pot fi infirmate cu o transformare voluntara a comportamentelor umane. În acest sens, distingem doua orientari economice antagoniste:

.cei care considera ca legile economice deriva dintr-un rationament abstract, al teoriilor si al principiilor de lucru;

.cei care accepta legile statistice, considerate drept legi-tendinte, care permit sa se evidentieze efectele economice ale evolutiilor de lunga durata si care pot fie relevate prin analiza statistica.

În prezent economistii abordeaza legile economice drept regularitati în comportamentul oamenilor, stiind foarte bine ca deciziile acestora sunt numeroase si variabile, depinzând de schimbarile care intervin în mediul nostru si mai ales în institutii. Astfel, legile economice indica intensitatea si sensul acestor relatii, demersul si calculul fiecarui om atunci când este plasat în fata unei probleme de gestiune sau gestionare. Ele exprima raporturile stabilite, cu un înalt grad de reprezentabilitate, între procesele si fenomenele economice. Cele mai multe dintre aceste raporturi sunt de cauzalitate, iar celelalte indica functionalitatea sistemului economic sau interdependenta si variatia reciproca a fenomenelor, exprimând relatii de profunzime care se regasesc în actiunile indivizilor participanti la viata economica.

Legile economice actioneaza în contexte economico-sociale determinate. Din aceasta perspectiva se poate spune ca trecerea la economia de piata nu este de conceput fara cunoastere temeinica a legilor acesteia si trebuie sa se înceapa cu cunoasterea lor.

Legislatia economica reprezinta ansamblul normelor juridice, consfintite prin acte, legi, hotarâri si decizii, prin care se reglementeaza, pe baza dreptului de proprietate, structurile organizatorice si functionale ale economiei, precum si relatiile dintre agentii economici cu privire la raporturile dintre producatori si consumatori, dintre vânzatori si cumparatori, dintre debitori si creditori. În conditiile economiei de piata, Codul Comercial constituie cadrul juridic fundamental al desfasurarii vietii economice.

În concluzie, obiectul de studiu al economiei politice îl constituie studierea vietii economice reale, a fenomenelor si proceselor economice care au loc în domeniul productiei, schimbului, repartitiei si consumului de bunuri materiale si servicii, a relatiilor cauzale, a legilor si categoriilor economice, oferind un mod stiintific de gândire si actiune, putere si rationalitate, tinând seama de confruntarea nevoilor nelimitate cu resurse limitate. Omul are în economia politica doua aspecte: omul ca mijloc social si omul ca scop social. Omul ca mijloc social este producatorul, iar ca scop social este consumatorul. În amândoua sensurile, omul este cea mai interesanta unitate pentru economia politica .

Preview document

Sisteme Economice - Pagina 1
Sisteme Economice - Pagina 2
Sisteme Economice - Pagina 3
Sisteme Economice - Pagina 4
Sisteme Economice - Pagina 5
Sisteme Economice - Pagina 6
Sisteme Economice - Pagina 7
Sisteme Economice - Pagina 8
Sisteme Economice - Pagina 9
Sisteme Economice - Pagina 10
Sisteme Economice - Pagina 11
Sisteme Economice - Pagina 12
Sisteme Economice - Pagina 13
Sisteme Economice - Pagina 14
Sisteme Economice - Pagina 15
Sisteme Economice - Pagina 16
Sisteme Economice - Pagina 17
Sisteme Economice - Pagina 18
Sisteme Economice - Pagina 19
Sisteme Economice - Pagina 20
Sisteme Economice - Pagina 21
Sisteme Economice - Pagina 22
Sisteme Economice - Pagina 23
Sisteme Economice - Pagina 24
Sisteme Economice - Pagina 25
Sisteme Economice - Pagina 26
Sisteme Economice - Pagina 27
Sisteme Economice - Pagina 28
Sisteme Economice - Pagina 29
Sisteme Economice - Pagina 30
Sisteme Economice - Pagina 31
Sisteme Economice - Pagina 32
Sisteme Economice - Pagina 33
Sisteme Economice - Pagina 34
Sisteme Economice - Pagina 35
Sisteme Economice - Pagina 36
Sisteme Economice - Pagina 37
Sisteme Economice - Pagina 38
Sisteme Economice - Pagina 39
Sisteme Economice - Pagina 40
Sisteme Economice - Pagina 41
Sisteme Economice - Pagina 42
Sisteme Economice - Pagina 43
Sisteme Economice - Pagina 44
Sisteme Economice - Pagina 45
Sisteme Economice - Pagina 46
Sisteme Economice - Pagina 47
Sisteme Economice - Pagina 48
Sisteme Economice - Pagina 49
Sisteme Economice - Pagina 50
Sisteme Economice - Pagina 51
Sisteme Economice - Pagina 52
Sisteme Economice - Pagina 53
Sisteme Economice - Pagina 54
Sisteme Economice - Pagina 55
Sisteme Economice - Pagina 56
Sisteme Economice - Pagina 57
Sisteme Economice - Pagina 58
Sisteme Economice - Pagina 59
Sisteme Economice - Pagina 60
Sisteme Economice - Pagina 61
Sisteme Economice - Pagina 62
Sisteme Economice - Pagina 63
Sisteme Economice - Pagina 64
Sisteme Economice - Pagina 65
Sisteme Economice - Pagina 66
Sisteme Economice - Pagina 67
Sisteme Economice - Pagina 68
Sisteme Economice - Pagina 69
Sisteme Economice - Pagina 70
Sisteme Economice - Pagina 71
Sisteme Economice - Pagina 72
Sisteme Economice - Pagina 73
Sisteme Economice - Pagina 74
Sisteme Economice - Pagina 75
Sisteme Economice - Pagina 76
Sisteme Economice - Pagina 77
Sisteme Economice - Pagina 78
Sisteme Economice - Pagina 79
Sisteme Economice - Pagina 80
Sisteme Economice - Pagina 81
Sisteme Economice - Pagina 82
Sisteme Economice - Pagina 83
Sisteme Economice - Pagina 84
Sisteme Economice - Pagina 85
Sisteme Economice - Pagina 86
Sisteme Economice - Pagina 87
Sisteme Economice - Pagina 88
Sisteme Economice - Pagina 89
Sisteme Economice - Pagina 90
Sisteme Economice - Pagina 91
Sisteme Economice - Pagina 92
Sisteme Economice - Pagina 93
Sisteme Economice - Pagina 94
Sisteme Economice - Pagina 95
Sisteme Economice - Pagina 96
Sisteme Economice - Pagina 97
Sisteme Economice - Pagina 98
Sisteme Economice - Pagina 99
Sisteme Economice - Pagina 100
Sisteme Economice - Pagina 101
Sisteme Economice - Pagina 102
Sisteme Economice - Pagina 103
Sisteme Economice - Pagina 104
Sisteme Economice - Pagina 105
Sisteme Economice - Pagina 106
Sisteme Economice - Pagina 107
Sisteme Economice - Pagina 108
Sisteme Economice - Pagina 109
Sisteme Economice - Pagina 110
Sisteme Economice - Pagina 111
Sisteme Economice - Pagina 112
Sisteme Economice - Pagina 113
Sisteme Economice - Pagina 114
Sisteme Economice - Pagina 115
Sisteme Economice - Pagina 116

Conținut arhivă zip

  • Electrotehnica_C10-12[1].doc
  • Electrotehnica_C1-9[1].doc

Alții au mai descărcat și

Finisarea confecțiilor textile

Ţelul general al tehnologiilor de finisare a confecţiilor textile îl constituie asigurarea “paşaportului de trecere” din stadiul de obiect al...

Mobila tapițată

Tema 1: Noțiuni generale privind mobila tapițată. 1.1. Introducere Mobila este unul dintre principalele obiecte necesare vietii si activitatii...

Caracterizarea generală a tricoturilor

Caracaterizarea generala a tricoturilor 1.1, Tricoturi, notiuni de baza Tricotul este un produs textil format din ochiuri legate intre ele sub...

Tehnologii performante în textile

Problema optimizării şi raţionalizării tratamentelor preliminare ale materialelor tip bumbac, constituie o deosebită preocupare a cercetării...

Legăturile tricoturilor din bătătură

Legăturile tricoturilor din bătătură se definesc ca modul particular de dispunere a ochiurilor cu aspect față și spate pe direcția șirurilor și a...

Zgomot

Calitatea mediului interior Confort acustic Termic Vizual Calitatea aerului Problematica Confortul acustic si protectia ocupantilor contra...

Etică și integritate academică

Dragi studenți, Am cules pentru dumneavoastră acest material care a fost conceput de o echipă largă de profesori de la mai multe facultăți. Si...

Considerații generale asupra funcțiilor și proprietăților produselor din tricot

principalelor destinaţii pentru textilele tehnice Definiţia oferită de dicţionarul editat de Textile Institute caracterizează materialele textile...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltare Urbană Durabilă

Introducere Teritoriul, din puct de vedere urbanistic, reprezintă spaţiul geografic referitor la zone urbanizate, agricole sau naturale, asupra...

Contabilitatea în condițiile revoluției microinformației

CAPITOLUL I EVOLUŢIA SOCIETĂŢII OMENEŞTI ÎN DEBUT DE SECOL XXI O nouă societate s-a născut şi tinde să devină parte integrantă din viaţa noastră....

Sisteme de Învățământ la Distanță

Introducere Un sistem de elearning (de formare la distanţă sau educaţie virtuală) constă într-o experienţă planificată de predare-învăţare,...

Optimizarea Amplasării unui Centru de Calcul

Cap. 1. Cercetare Tema proiectului “Optimizarea amplasării unui centru de calcul” are în partea de “Cercetare” drept scop identificarea metodelor...

Sisteme Informatice Aplicate în Industrie și Economie - Sisteme ERP

1. Introducere Economia este strâns legată de tipul de societate în care se desfăşoară. Dacă în era agricolă majoritatea lucrătorilor erau...

Sisteme Informatice Aplicate în Industrie și Economie

1. Introducere Volumului de date de care dispune, îi datorează epoca noastră sentimentul nemeritat de superioritate; dar adevăratul criteriu...

Sisteme Contabile Comparate

CONTABILITATEA ÎN PREZENT Contabilitatea reprezintă o ştiinţă independentă cu obiect propriu de studiu şi metode proprii de analiză. Definirea...

Evoluția sistemelor economice - etapele istorice de bază

Argument Proiectul dat are drept scop cercetarea Evoluției sistemelor economice și anume etapele sale de bază. Pe parcursul acestui proiect vom...

Ai nevoie de altceva?