Urbanism

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Urbanism.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor: Cristina Alpopi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Norma juridica : Reguli de conduita generala, impersonala si obligatorie, instituita sau semnata de stat a carei îndeplinire se realizeaza cu ajutorul constiintei juridice a membrilor societatii iar la nevoie prin interventia coercitiva a statului.

Trasaturi :

1. Caracter General : se refera la situatii ipotetice ce pot aparea’n viitor

2. Caracter Impersonal : se adreseaza tuturor membrilor societatii sau unei anumite categorii socio-profesionale (ex : studenti, elevi, functionari publici, militari)

3. Caracter Obligatoriu : odata intrata’n vigoare, norma juridica devine obligatorie pentru toti cei carora le se adreseaza. Se asigura prin existenta fiecarei norme juridice, posibilitatea sanctionarii celor care o încalca (tragarea la raspundere a celui care încalca regula de conduita prevazuta de norma juridica)

4. Continuitatea : o norma intrata’n vigoare, se aplica pân’ la abrogarea acesteia sau la scoaterea ei din uz.

5. Caracter Ideologic : Forta politica conducatoare (majoritatea Parlamentara) imprima normelor de drept o anumita ideologie ce sta la baza majoritatii – posibilitatea pentru Parlament, când se modifica structura Parlamentara, acesta sa poata modifica o anumita lege.

• Statul si dreptul : Fenomene sociale aparute în urma dezvoltarii societatii umane, societate ce a simtit nevoia unei anumite organizari, reguli de conduita pentru membrii sai. Societatea exista pentru ca omul este ori « animal » ori « Dumnezeu ».

Societatea umana este diferita de alte tipuri de societate ( pasari, animale).

Societatea/Oamenii au ratiune, interese comune, urmaresc o anumita evolutie a colectivitatii respective, au spirit de competitie ; aceasta evolutie, de’a lungul timpului a devenit organizata.

• Dreptul (fenomen social creeat de stat – determinant în evolutia societatii umane)

-Obiectiv ( Normativ) – Drept pozitiv – Totalitatea normelor juridice (Comportament) – conduita legiferaza drepturi & obligatii ce revin membrilor societatii (organizare statala)

-Subiectiv : Aptitudini/Prerogative, obligatii recunoscute sau impuse persoanelor prin normele de drept obiectiv.

-Dreptul ca stiinta : ramura a stiintei sociale ce studiaza relatile sociale pentru care se impune elaborarea de reguli de conduita (norme juridice)

« Drept » = etica unei masuri sau comportament.

În Comuna Primitiva sunt norme care în timp devin obligatii, traditii, cutume. Acestea au reprezentat o necesitate pentru o colectivitate restrânsa. Cei ce calcau aceste norme nu puteau fi sanctionati, cel mult excluderea lor din colectivitate (ostracizare). Era nevoie de organizarea relatiilor din cadrul societatii prin stabilirea de norme obligatorii pentru toti. Acestea au dus la creatia Statului (forma de organizare a societatii umane pentru a o proteja împotriva altor societati expansioniste)

Apare dreptul de a creea conditii pentru organizarea vietii sociale dupa reguli bine stabilite si posibilitatea dea fi sanctionati cei care încalca normele. Este necesar un echilibru (un raport corect) între « normele sociale » (nascute în mod obiectiv) si « normele juridice »

• Normalitatea juridica : identificarea acelor relatii sociale ce trebuiesc reglementate juridic, statul lasând cetatenilor o libertate de actiune în afara constrângerii statale.

• Determinantele Dreptului : Ansamblul regulilor cu caracter juridic este influentat de anumiti factori specifici statului respectiv sau de factori externi (mediu natural, cadru istoric, etic si national, sistem politic & context international)

Fisiere in arhiva (1):

  • Urbanism.docx