Analizatorii

Curs
7.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5132
Mărime: 1.34MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Analizatorii reprezinta structuri specializate prin care omul intra in relatie cu mediul exterior pentru a putea cunoaste proprietatile fizice ale corpurilor si a informa fiecare moment al existentei de multiple calitati, fixe sau schimbatoare, utile sau nocive, a acestui mediu in care traim.

Fiecare analizator se compune, in principal, din trei segmente: receptor, de conducere si central.

- Segmentul de receptie, sau periferic, reprezinta fie terminatii dendritice libere, fie structuri celulare specializate, in contact cu terminatii dendritice, care la anumiti analizatori sunt integrate in organele de simt. Aceste structuri preiau stimuli ale diverselor forme de energie din mediul exterior, cum ar fi: raze luminoase, unde sonore, emanatii odorante, substante sapide sau atingeri, loviri, frigul, caldura s.a. Receptorii transforma specific formele de energie in potentiale de actiune.

- Segmentul de conducere, intermediar sau de transmisie, este format din neuronii senzitivi din structura nervilor si caile nervoase ascendente din nevrax. Acesti neuroni sinapseaza intre ei, si astfel transporta impulsul nervos preluat de la nivelul receptorilor spre al treilea segment.

- Segmentul central, cortical, situat la nivelul ariilor senzitivo-senzoriale, reprezinta locul unde informatiile proiectate sunt analizate si sintetizate, devenind senzatii specifice.

A. ANALIZATORUL OLFACTIV

A. 1. SEGMENTUL DE RECEPTIE al acestui analizator este situat intr-o mica arie, de 2-3 cm 2, numita mucoasa olfactiva, situata sub lama ciuruita a etmoidului, pe plafonul fiecarei fose nazale. Receptorii din aceasta mucoasa sunt celule senzoriale, reprezentand in acelasi timp si neuronii bipolari – primul neuron pe calea olfactiva, situat printre celule de sustinere. Acesti primi neuroni au polul apical prevazut cu o umflatura care prezinta cili dispusi spre interiorul foselor nazale. Polul lor bazal se continua formand axonii acestor neuroni bipolari, ce alcatuiesc in ansamblu nervul olfactiv - nervul I cranian. Acest nerv strabate sub forma de grupuri axonice orificiile lamei ciuruite ale etmoidului pentru a face sinapsa endocranian (deasupra lamei ciuruite) cu neuronii din bulbul olfactiv.

A. 2. SEGMENTUL DE CONDUCERE este reprezentat mai apoi de neuronii din bulbul olfactiv, care este o formatiune pereche, alungita, situata de o parte si de alta a liniei mediane, deasupra lamei ciuruite a etmoidului. Fiecare bulb olfactiv contine al doilea neuron al caii olfactive, neuronii mari numiti celule mitrale. In fiecare celula mitrala se concentreaza prin sinapse mai multi axoni ai neuronilor bipolari. Bulbul olfactiv se continua spre inapoi cu tractul olfactiv, ce reprezinta axonii celulelor mitrale, care se termina in segmental central prin trei strii olfactive: interna, mijlocie si externa, deci fara releu talamic.

A. 3. SEGMENTUL CENTRAL este reprezentat de ariile corticale olfactive din lobul olfactiv (aria septala, spatiul perforat anterior, scoarta uncusului hipocampic si nucleul amigdalian). La nivel cortical se produc senzatiile olfactive.

Receptorii olfactivi sunt impresionati de substantele odorante, volatizate sau hidrolizate (sub forma de aerosoli), din aerul inspirat. Moleculele odorii sunt absorbite de mucusul de la suprafata mucoasei olfactive si apoi se solva in lipoizii cililor olfactivi. Numarul substantelor odorante ca si senzatiile olfactive sunt imense.

Exemplu de mirosuri avem:

- balsamice (flori, parfum);

- aromatice (camfor, levantica);

- arzatoare (cafea prajita, tutun sau carne fripta);

- eterice (fructe) s.a.

Aceste mirosuri au rol important si in viata afectiva.

De remarcat ca unele senzatii, cum ar fi cele de iritant, intepator sau racoritor, nu sunt considerate mirosuri, nefiind percepute de nervul olfactiv ci de terminatiile senzitive ale nervului trigemen.

B. ANALIZATORUL GUSTATIV

B. 1. SEGMENTUL RECEPTOR este reprezentat de mugurii (corpusculii) gustativi din structura unor papile (ridicaturi mici) situate in mucoasa linguala la nivelul fetei dorsale, marginilor si varful limbii. Aceste papile sunt: calciforme ce formeaza “V”-ul lingual, deschis anterior, vizibil pe fata dorsala si spre baza limbii, si fungiforme, situate mai ales inaintea “V”-ului lingual. Pe langa aceste papile gustative, pe mucoasa bucala mai sunt si alte papile – foliate, filiforme si hemisferice, care nu prezinta muguri gustativi.

Fiecare mugure gustativ contine printe celule de sustinere, celule senzoriale cu polul aplical ciliat spre exterior, formand prin conglomerarea mai multor cili - bastonasul gustativ. Polul bazal al celulei senzoriale este inconjurat de dendrite apartinand nervilor cranieni VII (facial), IX (glosofaringian) si X (vag).

B. 2. SEGMENTUL DE CONDUCERE este reprezentat de neuronii senzitivi ai nervilor cranieni micsti VII, IX, X a caror dendrite sunt indreptate spre receptori, iar axonii lor patrunzand intranevraxial sinapseaza cu al doilea neuron liber bulbar, din nucleul fasciculului solitar. Axonii neuronilor din nucleul fascicului solitar fac sinapsa in unii nuclei talamici de releu – al III-lea neuron, iar axonii acestor neuroni talamici se proiecteaza pe scoarta cerebrala.

B. 3. SEGMENTUL CENTRAL este reprezentat cortical de aria 43 din piciorul girusului postcentral, locul unde se formeaza senzatiile gustative.

Preview document

Analizatorii - Pagina 1
Analizatorii - Pagina 2
Analizatorii - Pagina 3
Analizatorii - Pagina 4
Analizatorii - Pagina 5
Analizatorii - Pagina 6
Analizatorii - Pagina 7
Analizatorii - Pagina 8
Analizatorii - Pagina 9
Analizatorii - Pagina 10
Analizatorii - Pagina 11
Analizatorii - Pagina 12
Analizatorii - Pagina 13
Analizatorii - Pagina 14
Analizatorii - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analizatorii.doc

Alții au mai descărcat și

Biomecanica Sistemului Osos

1.Introducere in Biomecanica 1.1.Evolutia Biomecanicii Biomecanica este o ştiinţă a naturii care studiază legile obiective ale echilibrului şi...

Anatomia Veziculei Biliare

Vezica biliară sau colecistul este un rezervor anexat căilor de excreție a bilei,în care acesasta se acumulează în intervalul dintre prânzuri.Ea...

Sistemul Excretor

Aparatul excretor sau sistemul urinar este unul din sistemele esențiale ale organismului care produce, stochează și elimină deșeurile organismului...

Ovarul

Ovarul este glanda sexuala feminina ,organ pereche unul drept si unul stang ,cu dubla functie secretoare interna si externa ,astfel este glanda...

Anatomia și Fiziologia Omului

Celula I.1. Celula Definitie Celula este unitatea principala structurala, functionala si genetica a organismelor vii. La baza alcatuirii...

Sangele si Limfa

I. Sangele este format 1.– plasma 2.– elemente figurate a) – hematile sau globulele rosi care mai poarta numele de eritrocite b) – globule...

Niveluri de Organizare Anatomica si Fiziologica

Anatomia este disciplina care se ocupa cu descrierea corpului uman. Corpul uman este un intreg functional, armonios, compus din mai multe aparate...

Influenta Presiunii Atmosferica asupra Omului

Temperatura, precipitatiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferica influenteaza in mod negativ un mare numar de oameni. Potrivit...

Ai nevoie de altceva?